kaçak akım rölesi atması hakkında..

telemcii

Üye
Katılım
10 Şub 2009
Mesajlar
443
Puanları
6
Konum
ANkaRA
Merhaba arkadaşlar, size bir sorum olacak. iş yerinde güvenlik klübesi var. güvenlik klübesi yapımı iki yıllık sayılır. güvenlik klübesinde, bir sigorta kutusu var yaklaşık 10 sigorta var. sigortalar yerden aydınlatmalı led ve klima ve iki adet prizi besliyor. topraklama var..

bu klübeyi besleyen dağıtım panosu başka bir yerde . gece beni aradılar güvenlik klübesinin elektriği kesildi diyie.. dağıtım panosunun olduğu yerde de orayı besleyen bir ofis var yani dağıtım panosunun olduğu kaçak akım rölesi burayı da besliyor.panodaki sigortaları tek tek indirdim. kaçak akım yine attı..

sigortaların çıkışını indirdim tek tek yine attı.

bu işlerden anlayan bir arkadaş geldi.. ben dağıtım panosunda kaldım. o klübedeki sigorta kutusunu açtı. birbirine bağlı olan bütün nötrleri açtı.

tek tek hepsini toprağa değdirdi. bu arada bana da tek tek sigortaları kaldırmamı söyledi. her kaldırdığımda atmadı . en sonunda bir tanesinde attı.

o hattaki toprak kablosunu kesti ve diğerlerini bağladı.. sormak istediğim şu.. bu işin mantığını izah edebilirmisiniz neden atıyor kaçak akım, ikincisi kaçak akım böyle yaptığında yine acil olarak ne çözüm önerirsiniz. kaçak akımı söküp 3 fazlı sigorta yada 3 faz 1 nötr bağlantılı bir sigortamı koymalıyım..

not: kaçak akım 3 fazlı... güvenlik klübesi monofaze..


bir sorum daha olacak. böyle bir klübeye besleme olarak kaçlık kablo çekmek gerekir. .

teşekkür ederim

her ikisi arasındaki mesafe 25 metre
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
5*6 kolon kablosu en ideali..kaçak akım arızası biraz baş agritir evet..faz toprak kısa devresi varsa sigortaları komple indirip teker teker kaldırarak arızalı linye belirlenebilir.fakat nötr toprak kısa devresi varsa ve role bu yüzden tutmuyorsa arkadaşının yaptığı gibi nötr hatlarını tamamen ayırıp teker teker toprağa değdirip o notrun hangi liinyeye ait olduğunu belirlemek gerekir.
 
kulubenin içinede bir monofaze kak rolesi koyarsan iyi olur derim
 
Topraklama iptali yaparak kaçak akım rölesi tutturmak . Ne güzel !!! çözüm. Büyük ihtimal atmayan linyelerde topraklama hiç bağlı değildi ya da o an o linyeden akım geçmiyordu . Atan linye de adam gibi topraklamanın olduğu ya da akım geçen tek linye .
 
Son düzenleme:
bence siz güvenlik kulübesinde uygun yere bir adet bakır çubuk çakıp pabuçla bağlayın sigorta kutusuna topraklamasını verin.Şuan sizde kaçak var topraklamanız iptal edilmiş ama kaçak devam ediyor.topraklama iptal olduğu içinde kaçak akım röleniz işlevsiz hale gelmiş oluyor.siz kulübenin sigorta kutusundaki sigortaların hepsini indirmenize rağmen dağıtım panosundaki kaçak akım atmış ise sorun panodan kutuya giden hattadır yüksek ihtimalle.mevcut güce uygun kesittte bir hat çekmenizde fayda var.kaçak akım rölesinin atması kötü bir şey değil.size tesisatınızda kaçak olduğunu bildiren birşey.fakat bunu atmayacak şekilde ayarlamak asıl kötü olan o.(topraklama iptali,kaçak akımı devre dışı bırakma,iç yapısını iptal etme gibi)
böyle bir yere ise besleme olarak dediklerinize göre 10 sigorta var aydınlatma iki priz ve klimadan oluşuyor.mevcut aydınlatma gücünü siz söylemeden bilmem ama böyle bir yere 2x6 yada 2x4 kablo çekip 1x25lik ayrı bir kaçak akım rölesiyle beslemek en doğrusu olurdu
 
Son düzenleme:
Kulubede turnike kapılar varmı? Aynı arıza geçen sene benim başımada geldi turnikelere yağmur gelmiş ve deliklerden prize su kaçmış tı.Turnikelerin kapaklarını açıp ıslaklığı giderdik.Sizde de aynı sorun olmuş olabilir.
Arkadaşınız işin basitine kaçmış yapılması gereken toprağa kaçak neden oluşmuş ve kaçak nasıl giderilir bunun çaresine bakılmalı.
 
teşekkür ediyorum. aydınlatma armatürleri yere yakın ve bağlantıları gelişi güzel yapılmış. atan sigorta güvenlik klübesinde indirdim.. toprak hattını iptal ettim. o aydınlatma kullanılmıyor. ilginiz için müteşekkirim.
 
Merhaba arkadaşlar size bir sorum olacak Faz ve nötr e değerek Çarpılan bir kişi kaçak akım attırır mı
 

Normal ampul anlamasın sonra !!! ( evde ampul yoksa )

_721358_m.jpg
 

Forum istatistikleri

Konular
128,162
Mesajlar
915,577
Kullanıcılar
449,922
Son üye
11akif

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst