Kablo Kesitleri ve Akım Taşıma Kapasiteleri Hakkında

emo'nun 2003 ajandasıyla 2009 ajandası arasında kablo taşıma kapasiteleri bakımından farklılıklar var.Ve çok büyük farklar var.örneğin 1x185 mm2 NYY.2003 ajandasında havada 510A moninal akım taşırken ,2009 ajandasında havada 412A akım taşıdığı yazıyor.Aslında
1X185 mm2 NYY havada 30C de yatay serilimde ,kablolar arası mesafe kablo çapı kadar alındığında 510A çeker.tabi kablo tavasının havalandırmasını çok iyi yapmalısınız.Ama üçgen serilim yaparsanız,yani iki kabloyu yanyana serip üzerine de diğer kabloyu sererseniz 412 A akım taşır.Bence 2009 daki değerler en kötü şartlara göre,2003 deki değerler ise en iyi şartlara göre maksimum akım taşıma kapasiteleridir.Yani mantık, kablonun kendisinin ısınmasını azaltmak ve aynı zamanda kendi ısısının yanındaki kabloyu minimum etkilemesidir.tabiki herbir faz için 1x185 mm2 NYY kablo çektiğimizde bu durum geçerlidir.Eğer herbir faz için 2 adet 1x185 mm2 NYY kablo çekerseniz,o zaman en iyi şartlarda 510Ax2=1020A akım taşır bizim kablomuz.3x185/70 mm2 NYY kablo daha az akım taşır çünkü kablo damarları arasındaki mesafe birbirine çok yakındır ve birbirlerini ısıtması daha fazladır.Ayrıca 3x185/70 de tek bir pvc dış kılıf varken,1X185 lerin herbirinde pvc dış kılıf vardır ve bu da ısınma bakımından birbirlerini etkilemesini engellemektedir.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Mesajlarda bir hatalı bilgi verildigini dusunuyorum. Keza direnç uzunluk ile ters orantılı, kesit alanı ile doğru orantılıdır. Yani uzunluk arttıkca direnç artar, kesit arttıkça direç azalır. Bu nedenle "ne kadar fazla bakır o kadar fazla direç" şeklinde genellemek yanlış olacaktır.
 
ya aslında arkadaşlar şunu düşünse daha kolay ulaşacaklar sonuca. iki çeşit kabloyu alın elinize bir de bakır lama alın. hangisinin alanı daha çok ise o daha çok akım taşıma kapasitesine sahiptir. mesela bir tek damar kablo ile en basiti 1,5 luk NYA sıva altında kullanılan kablonun akım taşıma kapasitesi ile 1.5 luk NYAF kumanda, pano kablosunun akım taşıma kapasiteleri farklıdır. birisi tek tellidir birisi çok telli. çok telli olanın toplam alanı daha fazladır. elektronlarda iletkenin dışından yani çevrili olan alandan iletileceği için alanı fazla olan kablo daha çok akım taşır
 
Kablo uzunlukları ve kesit aynı olabilir ama miktar farklı. 3x120'de, 3 adet 120'lik + 70'lik. Yani 4 damar bulunmaktadır. Diğeri, tek damarlı. Daha fazla bakır, daha fazla direnç, dolayısıyla daha az akım.
Sevgili Arkadaşlar...!
Konu bayağı eski ama madem tekrar açılmış...
Hiç kimse herşeyi bilemez ve bilmek zorundada değildir. O yüzden lütfen doğruluğundan kesin emin olmadığımız konularda bilgi paylaşımı yapmayalım.
Mutlaka iyiniyetle yapılan paylaşımlardır ama eğer amaca hizmet etsin istiyorsak doğru yardımda bulunmamız gerekir.
Yukardaki ifade tamamen yanlıştır. 1x120 kablonun akım taşıma kapasitesinin 3x120'ye göre daha fazla olmasının sebebinin kablo direnciyle bir alakası yoktur. Zira her iki kabloda aynı malzemeden yapılıp aynı kesitte olacakları için dirençleri aynıdır.
3x120 kablonun akım taşıma kapasitesinin daha düşük olmasının sebebi daha çok ısınacak olmasındandır....
 

yazım hatası yapmışın arkadaşım . uzunlukla doğru kesitle ters orantılı olması gerekiyor..
 

Arkadaşım verilen tablo için teşekürler yanlız tabloda verilen güçler kaç metre mesafe için geçerlidir.
 
Arkadaşım verilen tablo için teşekürler yanlız tabloda verilen güçler kaç metre mesafe için geçerlidir.

Bu değerlerde mesafe parametresi yoktur. Mesafe belirlemek için gerilim düşümü hesabı yapılmalıdır. Bu akım değerleri kablonun sağlıklı bir şekilde taşıyabileceği maximum akım değerleridir.
 

aynen Sn.Cengizgürlek in yazdığı gibidir.
 
2x 3x 4x gibi çok iletkenli kablolar söz konusu olduğunda elektromanyetik alanların da iletkenler arasında etkileşime sebep olarak akım taşıma kapasitesini etkileme gibi bir durum mümkün olabilir sanırım. Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar varsa ve daha net bir sonuca ulaşmamıza yardımcı olabilirlerse seviniriz.
 
arkadaşlar havai hatta 16lık kablonun taşıdığı akımla sıva altındaki 16lik kablonun akım taşıma kapasiteleri farklıdır havai hattaki daha fazla akım taşıyabilir burada önemli olan soğutma
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…