Kaçak akım rölesi arızası

İyi akşamlar ustalarım bir kaçak akım rölesi arızasına gittim daire trifaze üç faz olarak beslenmiş fazdan Toprağa kaçak yok notürden toprağa Kaçak var nötürleri teker teker ayırdım kaçak olan nötüru buldum kaçak akım rölesi tuttu hattın neresinde elektrik yok diye baktım LED spot lambalar da elektrik yoktu spot lambaların faz nötür kablolarını teker teker ayırmaya başladım spot lamlardan direk dağıtım hattına giden nötüru ana nötür hattına bağladım
Fakat arıza nötür Toprak kaçağından çıktı faz Toprak kaçağına dönüştü spot led lambalarını besleyen faz sigortası kaldırınca kaçak akım rölesi attıyordu spot lambaların faz nötür komple ayırdım spot lambaları besleyenler sigorta tuttu kaçak akım rölesi atmadi tekrarda spot lambaları teker teker faz nötür bağladım
Bu bağladığım kabloların uçlarını bantlamamistim
Dağıtım panosundaki spot lambarinı besleyen sigortayı kaldırınca lambalar yanıyor tamam. Ama sigortayı indirince lambalar kısık yanıyor hepsi
dağıtım panosundaki nötür linyelerinin birleştiği baraya elimi degdim nötür beni çarptı ben kabloları uçlarını bantladim herşey düzeldi
Ama aklımda soru işareti kaldı lambalar neden sigorta kapalı iken hepsi kısık yandı ,?
Neden nötür barasinda de elektrik oluştu

İyi akşamlar ustalarım bir kaçak akım rölesi arızasına gittim daire trifaze üç faz olarak beslenmiş fazdan Toprağa kaçak yok notürden toprağa Kaçak var nötürleri teker teker ayırdım kaçak olan nötüru buldum kaçak akım rölesi tuttu hattın neresinde elektrik yok diye baktım LED spot lambalar da elektrik yoktu spot lambaların faz nötür kablolarını teker teker ayırmaya başladım spot lamlardan direk dağıtım hattına giden nötüru ana nötür hattına bağladım
Fakat arıza nötür Toprak kaçağından çıktı faz Toprak kaçağına dönüştü spot led lambalarını besleyen faz sigortası kaldırınca kaçak akım rölesi attıyordu spot lambaların faz nötür komple ayırdım spot lambaları besleyenler sigorta tuttu kaçak akım rölesi atmadi tekrarda spot lambaları teker teker faz nötür bağladım
Bu bağladığım kabloların uçlarını bantlamamistim
Dağıtım panosundaki spot lambarinı besleyen sigortayı kaldırınca lambalar yanıyor tamam. Ama sigortayı indirince lambalar kısık yanıyor hepsi
dağıtım panosundaki nötür linyelerinin birleştiği baraya elimi degdim nötür beni çarptı ben kabloları uçlarını bantladim herşey düzeldi
Ama aklımda soru işareti kaldı lambalar neden sigorta kapalı iken hepsi kısık yandı ,?
Neden nötür barasinda de elektrik oluştu
anahtarda faz yerine nötr olabilir mi kontrol ettiniz mi

Merhaba. Cevaplar;
1- ON/OFF görevli olarak kullanılan otomat sigortanın içindeki mevcut omaj değeri mega ohmlar seviyesinden kilo ohm'lara yükselebilmiş olabilir. Çünkü LED ampuller çok zayıf (sızıntı akımları da diyebileceğimiz) akımlarla da "hayalet yanma" diyebileceğimiz parlamaları bazen yapabilirler. Çünkü ana devreyi kesip açan ON/OFF anahtarından biz ona kapalıyken tam yalıtkan dediğimiz halde çok zayıf da olsa anahtarın içinin toz, yabancı partiküller, vb. kirlenmesiyle oluşan omaj düşmesiyle geçen kaçak akımların artabilmesi sayesinde bu tür parlamalar normalde görünür durumda değilken daha görünür duruma gelebilir. Anahtar görevini bir anahtar yerine bir otomat yapıyorsa onun da iç omaj (iç yalıtkanlık) özelliğinin değişmesiyle ayni durum yine oluşabilir.

2- Nötr barasına elle olan temasta direk çarpılma ihtimali normal koşullarda bulunmuyor, Nötr ucu hem şebekedeki AC elektrik ucunu hem de toprak ucunu ayni anda taşıdığı için prensipte de direk topraklanmış olarak gelebildiği için; nötr noktasındaki bara gevşemelerinin ve ayrılmalarının dışında bu durumun olmaması gerekir.

Ama şu durum oluşmuş olabilir; o anda çok aşırı streslisinizdir, çok tedirginsinizdir, şu arızayı çözemedim diyerek içten söylenerek aşırı kaygılısınızdır. Bu nedenle de bazen vücutça üretilen statik elektrik parmak temasında parmaktan toprakla direk temaslı olan nötr barasına atlayarak geçmiş olabilir. Yani atlayan bu elektrik kıvılcımı sizin kendi vücut (statik) elektriğiniz de olabilir. Motorlu kara araçlarının kapılarını kontak anahtarıyla çevirip açmaya çalışırken de çok stresli olunan durumlarda ayni durumla karşılaşılabilir. Kolay gelsin.

Forum istatistikleri

Konular
131,463
Kullanıcılar
455,378
Son üye
adhkfhxdchdvgshdjkg

Yeni konular

Geri