faz uyuşmazlığı neden olur...

eğer bu dediğiniz de olmazsa sistem çöker.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Kesiciler açma ve kapama yaparken 3 fazıda aynı anda işlem yapmaz . Değişik zamanlarda açıp kapatırlar. Faz uyuşmazlığı rölesi kesicinin kutupları arasındaki oparasyon zamanlarını kontrol ederek ölçülen süre ayarlanan sürenin üstüne çıkarsa , kesicinin 3 kuttbunuda açtırır. (Bir değişiklik olmadıysa tedaş'ın kabul ettiği kutuplar arası zaman farkı 5 mS)

Kolay gelsin......

arkadaş doğru söylüyor çünkü fazlar arası açıda 120 derecedir
 
faz kayması bildiğim kadarıyla ( başımıza geldi ) şöyle olur. trafonun çıkışlarından bır tanesine örneğin r fazına çok yuklenıldığınde trafonun yıldız noktası kayıyor. fazlar arası açı 90 iken açı bozuluyor s fazı ile notr arası 220 olacakken 270 280 lere çıkıyor..
 
faz uyuşmazlığı rölesi paralele girme şartlarının sağlanmaması durumunda paralele girerek kesiciyi kapatmanı engeller.
*güç trafolarının paralel çalıştırılması
1-primer ve sekonder gerilimleri eşit olmalı
2-güçleri eşit veya < 3:1 oranı olmalı
3-bağlantı grupları aynı olmalı
4-kısa devre gerilimleri eşit olmalı
5- fazları doğru bağlanmalı.
 
değerli arkadaşlar faz uyuşmazlığını kesici kutbunu açması yada açmamsı ile alakası yok . farklı 2 sistemin bir birine bağlanması için yapılan uygulamanın yapılamaması sonucu faz uyuşmazlık rolesi çalışır ve sistemi biribiri üzerine akuple etmez ...bu sisitem bağlantısı 2 ayrı üretim merkezinin bir brirne bağlanması için arana şartlar vardır ..
1. faz sıraları R-S -T birebir karşılıklı
2.frekanslar aynı olacak
3. faz açıları % 10 dan daha büyük olmayacak
bu saydığım bir cihaz üzerin de toplanmıştır ve adına senkreneskop denir ... senkreneskopta faz açısı saat 12 ye 5 kala veya 12 yi 5 geçe frekanslar eşitse ideal kuplajdır ve karşılıklı merkezler birleştirilir .. aksi halde birleştirilmez ve faz uyuşmazlık rolesi çalışır ... herkese başarılar diliyorum....
 
arkadaşlar OG veya YG kesiciler için konusuyorum. Faz uyuşmazlığı rölesi kesici kontaklarının üçünün de kapanıp kapanmadığına bakarak çalışan bir röledir. harici bir özellik eklenmediği sürece ki ben ekleyeni görmedim sadece bu iş için çalısır.
baraları birleştirmek veya diğer adı ile senkrona sokma ise çok daha farklı bir durumdur.
sonuçta türkiye bir ringtir. arada ring koparsa veya şalta gelen ring koparsa (ilgili kesici açarsa ) yeniden birleştirmek ( senkrona almak ) gerekir. Bunun için senkroncheck anahtarı ile kesiciye kapama verilir ve birleştirilir ama bir şalta istenen en son manevradır.
 
değerli arkadaşım ,
öncelikle yg tesislerinin 3 faz üzerine kurulduğunu biliyoruz bu nedenle sistemin 2 veya 1 faza düşmesini ve ringe girecek olan istasyonun ring şartlarına uyması içinde kurulan bi korumadır.
çalışmasını sağlayan sebepler ise kesici kutuplarının üçününde kapanmaması yada açmaması durumunda çalışır.Her üç kontakta açma yada kapama sağlıklı ama yine çalışıyosa kesicilerin hareket sonu kontaklarında problem var demektir ki bunlar temas etmiyodur hareketi algılamıyodur gibi...
umarım istediğim gibi bi cevap olmuştur




Arkadaşım Thamade sizin sorunuzun cevabını açık ve net vermiş. Sorunuzun cevabı ringe girecek generator gibi faz açılarının farkı yada hızı değil.Tamamen kesicinin kutupları arası uyumsuzluğudur. Bu da arkadaşın belirttiği gibi hareket sonu kontakları ile denetlenir. Kesicinin her kutuptaki normalde açık kontakları açıklar ile kapalılarda birbiri ile paralel bağlanır ve iki gurup birbiri ile seri bağlanır. çıkışıda bir zaman rölesini besler bu sürede genelde 100 mSN gibidir daha yüksek olan durumlarda vardır. Genelde bu süreyi imalatçı belirler. yukarıda bahsedilen 5 mSN ise kesicinin müsade edilen kutuplar arası kontak kapama farkıdır ki bu faz uyuşmazlığından farklıdır.
Açma nedenini bulması da faz uyuşmazlığı rölesinin besleme ucunu açar ve kesiciye kapama komutu verirsin kapatmayan kutubu görürsün gibi.
 
3 faz vektörü arasında 120 şer derecelik faz farkı vardır. Bu fark sürekli korunmalıdır.
Üretim santralinde şebekeye paralel bağlanmada yada enerjili bir ringe paralel bağlanması faz vektörlerinin çakışmaması için aynı açıyı yakalamak gerekir ve senkron olmak gerekir.
 
(360)0-120-240 derece faz farkı ile ve 20msn zaman dilimleri gecikmeleri ile üç fazın hareket ettiğini biliyoruz, ancak ideal olan bu durum, zaman zaman 20msn zaman dilimini kapsayan bu sinus eğrileri zaman ekseninde ileri yada geri kayabilir (çeşitli sebelerden dolayı), bu kaymalarda rölenin referans aldığı noktadan ileri veya geri kalmış olabileceklerinden dolayı hata sınır tolerans değerinin dışına taşmış ve bunuda hata kabul etmiş olan röle, set edicinin isteğine bağlı olarak değişik tepkiler vermiş olacaktır. (En doğru bilgi ilgili kitapçık, üretici ve uluslar arası standartları tablosuna bakılarak alınabilir.)
 

Forum istatistikleri

Konular
128,408
Mesajlar
917,375
Kullanıcılar
450,313
Son üye
dnihatt1

Yeni konular

Geri
Üst