generatörün yüklenmesi nasıl oluyor

volverine ' Alıntı:
Bir diğer mod olan universal modu ele alırsak, yine türbinimiz var 5MW ve yük olarak karşımızda ulusal Şebeke var. Biz ne kadar üretirsek o kadar tüketmeye hazır. Bir önceki örnekte olduğu gibi daha fazla güç çekilirse devir düşerde diyemeyiz, karşıda belirsiz ve çok büyük bir yük var.
Biz ne kadar üretirsek o kadar tüketmeye hazır bir şebekemiz yok maalesef. Karşımızda belirsiz bir yük yok. Karşımızda yıllık istatiksel olarak belirli bir tüketim alışkanlığı var. Yılın 365 günü, günün 24 saati bilinen bir tüketim miktarı var. Yıllık büyüme rakamları ile orantılı da bir artış var. Bu mesajı okuduğunuz saatteki tüketim rakamı %1'in altında bir hassasiyetle tahmin ediliyor. Sabah hangi santralın hangi üniteleri devre dışı olacağı, pik saatlere doğru hangi ünitelerin devreye gireceği planlanmıştır. Tüketim artmaya başlayınca devrede olmayan üniteler yavaş yavaş devreye alınarak, pik saatleri geçince de yavaş yavaş devre dışı yapılarak sistem frekansı sabit tutulmaya çalışılır. Arada çok kısa süreliğine frekans 49.85 lere düşebilir. Bunu da frekans takibine katılan santrallar karşılar.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Sn.ze_tr üstadım açıklaman güzel ve doğru,

akadaşımızın kastı anlık pic durumları, hesapta olmayan yük değişimleri. ortalama pic oluşan saatler değil. En az tüketimin olduğu saatte çok yüksek bir yükün 5-10 dk devreye girmeyeceği demek değildir değil mi. Yoksa gece yarısı hava aniden soğudu herkez 5dk içinde ısıtıcısını tam yük açtı bu beklenmeyen bir durum diye şebeke çökmelimi. (Bence kastettiği bunlar değil)

Sadece şurada ifade yanlışlığı var
Biz ne kadar üretirsek o kadar tüketmeye hazır.
Çünkü bu zaten mevcut güç tüketimi yetmemiş şebeke çökmüş demektir. Bu sistem terazinin iki kefesi gibidir. Yük tarafı ağır gelirse çöker. Ama üretim tarafı fazla gelirse diye bir seçenek yok.(Herkez ihtiyacı olan enerjiyi alır) Buyrun fazla enerji geldi herkez fazla fazla alabilir olayı değil yani

eklemekte fayda görüyorum; devreye giren yeni santrallerin, şebeke ile senkron çalışması, otomatik olarak en iyi an kontrol edilerek, santralin şebekeye kenetlenmesi sağlanıyor. Zira insan eliyle yapılma şansı hiç yok.
 
abuzettin20 ' Alıntı:
...eklemekte fayda görüyorum; devreye giren yeni santrallerin, şebeke ile senkron çalışması, otomatik olarak en iyi an kontrol edilerek, santralin şebekeye kenetlenmesi sağlanıyor. Zira insan eliyle yapılma şansı hiç yok.
Eski santrallarda manual senkronizasyon yapılıyor. Tabi senkronatör kullanılarak. Gerçi senkronatör çihazı da çok pahalı değil ama analog kontrollü santrallarda öyle. Faz farkına göre devir artır veya azalt butonları, voltaja göre de ikazı artır veya azalt butonları kullanılarak faz ve gerilim farkları limit değere gelince kesiciyi kapat butonuna basılarak paralele giriliyor. Yeni sistemlerde senkronatör bu komutları otomatik gönderiyor.
 
Neden hep büyük santralleri düşünüyoruz. Birde evlerde yada işyerlerinde kullandığımız benzinli yada dizel jeneratörler var.
Bunlar nasıl düzenliyor güç üretimini?
Yük çok değişken olabiliyor ve jeneratörün yükün değişeceğini önceden kestirmesi imkansız...
 
