Genç Mühendis adayından soru

muheng

Üye
Katılım
5 Mar 2008
Mesajlar
17
Puanları
1
Yaş
39
Merhaba,
Elektrik-Elektronik mühendisliği bölümünde son sınıf öğrencisiyim. Kontrolkalemi.com tüm elektrik-elektronik işleriyle uğraşanların faydalandığı bir ortam olmuş, adeta bir yardımlaşma dayanışma merkezi görevini yapıyor. Bende buradaki insanların sözlerine güvenerek aklımı kurcalayan iki soru sormak istiyorum.

İlk sorum, Piyasada;
1-Elektrik proje ve taahhüt işleri
2-Otomasyon işleri
3-Elektronik pano işleri
Yukarıdaki 3 iş grubundan hangisi diğerlerine göre daha iyidir?

İkinci sorum ise Elektrik proje ve taahhüt işleri üzerine..
Elektrik proje ve taahhüt işleri yapmak için en az kaç sene tecrübe yeterlidir? Bir büro açabilmek için sermaye ne kadar olmalı ve aylık ne kadar gelir getirir?

Herkese teşekkür ediyorum cevaplar için
 
İyi olup olmaması göreceli bir kavram.Sana iyidir başkasına değildir.
Bulunduğun bölge, o konudaki yeteneğin,piyasanın durumu,işlerin boyutu.
O üç konudada çalışan kişiler var.
İnşaat taahhüt işleri genelde zorludur.Diğerleri sanki daha derli toplu çalışmaya imkan verir.
sermayen varsa ve güvenilen tecrübeli proje mühendisi bulup hemen proje işine başlanabilir.
Ama kendim yapacağım diyen için genel olarak bir 5 sene süre uygundur.
Bu tabiki kesin kural değil.Kişiye göre değişir.
hemen bir proje bürosunda işe başla, olayların içine gir.
Eğer 2 sene hiç kazanmamayı düşünüp işe başlayanın bu süre içinde masrafları karşılayacak parası olmalı.
 
teşekkür ederim arkadaşım. Dediklerine katılıyorum. Bu düşüncelere ek olarak neler söylenebilir aceba?

Bir de "derli toplu" derken neleri kastediyorsun? Açabilir misin biraz daha
 
slm,

benden klasik dost tavsiyesi - ne yapmak istediğine karar ver ve onun üzerine git .
paramı ? - rahatlık / ense yapmak mı - bilgi mi?

1-elk müh. herkesin emodan ser mim müh belgesi alıp firma açtığını düşünürsen türkiye şartları fiyat kırmaktan öteye gitmez,
2-otomasyonda 2yıl ezilirsin ama kral mühendis olursun,
3-pano işleri için 2. şık öncelikli şart oluyor sanırım

kimse cevabıma alıntı yapmasın lütfen - kontrol etmiyorum :D

sevgiler,
 
1.Daha iyidir sorusunu kazanç açısından sorduğunuzu düşünürsek tabiki otomasyon seçeneği daha ağır basar, sermaye gereksinimi diğerlerine göre daha azdır,daha çok bilgi ve beceriye dayanır.Taahhüt konusu daha geniş araç,gereç ekip ve ekipman gerektirir,dolayısıyla sermaye gereksinimi ve riks faktörü yüksektir. Pano imalatı ise geniş mekan, pahalı tezgahlara, yetişmiş kadroya ihtiyaç duyulur,bu konuda piyasada çok miktarda pano imalatçısı olduğundan pastadan alacağınız pay küçülmüştür,rekabet zorluğu vardır.

2.Bu tamamen kişinin bilgi ve becerisine, edindiği çevreye bağlı olarak 6 Ay da yetelidir 6 yılda az gelebilir. Sadece Büro açmak yeterliyse 6 Ay hiç kazanç olmadığı varsayılarak bütün kuruluş masrafları,kira giderleri,yakıt elektrik su gibi masrafları,şahsınıza ait masraflar v.b., masrafları alt alta toplarsanız kolayca hesaplıyabilirsiniz.
Kolay gelsin...
 
