Güç Trafosu Testleri

emre0535

Üye
Katılım
20 Ocak 2018
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
36
Arkadaşlar abiler merhaba ;

Güç trafoları ile ilgili bir kaç sorum olacak. Forumu araştırdım eski tarihli farklı paylaşımlar var. Kimse yanlış anlamasın bilende bilmeyende bir şeyler yazmış. Bu konu hakkında gerçekten bilgi sahibi olan kişiler cevap verirse sevinirim. Bu sorduğum soruları benimle birlikte bir çok kişininde merak ettiği düşüncesindeyim. Biraz bilgim var fakat tam anlamıyla bir şeyler öğrenmek istiyorum. Sorduğum sorularda size saçma gelen yanlış bir şey varsa o konuda düzeltme yapmanızı rica ederim.Bu konular hakkında gerçek bilgi sahibi olan kişiler yardımcı olursa sevinirim.

1.
Çevirme oran testi nedir ? Neden yapılır ? Doğru formül nedir ? Test cihazında hata yüzdesi kac üzerinde çıkarsa olumsuz diyebiliriz?

2. DC direnç nedir ? Neden yapılır ? Fazlar arası değerler nasıl olmalıdır ? Trafo gücüne göre değerler neden değişir ? (Gohm,Mohm gibi) Hangi durumlarda sargılarda problem var diyebiliriz ?

3.
DC megger nedir? Neden yapılır ? Kac Kv uygulanmalıdır ? Neden 15,30,45,60 ıncı saniyeler alınır ? Değerler nasıl olmalıdır ? Hangi değerlerde sağlıklı sonuçlar alırız ? Hangi sonuçlarda olumsuz diyebiliriz ?

4.
YAKD(Kademe şalteri) bakımlarında nelere dikkat etmeliyiz? Direnc ölçümleri nasıl yapılmalı ? Maksimum kac ohm olmalı ?

5. Pf,ikaz testi nedir ? Neden yapılır ? Nelere dikkat etmeliyiz ? Nasıl ölçülür ? Nasıl değerlendirmeliyiz?

6. DC direnc yapıldıktan sonra tekrar ikaz akımlarına bakılmalı mı ? Bakılmalı ise neden bakılmalı ?


Cevap veren herkese şimdiden teşekkür ederim...
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Sorularınıza konuda uzman arkadaslar (testci Murat gibi) cevap verecektir.
Ben, 4. maddedekı bır anımı aktarayım, belki bilgi paylaşımı olur. Ege bölgesinde büyük bir işletmede calısmaktaydım. 1200 kVA trafoların ve YAKD lerin baım, temizlik işlemleri, için İzmir ABB den uzman ekip geliyordu. Bir kaç rrafoyu ekip yaptı, Bizim müdür, diğerini biz yaparız dıyerek ekibi yolladı. Adamlar giderken " sakın ha dokunmayın, kademe dirençlerini kaçırırsanız patlatırsınız dediler.
Ben nekadar, bu işi ben yapmıyalım dedımse, Müdür, ınar-tcı cıkdı ve YAKD yi gördüğümüz gibi söktuk, takma esnasında, Bu iş için uzun paslanmaz milden bir tij kullanılıyor) kaçırdık ve düzen bozuldu.
ABB yi aradık, sakın sdokunmayın, bu düzeltme işlemini sadece bir abimiz yapıyor dedıler. Ama biz devam ettık, topladık.
Devreye aldık, bakdık, herşey normal.
Tatil bitişi ertesi gün, işletme devreye girip trafolar yuklenmeye başladıgında, YAKD lerde duruma göre çalısmaya başladı.
Veeee, birden bir gümbürtü, bizim YAKD ınfılak ettıTrafoyu söküp, ABB ye yollamak zorunda kaldık.
Yanı, tarasarruf edelım derken çoook daha pahalı bir işlem yapmış olduk.
Diyeceğim o ki, az önce fırca kömürleri konusunda bahsettiğim ata sözü her zman geçerlidir. "ekmeği ekmekçiden al, bir ekmek parası fazla ver..
 
1-cevirme oranı:trafonun imalat aşamalarında ARGE departmanı tarafından belirlenen Primer,sekonder, varsa tersiyer sargılarinin sipir sayılarının birbirine oranını ölçerek, hata oranın belirlemek için yapılan bir testir.Ayrica işletmedeki mevcut trafoların da periyodik bakımlarında ölçülerek,trafoda olası kısa devre olup olmadığına bakılır.Hata yüzdesi :(+-0.005) değerini geçmemelidir.
Diğer testler ayrıca açıklaması uzun fakat genelde trafoların imalat da garanti edilen kayıp değerlerinin bulunmasında, izolasyon seviyelerinin ölçülmesinde,olası kısa devrelerin başlangıç seviyelerinin ya da kısa devrelerin bulunmasında v.b kriterleri bulmak için ölçülür
 
Bu konu ile ilgili kaynakları,buraya yüklemeniz mümkün olursa,arayanlar için
kaynak olur.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,863
Kullanıcılar
449,598
Son üye
kadir12366

Yeni konular

Geri
Üst