Kısa Dalga Radyo Dinleyiciliği

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan koray79
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

koray79

Üye
Merhaba Aranızda Kısa Dalga Radyo dinleyen bu işe meraklı kimse varmı.?
Gerçi gençlere göre Radyo günümüz teknolojısı ne göre çok geride kaldı ilgi yok çoğu insan sw mw nin ne olduğumu bile bilmiyor. Ben uzun zamandır sw Dinlerim Hemen Hemen tüm kıtalardaki yayınları dinleyebiliyorum.
Yılda Bİr yapılan Dünya genelindeki DX yarışmasına katılıyorum aşağıda kısa bir videom var ilgisi olanlar için yarışma sonunda dinlediğim yayınlardan hazırlamıştım Ama You tube da hiç İlgi görmedi .Yüzlerce yayın denemesi yapıp kısa videolar ekledim tabi onlarada ilgi olmadı.
Günümüzde ne var ne yok Her şey telefonda Radyo unutulmaya yüz tutmuş bir teknoloji 80 li Yıllarda tv 18,00 de Açılırdı siyah beyaz tv başında çok bekledik :D :D Tv açılış saati gelene kadar hep radyo dinlerdik Ozamanlar Fm de yoktu TRT Orta dalgadan yayın yapardı.

Gerçi gençlere göre Radyo günümüz teknolojısı ne göre çok geride kaldı ilgi yok çoğu insan sw mw nin ne olduğumu bile bilmiyor. Ben uzun zamandır sw Dinlerim Hemen Hemen tüm kıtalardaki yayınları dinleyebiliyorum.
Yılda Bİr yapılan Dünya genelindeki DX yarışmasına katılıyorum aşağıda kısa bir videom var ilgisi olanlar için yarışma sonunda dinlediğim yayınlardan hazırlamıştım Ama You tube da hiç İlgi görmedi .Yüzlerce yayın denemesi yapıp kısa videolar ekledim tabi onlarada ilgi olmadı.
Günümüzde ne var ne yok Her şey telefonda Radyo unutulmaya yüz tutmuş bir teknoloji 80 li Yıllarda tv 18,00 de Açılırdı siyah beyaz tv başında çok bekledik :D :D Tv açılış saati gelene kadar hep radyo dinlerdik Ozamanlar Fm de yoktu TRT Orta dalgadan yayın yapardı.
tr.webp
https://www.short-wave.info/index.php

İran radyosunu savaştan sonra duyamıyorum.
Eskiden de iyi değildi düşük modulasyon ile yayın yapıyordu.
7910 KHzden savaş sonrası şifreli yayın yapmışlardı.Sonra durdu yayınlar.

Sadece çin radyosu kaldı.Şu anda çin radyosunu dinliyorum.:)

Türkiye nin sesi radyosu uzak yerlerden daha iyi duyuluyor.
Marmara bölgesinde çok zayıf.

Eskiden adventist radyo vardı. Türkçe yayın yapmıyor artık.

Amatör radyocuların amaçlarını hiç anlamıyorum. :)
Sadece sinyal seviyelerini birbirlerine bildirip duruyorlar.
Sadece bunun için yayın yapacaklarsa hiç yapmasınlar daha iyi.
Bizim amatörler 7092Khz dedikodu yapıyor. :)

Ekli dosyayı görüntüle 122174
https://www.short-wave.info/index.php

İran radyosunu savaştan sonra duyamıyorum.
Eskiden de iyi değildi düşük modulasyon ile yayın yapıyordu.
7910 KHzden savaş sonrası şifreli yayın yapmışlardı.Sonra durdu yayınlar.

Sadece çin radyosu kaldı.Şu anda çin radyosunu dinliyorum.:)

Türkiye nin sesi radyosu uzak yerlerden daha iyi duyuluyor.
Marmara bölgesinde çok zayıf.

Eskiden adventist radyo vardı. Türkçe yayın yapmıyor artık.

Amatör radyocuların amaçlarını hiç anlamıyorum. :)
Sadece sinyal seviyelerini birbirlerine bildirip duruyorlar.
Sadece bunun için yayın yapacaklarsa hiç yapmasınlar daha iyi.
Bizim amatörler 7092Khz dedikodu yapıyor. :)
639 702 KHz İran İslam Cumhuriyeti Türkçe servisi ara ara bende dinlerdim Savaş sebebi ile yayın yok Çin Türkçe servisi aynen devam Kahire Radyosu Türkçe servisi var arada bir denk gelir Kışın Atmosfer Şartları daha uygun oluyor Ayrıca salı Geceleri 21.00 de Köstence Romanya Türkçe yayını Var Dün akşam çok parazitliydi TSR kışın 5980 khz Avrupaya yönelik yayın daha iyi dinleniyor. Yaz frekanslarında 9460 khz de bir kaç gece önce dinledim Biz atlama bölgesinde kalıyoruz dediğiniz gibi uzaklardan daha iyi dinleniyor.
ssb de dedğiniz gibi telsizciler kendi aralarında çevrim alıyorlar pek dinlemem bende Ayrıca 891 Antalya 927 İzmir 954 khz Trabzon Radyoları mw De yayınlar devam ediyor eskiden sabah 6,00 da başlardı Bursa dan hemen hemen hepsini 1 saat kadar dinlerdim Artık sabah 10,00 da yayınlar başlıyor Güneş yüzünden ancak Yakın illerden dinlenebiliyor.

