generatörün yüklenmesi nasıl oluyor

Katılım
8 Haz 2007
Mesajlar
205
Puanları
1
Yaş
41
merhaba arkadaşlar elektrik üretiminde kullanılan senkron generatörler hakkında birşey aklıma takıldı bilgisi olan arkadaş bana yardımcı olursa sevinirim.

generatörlerde paralele girdikten sonra üstüne yük alınması nasıl yapılıyor.
daha da açacak olursak, frekanslar, gerilimler eşitlendikten sonra generatörler trafolar üzerinden 34,5 - 154 - 380 kv luk sistemler ile paralele girerler. olay bundan sonra nasıl gerçekleşiyor onu merak ediyorum , yani paralele girdikten sonra gaz valfini (otoprodüktörlerde) açarak yük alıyoruz. işte burada ki olay nasıl gerçekleşiyor. biz gaz versekte vermesekte devir 3000d/dk üzerine yük aldığında bir miktar gerilim düşümü oluyor bunuda ikazlama uyartımı arttırarak çıkışın yine 11kv olmasını sağlıyor.
sonuçta biz gaz valfine kumanda ederek yük alıyoruz diye düşünüyorum ama bunun nasıl yapıldığını anlamadım.
bizim torkumuz yani döndürebilme gücümüz artıyor ancak generatör yine 3000d/dk ile döndüğüne göre ne değişiyorda aynı çıkış geriliminde fazla akım vermeye başlıyor. bunu anlatacak olan arkadaşıma şimdiden çok teşekkür ediyorum.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
sn kertenkelebek
altarnatörler parelele girdiklerinde Şebeke frekası ile senkron kilitlenme olup, altarnatörün tahrik gücünü azaltırsan(sıfırlarsan) sabit şebeke frekansına kilitli olan devir, düşmek isteyecek, altarnatör sengron motor gibi çalışacak ve şebekeden enerji çekecektir.şebekeye bağlı olduğu için devir düşmeyecektir. (koruma sisteminde ters güç çalışır). altarnatörün tahrik gücü artırılırsa devir yükselmek isteyecek, frekansı artırmaya çalışacak ve bu yüzden yüklenecektir.yüklendiği kadar karşı taraftan (frekans tutan santraldan ) yük düşecektir. yük düşmez ise ne olur?altarnatörlerin devirleri yükselmeye haliyle frekasda yükselmeye gider. istenmeyen bir durum ortaya çıkar. altarnatörlerin devrini, frekansı kontrol eden sistemler vardır.frekans tutan santrallar dar bir frekansta çalışır, güçleri büyüktür yükleri sabit deyildir. diyerleri biraz daha geniş frekansta ve sabit yükte çalışırlar.herhangi bir satralda yük düşümü yapılır veya devre dışı kalır ise bu eksik olan yükü, frekans tutan santral karşılar. olduda bu santral o an yükü karşılayamadı haliyle frekans düşme yoluna gidecek diger sanrallarda bunu algılayıp otamatikman frekansı sabit tutmak için yeteri kadar yükleneceklerdir. bunlarında gücü yetmez ise ,,,,sistem çökecektir.
elektirik kesilmelerinde;flamanlı lamba yavaş yavaş sönerek elektrik kesilirse bilki sistem çökmüştür biraz geç gelir.hepinize saygılar.
 
Haydar arkadaşım, sizin verdiğiniz örnek daha çok santral ada modunda çalışırken geçerli gibi. Yük artışını sistem otomatik olarak algılayıp deviri sabit tutup yakıt, uyartım ile gücü arttırıyor.

Peki üniversal modda çalışırken, karşıda belirsiz ve çok büyük bir yük var ve biz istediğimiz kadar güç üretiyoruz hatta istediğimiz cosq'de istediğimiz kadar endüktif'te üretiyoruz. Bu nasıl oluyor?
 
Uretilecek gucu rotor stator arasindaki tork acisi belirliyor. Tork acisi arttikca sisteme verilen guc artiyor.
Uyartimin buyuklugune gore de induktif yada kapasitif oluyor.
 
Pekı sebekedekı frenkansın degısımıne gore generator yuku nasıl degısır.Senkron durumunda bu nasıl olur.Ve uyartımla ınduktıf kapasıtıf nasıl uretıyoruz.
 
bunun için senkron generatörleri iyi bilmek gerekir. Aşırı uyartım akımı bunların şebekeye bağlanmış bir kondansatör gibi çalışmaları demektir. (hatta bu yöntemle büyük işletmelerde kompanzasyon yapıldığını duymuştum ama hiç görmedim)
 
Şebekedeki frekansı jeneratörün kutup sayısına ve hızına bağlıdır. Ne demek istediğinizi anlamadım açıkçası.
Uyartım voltajı jeneratör çıkış voltajından düşükse indüktif, yüksekse kapasitif çalışır.
 
Sn.aykanat 'a katılıyorum,benim sistemimde 1600 kva'lık senkron generaörlü dinamik ups var ve uyartım voltajı çıkş voltajından düşük oldugunda indüktif'im artıyor,yüksek oldugunda ise kapasitifim artıyor.
 
aykanat ' Alıntı:
Uretilecek gucu rotor stator arasindaki tork acisi belirliyor. Tork acisi arttikca sisteme verilen guc artiyor.
Uyartimin buyuklugune gore de induktif yada kapasitif oluyor.

Tork açısı nedir ve nasıl, hangi cihazla ayarlanıp sisteme girilir?
 
Arkadaslar acikcasi bu konuda uzmanligim yok. Sadece genel bilgim var. Bu yuzden pratikte nasil kullaniliyor, ne ile olculuyor hic bir bilgim yok.

Fakat tork acisi, rotora verdigimiz DC voltajin, rotor donerken stator uzerinde olusturdugu manyetik alan ile statorda uretilen elektrik arasindaki faz farkidir. Bunu biz belirlemiyoruz. Yuk arttikca rotor stator kutuplari arasi acisal farkta artiyor. Bu artis tork acisini dolayisiyla gucu artiriyor.

jeneratorde uretilen guc=uyartim voltaji*uretilen voltaj*sin(tork acisi)/stator reaktansi

seklinde bir formulle ifade ediliyor.

Cok duzgun bir anlatim olmadi ama anlayacaginizi umuyorum...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,123
Mesajlar
915,188
Kullanıcılar
449,829
Son üye
mehmetoner

Yeni konular

Geri
Üst