Hotpoint Ariston Buzdolabı Tık Tık Diye Şarteli Attıracakmış Gibi Yapıyor

Fark3dermi

Üye
Katılım
18 Şub 2021
Mesajlar
4
Puanları
1
Yaş
35
Merhaba arkadaşlar hotpoint ariston buzdolabım var 15 gündür falan belli aralıklarla bazen 1 gün hiç olmuyor bazense yarım saatte bir lambaların voltajını düşürüyor ve tık tık tık diye ses geliyor sanki şartel atacakmışta atmıyor gibi neden oluyor anlamadım yapabileceğim bir şey var mı bilemedim. Elektrikten biraz anlarım ama bilmeden birşeye dokunmak istemedim.
Buzdolabını başka prizde denedim onda da aynı şeyi yaptı o sebeple sorunun prizden kaynaklı olduğunu düşünmüyorum.
bu 15 gün önce buzdolabının yerini değiştirdik ondan sonra olmaya başladı eski prizine taktım onda da yaptı sorunun kaynağını veya çözümünü bilen varsa yazarsa sevinirim.

Belli aralıklarla Buzdolabından tık tık tık ses geliyor sanki sigorta atacak gibi ama sigorta atmıyor aynı anda evde lambaların voltajı düşüyor lamba ışık seviyeleri düşüyor sorun bu.

Şimdiden yardım eden etmeyen herkese teşekkürler.
 
kış dönemindeyiz arkadaşım voltaj düşüklüğünden olabilir, lamba karardığında voltajı ölçer misin
 
kış dönemindeyiz arkadaşım voltaj düşüklüğünden olabilir, lamba karardığında voltajı ölçer misin
yorumunuz için teşekkürler hocam ama ilk kışımız değil aynı buzdolabı aynı ev sadece buzdolabının yerini değiştikten sonra bu durum yaşanmaya başladı
 
yorumunuz için teşekkürler hocam ama ilk kışımız değil aynı buzdolabı aynı ev sadece buzdolabının yerini değiştikten sonra bu durum yaşanmaya başladı
Eğer priz ve hat değiştiyse kablodan veya sigortadan yapıyor olabilir bakmak lazım
 
Eğer priz ve hat değiştiyse kablodan veya sigortadan yapıyor olabilir bakmak lazım
Hocam Buzdolabını eski yerine alıp eski fişe taktığımızda da aynı durum yaşanıyor o sebeple sorunun buzdolabından kaynaklı bir arıza olduğunu düşünmeme sebep oluyor
 
Öncelikle sorunun motor aksamında mı elektrik kısmından mı olduğunu anlamalıyız. Ses dolabın arkasında yukarıda diye tahmin ettiğim plastik bir kutudan mı geliyor yoksa aşağıda motor kısmından mı ?
Eğer motor kısmından ise fanın oralarda mı yoksa motordan mı veya kondansatörden mi geliyor.
Bu soruları cevaplarsanız daha iyi yardımcı olabiliriz. Benim tahminim fanın olduğu bölgeyi temizleyin ve ayakları yere tam değsin buzdolabının.
 
dolabınız modelini yazmadan yardım beklemek biraz zor..

dolabınız termostatlı mı,kart lı mı,ayar yeri dolabın üstünde mi içşinde sağ tarafta mı,.yukarıda ise tek çevirme düğmesi mi var iki tane mi?
 
Buzdolabının yerini değiştirdiğinizde hemen fişe taktınız ise büyük ihtimal gaz yerine motor buzluklara yağ basmıştır. Çalışıncada yağ donuyor ve motor devir daimde zorlanıyor. Dikkat edin motoru yakmayın.
 
Merhaba. Sevgili arkadaşım; bu "tık" "tık" seslerinin tek nedeni termiğin sürekli açılabilmesidir. Buzdolabının fişi prizden çıkarılıp ilk takıldığında oluşan bir gaz sıkışmasıyla bunun olması çok normaldir. Ancak sürekli tekrarlıyorsa buzdolabı motoru (EVAP) ana sargısında kalıyor, yardımcı sargıyla ilk harekete geçemiyor demektir. Tek fazlı asenkron motorlar yardımcı sargıyla veya yalancı kutupla ilk harekete geçtiğinden yardımcı sargı bağlantısının buzdolabınız uygunsuz (çok sarsıntılı olarak) bu yer değişiminde hareket etttirildiği esnada devreden çıkabilmesi muhtemeldir. .Bu konuda önceden yeterli deneyiminiz varsa EVAP'ın önündeki elektrik bağlantı girişleri olan küçük, siyah kapağını açıp 3 pin ucuyla geçmeli olarak bir sokete yapılan bu bağlantıyı çıkarıp yeniden takmalıdır. Ancak bu konu sizi aşıyorsa yetkili bir servisten mutlaka yakın destek almalısınız.

Kend görüşüme göre EVAP buzdolabı motoru ana sargıda kalıyor, yardımcı sargı anlık olarak devreye alınamadığı için motor ilk harekete geçemeyip aşırı akım çekiyor, bu esnada da termik sürekli atıyor, "tık,"tık" seslerinin tek nedeni termiktir. Ancak yardımcı sargı bağlantısı zaafiyeti sorunu halledilirse EVAP normal akımını çekerek termiği sürekli attıramayacak, evde voltaj düşümüne neden olamayacak, buzdolabı eski haline geri dönecektir..

İstisnai durumlar: Şebekede voltaj çok aşırı düşerse EVAP ilk harekette (demerajda) yine bir sıkıntı yaşayabilir, bu esnada da "tık, tık" sesleri termik açılarak yine gelebilir, bu durumda da termik yine açılabilir, ama yardımcı sargının ilk harekette tam devre dışı kalmasıyla şebekede voltaj düşmesiyle termiğin açılmasını ayni kefeye koymamak ikisini birbirinden ayırt edebilmeniz gerekiyor. Koay gelsin.
 
Son düzenleme:
Konuyu görünce yazayım dedim bugun buzdolabim bunun aynisini yapti ve durdu tık yapıp devreye giremiyordu.ayrıca enerjiyide fazlaca cektigi icin sigorta attirma isiklari sondurme gibi durumlar yapiyordu.kartı söktüm baktim kondansatörü şişmişti degistirdim.kondansatöre para bile almadilar 100 lira vardi yanimda bozuk yok diyerekten adam bozmadı parayi sıkınti yok dedi.ilk sıkıntı yaşadığımda servisi aradım kart 800 100 lirada servis ucreti ama merak etmeyin 100 lirayı yaptirirsaniz almiyoruz dedi.la get dedim bedavaya hallettim.sakin ola bu cakallara kanmayın bulun bi elektronikci kart zaten soketli ilk önce bir kartı gösterin. zaten akımın ilk gectigi yerde sorun oluyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,130
Mesajlar
915,296
Kullanıcılar
449,847
Son üye
AhmetK06

Yeni konular

Geri
Üst