Galiba aktif anten kullanıyorsunuz. Kısa bir süre merak edip dinlemiştim, hatta internetten bulup yaptığım bir aktif antenden de çok iyi sonuç almıştım.

Tabi Çatı da Aktif antenim var anten olmasa malesef dinlemek çok zor

Kısa dalga dinlemenin (SWL Short Wave Listening) bilimsel yönleri..
Öncelikle alış karakteristiği bilinen ve tekniklere uygun yapıda alıcıdır.
Çoğu ürünlerde GM bandlar için 1mV duyarlılık verilse de bu değer genellikle 10mV civarıdır.
Dual çevrim ürünlerde bu değer daha iyidir. (Varyabıl kondansatörler 3 veya 4 ganglıdır)
SWL de en önemli diğer faktör anten boyutu ve yönüdür. Ancak bilimsel olarak kısa dalgada çeyrek dalga anten boyutu bile oldukça uzundur. Bu sebeple haricen anten tunerleri kullanılır.

Alıcı konusunda benim bildiğim en iyi ürün GRUNDIG SATELITE 3000 dir.
https://www.sahibinden.com/ilan/iki...ite-3000-dunya-radyosu-temiz-1308974534/detay
Daha eski model olan 6000 serisi için fazlaca bilgim yoktur.
https://www.sahibinden.com/ilan/iki...9-model-orjinal-dunyaradyosu-1293064589/detay
Bazı el tipi modern cihazlar da olsa da teknik verilerini doğrulamadan yorum yapmak doğru olmayacaktır.
https://www.ebay.com/itm/117189207573?_skw=shortwave+radio&itmmeta=01KRHFHJ2X93A42EQ4HHD63DDR&hash=item1b49056615:g:rAYAAeSwS-xp6EV9&itmprp=enc:AQALAAAA0DKQclQvzFwZQpmMrsO4Luq6OlUd6Q11kv4SASsV3R2Smex8lLjnDMkAiecFm1q8ghtXjgBuCOA50kKJQS7gCtJHlEzIvmblJbJgSVa4SPB0fyugAyIthnL0HhpV6bu3I7+IBMDeenpKWDw1bVwDofaOvZ1X+flCK+PdI2P5Ws33vqeWkmiAo3PmG0SbeQdjl9xiNqTxyTzuS9+/Ml52F8d971Gjsl26j9lnnBwAFjBEytejCHq2Q9aYk8BBf7rWJWvdkgjU992hLn+eyY8yzfE=|tkp:Bk9SR9Chxq_EZw
Antenler basit gibi görünse de oldukça meşakkatlidir. Özellikle kısa dalga da yönlü anten kullanımı son derece zordur. Çünkü dalga boyu oldukça uzundur.
SW orta frekans baz olındığında kullanılacak çeyrek dalga antenin boyu 7.5m eder. Bu boyut yönsüz ve toprak referanslı antenler içindir. Yönlü ve dipol olarak tasarlandığında dipol boyutu ortalma 15m olacaktır.
40 yıl kadar önce Erzurumda görev yaparken GRUNDIG C3000 ile oradan,
https://www.radiomuseum.org/r/grundig_automatic_c3000.html

KD POLİS radyosunu..
METEOROLOJİ radyosunu
Ayrıca akşam gün batımından sonra OD dan KIBRIS BAYRAK radyosunu dinleyebiliyordum.
Bu radyonun tüm ayar prosedürlerini kalibrasyon ve testlerini o yıllarda incelikle kendim yaparak öğrenmiştim.
Hatta ibre ipi bağlantısı için bile verilen teknik bilgileri kavrayınca hemen hemen tüm radyolardaki ibre bağlantıları konusunda uzman olmuş ve ciddi paralar kazanmıştım.

EK:
file:///home/onursal/%C4%B0ndirilenler/grundig_c3000_automatic.pdf
https://elektrotanya.com/grundig_c3000_automatic.pdf/download.html

Şema okumayı bilenler bu dökümandan çok faydalanabilirler.
Özellikle belirteyim ki çıkış transistörleri (AC188-187) bulabilirlerse çok kaliteli 1.5W ampli yapabilirler.

Son düzenleme:
Değerli bilgiler için teşekkürler . Tel antenimde var fakat statik elektrik olduğunda radyolara zarar verme ihtimali var bu oluşan statik elektriği radyoya zarar vermesini önleyen bir devre varmı .

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,236
Son üye
denizkapikiran

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri