küçük ölçekli hibrit sistem

Katılım
27 Eki 2016
Mesajlar
6
Puanları
1
Yaş
29
Konum
istanbul
bitirme tezim için küçük ölçekli güneş paneli ve rüzgar gülünden oluşan bir hibrit sistem kurmam lazım bunları nasıl kurabilir yada nasıl elde edebilirim önerileriniz bekliyorum.
Şimdiden teşekkür ederim :)
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Maliyeti düşük olmasını istersen, kırtasiyeden 5-6 tabaka mukavva ve 4-5 tüp sıcak silikon almakla başlayabilirsin. Sistemi bir ev üzerinde mi kuracaksın yoksa ufak bir kasabamı yapacaksın orası sana kalmış, ona göre küçük ölçekli yapını inşa et. Yada ufak bir fabrika tarzı bir şey inşa ederek arazisine güneş paneli tarlası gibi bir şey oluşturabilirsin ki bu daha mantıklı bence. Hem panel boyutlarını da biraz daha büyük tutup elde edilecek enerjini artırırsın. Daha sonra bulunduğun şehirde elektronik parça satan yerlerden veya internetten, inşa ettiğin yapıya uygun paneller, ufak ışıldak aküsü, şarjlı pil veya lityum pillerden, birkaç dc motor, küçük anahtar ekipmanları, izolasyon (makaron vb) malzemeleri, küçük şarf kontrol ünitesi (alacağın panellere uygun olmalı) vs temin edebilirsin. Daha sonra mukavvanın bir bölümünü tepe olarak oluşturup oraya 2-3 rüzgar gülü salladınmı o iş tamamdır. Tam benlik bir projeymişte bakma sen işte :)

Al sana kaba taslak bir proje ;)
 
ilk olarak sistemi bir ev üzerinde kuracağım orta büyüklükte bir maket ev yapmayı planlıyorum. zaten fazla güç harcayacak bir şey kullanmayacağım , bir kaç led, bir kaç küçük motor. bu yüzden fazla büyük boyutlara ihtiyacım olmayacak.
ikinci olarak da malzeme sıkıntısı gerekli olan malzemeleri bilmiyorum, yani güneş paneli alacağım ama özellikleri neler olmalı gibi

kesinlikle sizin projeniz bu yüzden bana daha fazla yardımcı olmalısınız :)
 
Sana yardımcı olalım olmasına da burada yardımdan çok zarar da vermeyelim. Yani senin ödevi biz yapmış olmayalım. Onun için ne kullanman gerektiğiyle ilgili temel bilgiyi alıp bazı araştırmaları da senin yapman gerekir. Maden ufak bir yapı kuracaksın, amacın led yakmak, o zaman fazla masrafa gerek yok.
Bilmen gerekenler,
- Panellerde seri bağlantı sana gerilimi (voltajı) , paralel bağlantı ise akımı (amperi) yükseltecektir.
- Kullanacağın pilin akım ve gerilimine göre panel sayısını ve özelliklerini belirleyeceksin.
- Sisteme dahil edeceğin 1 diyot aracılığı ile tek yöne çevirip panelleri zarar görmesinden ve pilin deşarjından koruyacaksın.
- Sisteme anahtar ekleyerek gerektiğinde elle müdahaleye imkan vereceksin,
- Yine kuracağın sisteme küçük bir araç sigortası (cam yada slot tipli farketmez) ekleyerek kısa devreyi önleyeceksin.
- Kurulum ve işçilik senden :)
Son olarak ufak bir tüyo; madem bitirme ödevin, öyle bir sistem yap ki, en ufak detayına kadar işle. Elektrik aksamını bile küçük bir pano ve içerisine siğorta, anahtar, devresine kadar vs düzgünce yerleştirerek toparla. Orijinalın küçük ölçeklisi olsun hocanda buna mest olsun. Tabi emekten detaydan anlayan bi tip ise..

Araştırmalarına başla, takıldığın yerleri bizlere sorabilirsin. Bu arada rüzgar gülü içinde kullanacağın motorun çıkış gerilimini sınırlaman gerekecek bunun içinde direnç kullanabilirsin. Unutma seri bağlarsan gerilimi paralel bağlarsan akımı sınırlarsın. Haydi bakalım rast gele. Çalışmalarınıda zaman zaman resmedip açtığın konuda paylaşırsan, başkaları da senden nasiplenebilir. ;)
 
bilgiler için çok teşekkür ederim takıldığım yer olursa yine sorarım :)
tabiki aşama aşama buraya koyarım fotoğrafları :)
 
güneş panelleri kullanarak enerjiyi pil de depo edeceğim bunun için neye dikkat etmem lazım ? yani panelleri seri yada paralel neye göre bağlamam lazım yada pili depo etmeden önce her hangi bir çevirici kullanmam gerekir mi ?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,172
Mesajlar
915,635
Kullanıcılar
449,936
Son üye
AsilOzgenc

Yeni konular

Geri
Üst