teşekkür ederim arkadaşlar cevaplarınız için. Otomasyon işleri daha fazla ağırlık bastı sanırım.. Herkes hangi yönden sorduğuma göre cevap yazmak istiyor anlaşılan. Ben olaya sadece bir yönden bakmıyorum. Mutlaka her işin avantaj ve dezavantajları vardır, biliyorum. Elektronik pano işlerinden kasıt, kayan ekranlar, futbol sahalarındaki elektronik boardlar yada reklam tabelalarıdır, bilgilerinize....
 
merhaba,
az çok fikir sahibi olmuşsun ama 6 yıllık elek-elektro. mühendisi olarak birkaç tavsiye vereyim dedim. o bahsettiğin pano işlerini boşver, meslek liseliler de yapıyo o işi. proje ve taahhütlük işleri için de müteahhitlerle çalışman gerek. türkiyedeki müteahhitlerin iş yapış şekilleri de ortada.. yorum yapmayacağım.. benim tavsiyem otomasyon, plc ve Scada üzerine yoğunlaşman. ladder'da 2-3 satır program yazmayı öğrenenler piyasaya çıkıp "ben otomasyoncuyum" diyolar, ama hiç bi halt edemiyolar. eğer bu işi iyi öğrenirsen, aranan adam olursun bi de para sayma makinesi alırsın.. :)
 
ben de elektrik mühendisi 3.sınıf öğrencisiyim..müheng arkadaşımın bu güzel yorumlardan sonra otomasyon alanında ilerleyeceğine hemfikirizdir herhalde..
ben de kendimi otomasyon alanında yetiştirmeye kararlıyım..
ama ben okul içersinde otomasyon ile ilgili eğitimin pek yeterli olduğunu sanmıyorum..
eğitimi dışarıda mühendis olup 2 sene sıkıntı çekmeden tamamlamak istiyorum..
Sanırım müheng arkadaşım da bu konuyu takip edecektir..
Sizlerin bize bu konuda tavsiyeleri ne olacak..(otomasyonda kendimizi nasıl yetiştirebilir ve nerden başlayabiliriz)
YARDIMCI OLURSUNIZ SEVİNİRİM..
 

ben sana sunu soylerım ancak bır yerın ılk taahut ısını aldıgında oranın da pano ıslerı olacaktır bu muhtemel bır sey bence bu ıkısı bır gıder dıye dusunuyorum kolay gelsın
 
düşünceleriniz için tekrar teşekkürler..

viva222 --> dediklerine katılıyorum. Bu işi kendi işyerimi açabileceğim bir iş olmasından dolayı düşünmüştüm. Senin de dediğin üzere müteahhitlerin duruu belli. Bu iş biraz sancılı diye bir intiba uyandı bende. 1 haftadır herkes aynı cevabı veriyor, gerek forumda gerekse reel hayatta.. Mühendis olarak imza yetkimi kullanıp projeyi çizmek, kontrol etmek niyetindeyim. Yoksa tuğlayla harçla ben yapmam zaten.

malatyaq --> otomasyon işinde iyi para var diyorlar doğrudur. Stajlarımdan birini otomasyon üzerine yapmıştım. Çok faydalı bir staj oldu. Bizzat elime aldım malzemeleri çalıştım, faydasını gördüm. Kayseride yaşadığım için biraz sıkıntı verebilir bu iş bana.. Sana tavsiyem madem 3. sınıftaymışsın, bu sene ingilizceyi mutlaka hallet, otomasyonda çok işine yarar. Yaz tatili esnasında da ya otomasyon üzerine bir yerde çalış yada staj yap. Ufkun açılır.

leke leke --> Piyasada gördüğüm şey il dışından gelen işletmeciler panodaki kaliteye bakıyorlar, il içindekiler ise fiyata. İkisi de kabulden geçtiğine göre fiyatı ucuz olanlar rağbet görüyor. Eğer bu yolda ilerleyecek olursam sıkı bir piyasa şartları ve kalite arasında gideceğimi düşünüyorum.

Konu aktif, ayrıca sizin önerisini yapacağınız iş dallarına da açığım. Maksat herkesin görüşünü alıp uygun bir yol bulup asılmak!
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,191
Mesajlar
915,727
Kullanıcılar
449,963
Son üye
farukeem31

Yeni konular

Geri
Üst