IŞIĞA DUYARLI OP AMP LI MOTOR YÖN KONTROL DEVRESİ

FarukBiber

Üye
Katılım
24 Haz 2012
Mesajlar
25
Puanları
1
Yönetici Notu: Paylaşılan fotoğraf, fotoğraf paylaşım sitesinden silindiği için kaldırılmıştır.


KÜÇÜK TİP DC MOTORLARDA DEVİR AYARI UYGULANAN GERİLİMLE DEĞİŞİR.AYNI ZAMANDA UÇLAR DEĞİĞŞTİRİLDİĞİNDE DÖNÜŞ YÖNÜDE DEĞİŞİR.MOTORUN ÇALIŞMA GERİLİMİ İLE DEVREYE UYGULANACAK GERİLİM AYNI DEĞERDE OLURSA İLAVE BİR DÜZEBEĞE İHTİYAÇ KALMAZ.MOTORUN A UCU T1 İLETİME GEÇİNCE ARTIYA T2 İLETİME GEÇİNCE ŞASEYE BAĞLANIR B UCU İSE T3 İLETİME GEÇİNCE ARTIYA T4 İLETİME GEÇİNCE ŞASEYE BAĞLANIR.DİKKAT EDİLRSE TEK NUMARALI TRANSİSTÖRLER (T1-T3) ARTIYA ÇİFT NUMARALI TRANSİSTÖRLER (T2-T4)ŞASEYE BAĞLANIR. MOTORUN DÖNEBİLMESİ İÇİN UÇLARDAN BİRİSİ ARTIYA DİĞERİ ŞASEYE BAĞLANMALIDIR.BU DURUMDA T1-T4 YADA T2-T3 TRANSİSTÖR ÇİFTİ İLETİME GEÇMELİDİR. DEVREDEKİ C1 İ C2 YE D1 İ D2 YE BAĞLAMAK GEREKİR.C2 NOKTASINA + GELİNCE T1 0 GELİNCE T2 İLETİME GEÇER. D2 NOKTASINA + GELİNCE T3 0 GELİNCE T4 İLETİME GEÇER . BU DURUMDA OP AMP ÇIKIŞLARINDAN BİRİSİ + DİĞERİ 0 OLDUĞUNDA MOTOR DÖNER.OP AÖP ÇIKIŞLARI DEĞİŞTİĞİNDE MOTORUN DÖNÜŞ YÖNÜ DEĞİŞİR.P2 MAX İKEN VF=4V VE=8 V OLUR.VG İSE P1 İN AYARINA VE LDR NİN ALDIĞI IŞIK MİKTrına BAĞLI OLARAK DEĞİŞİR.ÖRNEĞİN LDR IŞIK ALDIĞINDA VG=10V İSE IC1 ÇIKIŞ NOKTASI + OLUR.ŞÖYLEKİ IC1 İN REFERANS GERİLİMİ EKSİ GİRİŞE BAĞLI OLSUN REFERANS GERİLİMİ 8 VOLT GİRİŞ GERİLİMİ 10 VOLT VGİRİŞ <VREF İSE ÇIKIŞ + OLUR.IC2 ÇIKIŞI 0 OLUR.ÇÜNKÜ OPAMPIN EVİREN GİRİŞİNDEKİ GERİLİM EVİRMEYEN GİRİŞİNDEKİ GERİLİMDEN BÜYÜKTÜR. LDR IŞIK ALMADIĞINDA VG=2V OLSUN.BU DURUMDA IC1 ÇIKIŞI 0 IC2 ÇIKIŞI + OLUR.MOTORUN DÖNÜŞ YÖNÜ DEĞİŞİR.LDR AZ IŞIK ALDIĞINDA VG=6V OLSUN.BU DURUMDA İSE HER İKİ OP AMPIN ÇIKIŞI 0 OLUR.T2 VE T4 İLETİME GEÇER.MOTORUN HİÇBİR UCU ARTI ALAMAYACAĞINDAN MOTOR DÖNMEZ.P2 MAX KEN G NOKTASINDAKİ GERİLİM 4 - 8 V ARASINDA DEĞER ALDIĞINDA MOTOR DÖNMEZ BU GERİLİM BANDI P1 KÜÇÜLTÜLEREK DARALTILIR. LDR NİNN IŞIK HASSASİYETİ P2 İLE AYARLANIR.
 
Benim anladığım şekliyle ldr karanlıkta kalırsa devreyle dc. motor bir yöne,yeteri kadar aydınlıkta kalırsa eğer,diğer aksi yöne,az ışık aldığında ya da nispeten zayıf ışık aldığında da, hiç bir yöne dönmüyor.Yani fuzzy-logic(Bulanık mantık burda tamamen geçersiz görünüyor,yok,düz mantık var,ya tam,ya hiç,ara değerler hiç yok.)

Aklıma basit,ama ticari değeri pek de olmayan bir uygulama geldi.Bariyerleri, bir dc. motorun kremayer(Düz) bir dişliyi çevirmesi yoluyla,bariyerin sağa ya da sola sürülerek açılması işlemi,bu şekildeki devreyle, kuvvetli bir ışık kaynağı(Yakından otomobil farı,uzaktan laser ışığı gibi) ldr üzerine yollanarak bariyerli kapının,gece karanlıkta araç far ışığı ile açılma kontrolü sağlanabilir.Yabancıların bilinen mekana girmemesi için,bir de kişiye özel kart geçişli güvenlik kontrolü sistemi ilavesi bariyer sistemine ilave de yapılarak.
 
yön değil de hız kontrolü için nasıl bi değişiklik yapmalıydık devre de..
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,180
Mesajlar
915,674
Kullanıcılar
449,946
Son üye
kerim2756

Yeni konular

Geri
Üst