Eski santrallarda manual senkronizasyon yapılıyor
ustam burda kastım bir ölçü aleti kullanmadandı ona bakarsan bunu 3 adet voltmetreyi gözlemleyerek te yapabilirsin. ama haklısın benim yazımdan senin anladığın anlam çıkıyor kusura bakma.

yük değişiminde (motor devrini yükseltip vs... yapana kadar) onlarda ayılıp bayılıyor, hatta iyice kaldıramassa çıkışı başo alacak bir düzenek yoksa stop eder.
 
aykanat ' Alıntı:
Neden hep büyük santralleri düşünüyoruz. Birde evlerde yada işyerlerinde kullandığımız benzinli yada dizel jeneratörler var.
Bunlar nasıl düzenliyor güç üretimini?
Yük çok değişken olabiliyor ve jeneratörün yükün değişeceğini önceden kestirmesi imkansız...

Küçük jeneratörlerde jeneratör üzerinde iki tane ayar vidası vardır. Hangi frekans aralığında çalışacağı buradan ayarlanır (Misal 49-51Hz) Evde yeni birşey çalıştırdıkça devir azalacak cihaz bunu bir sensör yardımıyla algılayarak yakıtı frekans 50hz olana kadar arttıracaktır.
Biraz daha büyük ya da modern jeneratörlerde ise governör sistemleri vardır. Yukarında bahsettiğim tüm işlemleri otomasyon dahilinde hassas olarak yapar.
 
Biz ne kadar üretirsek o kadar tüketmeye hazır.

Arkadaşlar, bunu söylemekteki amacım bir teşbih :) yapmaktı. Elbette sonuçta ne kadar elektrik tüketiliyorsa, üstüne kayıpları ekle tüm üretim yapan santraller ancak bu kadar üretebilir.
Ben misal kontrol panelinde oturup 0,5MW aşağı sonra 1,5mW yukarı Scada üzerinden üretimi değiştirdiğimde ulusal şebeke hiçbir zaman hocam dur bunu alamam dedi :)
Sonuçta ben güç arttırdığımda aynı anda başka bir yerden bu kadar gücün düşmesi gerekir. Frekans tutucu santraller frekansı sabit tutmak için yük alma-atma işlemini yapıyor dersek bile ulusal şebekeye bakıldığında bu kadar küçük değişimleri kim-nasıl yakalayıp amorti edebilir?
 
yük değişiminiz, frekans tutan santralın frekans set değerlerine etki yapıyor ise satral bunu karşılar.
 
Arkadaşlar jeneratörün oynanmadık yeri kalmadı, yoksa forum geriliminde dalgalanma olacak :) bırakalım otomatik halletsin. :)

Hepimiz öğle veya böğle aynı şeyleri tekrarlayıp duruyoruz, farkındamısınız?

Eğer hepimiz bu konuda hemfikirsek, başka gözden kaçırdığımız bir nokta da yoksa, aynı anafikir altında yeni bir başlık açalım derim. Arkadaşlar müsadelerinizle yeni fikri ya da sorusu olan varsa buyursun onu tartışalım.

(Şahsen ben bu konuda seviyeli bir şekilde tartışmanızdan büyük zevk aldım)

Saygılar
 
Senkron generatörler, paralele alındıktan sonra (frekans ve gerilim değerleri eşitlendikten sonra) rotora bağlı şaft üzerine uygulanan mekanik gücün kontrolü ile yüklenirler.Generatör şaftına uygulanan mekanik kuvvet şekil ve prensip itibariyle farklılıklar gösterebilirler.Bu kuvvetin kaynağı Hes'lerde su, Termik santrallarda Su buharı, Res'lerde ise rüzgar olarak karşımıza çıkar.Prensip yada kuvvet kaynağı ne olursa olsun, generatörlerin yüklenme şartı aynıdır.Generatör şaftına uygulanan mekanik enerji, generatör statorundan alınan EMK ile doğru orantılıdır.Dolayısıyle şaft rotor ve stator üçlüsü türbinin sağladığı mekanik enerjiyi elektrik enerjisine, türbin gücü ile orantılı olarak çevirirler.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,360
Mesajlar
917,015
Kullanıcılar
450,226
Son üye
wanderfull

Yeni konular

Geri
Üst