Faz'a Dokununca Elektrik Çarpmaması

Kafanur

Üye
Katılım
20 Eki 2016
Mesajlar
40
Puanları
1
Yaş
34
Arkadaşlar merhaba,

Bugün çalıştığım işyerinde (otomasyon firması) bir ustamız faz'a dokununca elektrik çarpıp çarpmayacağına iddiasına girdik. O da faz geçen sigortaya tornavida (kontrol kalemi değil) değdirdi ve kontrol kaleminin metal kısmına da parmağını dokundurdu. Diğer elinin de parmağına ölçü aletinin bir ucunu, ölçü aletinin diğer ucunu da nötr'e dokundurdu. 230 Volt gösteriyordu ve çarpılmadı. Ayağında kösele tarzı bir ayakkabı ve yerlerde epoksi idi yani kauçuk tarzı bir malzeme.

Ama ben misal yanlışlıkla faz'a dokunduğum yerlerde çarpılıyorum. Ama ustanın iddiası faz'a dokununca çarpılmaz diyor. Ben de inanmak istemedim ilk başta ama gerçekten dokundu ve çarpılmadı. Bu neden ve nasıl olur ? Bana birisi izah edebilir mi ? Yani çıplak ayakla dokunsa çarpılır mıydı ? Yada başka bir yere değse çarpılır mıydı ? teşekkür ederim...
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Bir insanın çarpılması için üzerinden belli bir miktar akım geçmesi gereklidir.
Kauçuk veya lastik ayakkabılar. veya yere temas ettiği kısım çok yalıtkan malzeme ise toplam direnç yükseleceği için geçen akım da düşük olacaktır.
Çok düşük akımlar insan üzerinde etkili olmayacağı için çarpılmazlar. Ama akımın artması yani ayağındaki veya yere temasındaki yalıtkan malzemeler kaldırılırsa şiddetle çarpılacaktır.
 
o ustanın yaptığının aynısını sizde yapsanız çarpılmazsınız.
faz toprak ile birleşmediği sürece çarpmaz.
epoksi yalıtkan bir maddedir.
 
Bu tür ornekler kotu örneklerdir. Baska biri yanlis anlayip uygulayabilir.

Olumcul yada agir yaralanmalara neden olabilir. Bu duruma meyil vermeyin elektrik ile saka olmaz.
 
bir ampül hem dc hemde ac ile çalıştırılabilir.
dc akım ile ac akım çok farklıdır.
ac akım sürekli yön değiştirdiği için yani artı ve eksi saniyede 50-60 defa yön değiştirir. buda elektriğe kapılan kişinin sürekli olarak çek bırak mantığı ile elektrikle kalmasına neden olur.
12 volt 3 amperlik bir akü ile bir 40 wattlık ampülü yakabilirsiniz.
 
Son düzenleme:
Merhaba. 65 volt AC/DC artık bizi çarpmaya başlayan voltajlardır. Bu tür showlara hiç itibar etmeyin, hileler aslında akımın frekansı veya türü açısından seyredenlere göre gizlidir, hilelidir. Örneğin uzatmalı prizden adamın ampülle alıp yaktığı ve eliyle dokunduğu elektrik çok yüksek frekanslı AC elektrik olabilir. Çünkü çok yüksek frekanslı AC akımlar, bu voltaj çarpacak kadar yüksek olsa bile skin (deri) etkisiyle vücuttan, deriden girip çarpamaz, kıvılcım atlamaları şeklinde olursa sadece hafifçe eli yakabilir. Nikola Tesla bile bir zamanlar showlarında yüksek frekanslı Tesla bobini çıkışlı yüksek frekans/voltajlı AC akımlarla elinde yüksek voltajla yanan ampülü bizzat tutarak bu akımlarla hiç çarpılmadığını daha o senelerde herkese göstermişti.

Ustanın ayaklarından toprak-yalıtkanlık şartları, yani terlik, yalıtkan zemin nedeniyle elektrikteki fazla toprak buluşmadığı için çarpılmamıştır, bu konuda söz konusu olan toprak almama konusu, tek olan elektrik tellerinde tüneyerek çarpılmayan kuşlardaki durum gibidir.

Sonsuz enerji veya devri-daim makineleri gerçek olmayıp sadece hileli göz aldanmaları veya ütopik yanılgılardır. Bunlara da itibar etmeyin, ama eğlenmek için videolarına hiç inanmadan da izleyebilirsiniz, hoşça zaman geçirmek amaçlı olarak. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
ayakkabı toprakla temasını kesmiş, 18 li yaşlarda ben de sık sık faz nötre elimi değdirip hafif şiddette dayanabileceğim şekilde çarpılırdım, bunların sebebi ayakkabı. aynı şey çıplak ayakla yapılırsa daha şiddetli çarpılmalara sebebiyet verecektir (sakın denemeyin)

videodakilere gelince, lambanın içinde pil var, uzaktan kontrollü, biri yakıyor vs.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,191
Mesajlar
915,726
Kullanıcılar
449,961
Son üye
omr70

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst