Kablo Kesitleri ve Akım Taşıma Kapasiteleri Hakkında

emo'nun 2003 ajandasıyla 2009 ajandası arasında kablo taşıma kapasiteleri bakımından farklılıklar var.Ve çok büyük farklar var.örneğin 1x185 mm2 NYY.2003 ajandasında havada 510A moninal akım taşırken ,2009 ajandasında havada 412A akım taşıdığı yazıyor.Aslında
1X185 mm2 NYY havada 30C de yatay serilimde ,kablolar arası mesafe kablo çapı kadar alındığında 510A çeker.tabi kablo tavasının havalandırmasını çok iyi yapmalısınız.Ama üçgen serilim yaparsanız,yani iki kabloyu yanyana serip üzerine de diğer kabloyu sererseniz 412 A akım taşır.Bence 2009 daki değerler en kötü şartlara göre,2003 deki değerler ise en iyi şartlara göre maksimum akım taşıma kapasiteleridir.Yani mantık, kablonun kendisinin ısınmasını azaltmak ve aynı zamanda kendi ısısının yanındaki kabloyu minimum etkilemesidir.tabiki herbir faz için 1x185 mm2 NYY kablo çektiğimizde bu durum geçerlidir.Eğer herbir faz için 2 adet 1x185 mm2 NYY kablo çekerseniz,o zaman en iyi şartlarda 510Ax2=1020A akım taşır bizim kablomuz.3x185/70 mm2 NYY kablo daha az akım taşır çünkü kablo damarları arasındaki mesafe birbirine çok yakındır ve birbirlerini ısıtması daha fazladır.Ayrıca 3x185/70 de tek bir pvc dış kılıf varken,1X185 lerin herbirinde pvc dış kılıf vardır ve bu da ısınma bakımından birbirlerini etkilemesini engellemektedir.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Mesajlarda bir hatalı bilgi verildigini dusunuyorum. Keza direnç uzunluk ile ters orantılı, kesit alanı ile doğru orantılıdır. Yani uzunluk arttıkca direnç artar, kesit arttıkça direç azalır. Bu nedenle "ne kadar fazla bakır o kadar fazla direç" şeklinde genellemek yanlış olacaktır.
 
ya aslında arkadaşlar şunu düşünse daha kolay ulaşacaklar sonuca. iki çeşit kabloyu alın elinize bir de bakır lama alın. hangisinin alanı daha çok ise o daha çok akım taşıma kapasitesine sahiptir. mesela bir tek damar kablo ile en basiti 1,5 luk NYA sıva altında kullanılan kablonun akım taşıma kapasitesi ile 1.5 luk NYAF kumanda, pano kablosunun akım taşıma kapasiteleri farklıdır. birisi tek tellidir birisi çok telli. çok telli olanın toplam alanı daha fazladır. elektronlarda iletkenin dışından yani çevrili olan alandan iletileceği için alanı fazla olan kablo daha çok akım taşır
 
Kablo uzunlukları ve kesit aynı olabilir ama miktar farklı. 3x120'de, 3 adet 120'lik + 70'lik. Yani 4 damar bulunmaktadır. Diğeri, tek damarlı. Daha fazla bakır, daha fazla direnç, dolayısıyla daha az akım.
Sevgili Arkadaşlar...!
Konu bayağı eski ama madem tekrar açılmış...
Hiç kimse herşeyi bilemez ve bilmek zorundada değildir. O yüzden lütfen doğruluğundan kesin emin olmadığımız konularda bilgi paylaşımı yapmayalım.
Mutlaka iyiniyetle yapılan paylaşımlardır ama eğer amaca hizmet etsin istiyorsak doğru yardımda bulunmamız gerekir.
Yukardaki ifade tamamen yanlıştır. 1x120 kablonun akım taşıma kapasitesinin 3x120'ye göre daha fazla olmasının sebebinin kablo direnciyle bir alakası yoktur. Zira her iki kabloda aynı malzemeden yapılıp aynı kesitte olacakları için dirençleri aynıdır.
3x120 kablonun akım taşıma kapasitesinin daha düşük olmasının sebebi daha çok ısınacak olmasındandır....
 
Mesajlarda bir hatalı bilgi verildigini dusunuyorum. Keza direnç uzunluk ile ters orantılı, kesit alanı ile doğru orantılıdır. Yani uzunluk arttıkca direnç artar, kesit arttıkça direç azalır. Bu nedenle "ne kadar fazla bakır o kadar fazla direç" şeklinde genellemek yanlış olacaktır.

yazım hatası yapmışın arkadaşım . uzunlukla doğru kesitle ters orantılı olması gerekiyor..
 
Cevaplarınız için çok teşekkürler. Bağlantılı olarak son bir sorum daha var. Ben az önce söylediğim değerleri Emo'nun sayfasındaki NYY kabloların akım taşıma kapasiteleri tablosundan bakarak söyledim. Linki de aşağıdadır.

http://www.emo.org.tr/ekler/e052ea95dfe3529_ek.doc?tipi=34&turu=X&sube=0

Bu tabloya göre 3x120+70 kablonun topraktaki akım kapasitesi: 315 A, havadaki akım kapasitesi 285 A. 1x120 kablonun ise topraktaki kapasitesi 480 A, havadaki kapasitesi ise 390 A. Sizin söylediğiniz değerlerin toprağa göre olduğunu söylüyorsunuz, arada fark var. Hangi tablolara güvenerek hareket edeceğiz peki?

Yoksa ben yanlış yere mi bakıyorum? :)

Arkadaşım verilen tablo için teşekürler yanlız tabloda verilen güçler kaç metre mesafe için geçerlidir.
 
Arkadaşım verilen tablo için teşekürler yanlız tabloda verilen güçler kaç metre mesafe için geçerlidir.

Bu değerlerde mesafe parametresi yoktur. Mesafe belirlemek için gerilim düşümü hesabı yapılmalıdır. Bu akım değerleri kablonun sağlıklı bir şekilde taşıyabileceği maximum akım değerleridir.
 
3*120+70 kablo ve 1*120 kabloların akım taşıma kapasitelerinin faklı olmasının sebebi 4 iletgenin aynı izlasyonun içinde olması ve birbirlerinden tek bir izole ile ayrılması sebebiyle iletgenin ısınmalarının birbirlerini etkileyerek ısınmayı artırması ve izalasyon içinde meydana gelen ısının tahliye edilememesi 4 iletgenli kabloların akım taşıma kapasitesini düşürmektedir.

aynen Sn.Cengizgürlek in yazdığı gibidir.
 
2x 3x 4x gibi çok iletkenli kablolar söz konusu olduğunda elektromanyetik alanların da iletkenler arasında etkileşime sebep olarak akım taşıma kapasitesini etkileme gibi bir durum mümkün olabilir sanırım. Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar varsa ve daha net bir sonuca ulaşmamıza yardımcı olabilirlerse seviniriz.
 
arkadaşlar havai hatta 16lık kablonun taşıdığı akımla sıva altındaki 16lik kablonun akım taşıma kapasiteleri farklıdır havai hattaki daha fazla akım taşıyabilir burada önemli olan soğutma
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,856
Kullanıcılar
449,991
Son üye
multiroots

Yeni konular

Geri
Üst