heryerde çarpılma yaşanıyor

Arkadaşlara katılıyorum, elektrik uzmanlık alanım değil, öğretmenim ama atanmadan önce bununla ilgili bir tecrübem vardı, büyük bir zincir teknoloji mağazasında bir dönem çalıştım, mağazada depo ve personel odasına giden koridora açılan bir aluminyum kapı vardı, abartmıyorum o kapıyı her açışta kapının büyük koluna dokunduğumda çarpılıyordum ki bazen gerçekten kolumu titretecek kadar çarpıyordu. Diğer arkadaşlar da aynı olayı yaşıyordu ama kimisi şikayetçi değildi. Çareyi kapının kolunu tamamen koli bandıyla sarmakta bulmuştum.

Ama bu sefer de içerde odadaki lavaboda unutup da musluğa birden dokununca o da titretecek kadar çarpıyordu, ancak musluğa gitmeden büyük metal raflara dokunup sonra musluğa gidince bişey olmuyordu.

Sebebini hep merak etmişimdir, bu kadar nasıl elektrik yüklendiğimizin, acaba mağaza içinde onlarca elektronik cihaz yüzünden mi oluyordu diye düşünürdüm.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
arkadaşlar ben böyle durumlarda çıplak ayakla yürüdüm vebenim sorunumkalmadı:eek:
 
Arabamdan ne zaman insem elimi acıtacak kadar statik elektrik boşaltıyorum sorun koltuk döşemeleri alıştım sende alış
 
istanbul leventte iş kulelerinin orada bir binanın 4. katında bulunan ofiste bütün metal aksamlarda oda kapıları dolaplarda kaçak var çarpılıyoruz dendi gittim ve gerçektende çarpıyor 1,saniyeliğine kontrol kalemide 1.saniyeliğine akımı gösteriyor..tamam bina eski bişekilde kaçak var topraklamayla bunu çözeriz dedik yaptık sorun kalmadı. işin ilginci yerler parke ve metal evrak dolabı altında ayrı yeten çizmesindiyede halıvar ve hiç biryere temas etmiyor fakat ondada enerji var inanması zor ama gördüm çarpıyor sadece benide çarpmadı neyse onuda toprakladık sorun kalmadı.. anlamadığım bunun nedeni ne olabilirdi diğer katlardada bu sorun oluşmuş..

tahminimiz şu yönde oldu çevrede bulunan baz istasyonlar olabilir dedik...

sizlerin tahmini düşüncesi nedir acaba....?????

bütün metal aksamları mı toprakladınız yani?
 
İş merkezi adeta bir statik üretim merkezine dönüşmüş görünüyor.Daha önceki yazılanlarda da olduğu gibi,zemin malzemesinin(Laminant) ve sentetik(Anti statik olmayan) halıların ayakla üzerinde yürünürken,basınç,sıkıştırma etkisiyle tıpkı bir Elektrostatik üretim makinasındaki (Van de Graaff jeneratörü) gibi statik elektriklerin üretilerek metalik masa,sandalye,sehpa,dolap benzeri eşyalar üzerine,halı yüzeyinden iletilip biriktiği anlaşılıyor.Bu işin de tek çaresi, ya eşyaları antistatik olanları ile değiştirmek(Anakart saklama-nakil naylonları antistatiktir bildiğiniz üzere,devreye bir zarar gelmesini önlemek için.)ya da belli metalik yerlerinden toprak hattına bağlantı yapılmasıydı.Zaten,ilgililer de gereğini yerine getirmişler(Bütün metal aksamları uygun yerlerinden toprak hattına bağlayarak.)

Vücutta stresle biriken statik elektrik,metalik aksamlara(Araba kolu,kapı metal kolu,musluk,vb.)kıvılcımla geçerken bazen hafif bir sızı,acı da veriyor gerçekten.Karanlık odada yün bir kazağı çıkardığınızda çıtırtıları,kıvılcımları görebilir ve bir kontrol kaleminin neon ampülünde de bu elektriğin yanabildiğini görebiliriz.Bir anakarta,bir entegre bacağına bu statik elektrik yüklü haldeki temasımız onları rahatça bozacaktır,bu durumlarda da,çalışma koşullarına ilave antistatik özellik kazandırılacak özel tedbirler alınması,hassas elektronik parçalar açısından çok iyi olacaktır.

320px-Van_de_graaf_generator.svg.png

Şekil:Van de Graaff jeneratörüdür.

Alıntıdır.Kaynak: Van de Graaff generator - Wikipedia
 
Aynı olaydan ben de muzdarip olmuştum ve çözümü şöyle buldum, arabadan inmeden sol elimin avcunu açık kapının üst tarafına koyup ondan sonra ayağımı yere basıyorum, o zaman böyle bir olay olmuyor, ama elimi kapıya koymadan önce ayağımı basarsam mutlaka kapıdan çarpılıyorum. Alıştım artık, kendi arabam başkasının arabası farketmiyor, elim önce kapının üstüne gidiyor inerken. Siz de böyle bir deneyin.
 
Aynı olaydan ben de muzdarip olmuştum ve çözümü şöyle buldum, arabadan inmeden sol elimin avcunu açık kapının üst tarafına koyup ondan sonra ayağımı yere basıyorum, o zaman böyle bir olay olmuyor, ama elimi kapıya koymadan önce ayağımı basarsam mutlaka kapıdan çarpılıyorum. Alıştım artık, kendi arabam başkasının arabası farketmiyor, elim önce kapının üstüne gidiyor inerken. Siz de böyle bir deneyin.

güzel bir yöntem :)
 
Benim fikrimce de sadece topraklamanın yanlış yapılmasından kaynaklanan statik bir boşalma
 
Statik elektrikden oluşan bir durumdur. Tesisatla herhangi bir ilgisi yoktur...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,774
Kullanıcılar
449,980
Son üye
shield325

Yeni konular

Geri
Üst