Fakir Ranger Elektrik Süpürgesinin Devir Kontrolünde Kilitlenme

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,197
Puanları
3,256
Konum
BURSA
iGC3WW.jpg


uJXKyQ.jpg


WLElTk.jpg

kFHT2G.jpg


Merhaba. Değerli arkadaşlar, bu hafta sonu oluşan bir arıza ve giderilmesi için yapılan işlemleriyle yine birlikteyiz.

Arıza Tanımı: Fakir Ranger Elektronik toz torbasız elektrik süpürgesinde devir kontrolünün devir kontrolü düğmesi sağa sola çevrildiği halde devir kontrolünün orta devirlerde sabit olarak kalması, devir kontrol düğmesinin boşa dönebilmesi durumu.

WJ0zzL.jpg

Cyk8v0.jpg


İşlem Basamakları:
  • Öncelikle elektrik süpürgesi gövdesindeki devir kontrolünü sağlayan yuvarlak, kapak tip düğme her iki yanından tornavida ucuyla basılıp dışarıya alındı.
  • Bu düğmenin kapakla olan birleşim yerinden özel profile sahip termoplastik çubuğunun kırıldığı ucunun devir kontrolünü saplayan karttaki trimpot içinde diğer ucunun kaldığı görüldü.(1)
  • Trimpot içinde kırılıp kalan uç bir karga burunla dikkatle çekilip alındı ve süpürge çalışırken kontrol kalemi ucuyla trimpot yuvası içinde, sağa ve sola trimpot mili çevrilirken, sağlıklı bir kontrolünün olup olmadığı kontrol edildi.
  • Devir kontrolü başarıyla sağlanmıştı, bu trimpot miline tam olarak kontrol kalemi ucu ebat ve inceliğinde çelik bir mil ucunun gerekeceği böylece anlaşıldı.
  • Kontrol kalemi eski, neon ampulü yanmasa bile bazı işlerde halen çok işe yaradığından bu amaç için bu ucunu feda etmek istemedim, elimde boşta duran yanarak çapı incelmiş olan eski havya ucunu bu işlem için ve onu sağlam olarak saracak, bu kritik dönmelerde flambaj, eğilme, vb. mekanik güçlere mukavim bir yapıyla takviyeli yapılanması gerekiyordu.
  • Pensan marka içi bitmiş tükenmez bir kalemin silindirik gövdesinin (bir noktada mürekkep için içten delikli masif yapılı) havya ucuyla kesilip alınan uygun bir parçasını (uzunluğunu) trimpotun dış plastik milinde dış milin takviyesi olarak kullanmaya karar verdim. (2)
  • 30 watt’lık kalem havya ucuyla devir kontrol düğmesi merkezinden delindi. (3)
  • 60 watt.’lık daha büyük çaplı başka havya ucuyla bu açılan ilk delik büyütülüp tükenmez kaleminin gövde çapına eşit duruma getirildi. (4 )
  • Yine 30 watt’lık havya ucuyla devir kontrol düğmesi içinden geçirilen tükenmez kalemin bu düğmedeki temas yerleri eritilip kapak dışından yapışması ve kapağa nüfusiyet sağlandı. (5)
  • Kullanılmayan eski havya ucu, taşlama taşıyla (ev tipi bir tezgahta) taşlanarak ucu bir kontrol kaleminin ucunun şartlarına getirildi. ( 6 )
  • Elle ve düğme miliyle olan kontrolün trimpot iç milinde olup olmayacağı, trimpot içindeyke ve süpürge elektrikle çalışırken test edildi. Bu testten olumlu sonuç alındı. (7)
  • 30 watt.’lık havya ucuyla kontrol düğmesine yapıştırılan tükenmez kalem gövdesine tam merkezlenerek ve ortadan eritilip girilerek düğmenin en sonundan çıkacak şekliyle sona kadar delindi.( 8 )
  • Trimpota girecek olan işlenen eski 30 watt.’lık havya ucu, bu delikten itilip makine gövdesinde sıfıra sıfır toleransta boşluk bırakılıp cihaz içinde uygun dönen şekilde bırakılıp ayarlandı. (9 )
  • Süpürge içinde ayarlanmış milin bu son durumu, 30 watt.’lık havya ucuyla kapak düğme dışından eritilerek tükenmez kalem miline yapışması ve tam nüfusiyeti sağlandı. (10 )
  • Süpürge içindeki devir kontrol kartındaki trimpota tekrar takılan çevirme düğmesi kapağı) motor hız kontrolüyla başarılı olarak dönerken, bu devrin max ve min. seviyede kaldığı son noktalara havya ucuyla işaretlenip MAX. ve MİN yazılı kağıt yapıştırmalar devir seviye bilgisi olarak da yapıştırıldı. (11)
Sonuç: Dönerken kritik olarak kendi milini zorlayarak dönebilen veya mekanik zorlanmalara da maruz kalabilen bu tip devir kontrol düğmelerinin ince plastik milini (sıfırından orijinaliyle satın almayıp) tamir ederken mutlaka özel bir yapılandırmayla kuvvetlendirilip tamir edilebilme zorunluluğu bulunuyor.

Not: Bu süpürge üzerinde en son yapılan tadilat, kapak düğmesi ters çevrilince düşmesin diye 4. resimdeki gibi oraaya delinen delikle vidayla sabitlenen bir tutucu koldur. Zira tamirde kapak düğmeyi kendi yuvasında içten tutan tırnaklar malesef kırılmıştı.

Başka bir tamir macerasında yeniden görüşmek üzere. Kolay gelsin.
 
Sn. @binbaşı öncelikle geçmiş olsun ve emeğinize sağlık. Çizgi roman tadında mükemmel görseller eşliğinde güzel anlatımlı bir tamir macerası. Çizim beceriniz de olduğunu bilmiyordum.

Yine de biraz vicdan azabı duyuyorum, itiraf edeyim ki Allah tüm arızaları size versin ki güzel anlatiminizdan mahrum kalmayalım ve tamir birikiminizi aktarın diye içimden geçiriyorum :). İnşallah bu duam tutmaz.

Sağlıklı günler diliyorum.
 
Sn. @binbaşı öncelikle geçmiş olsun ve emeğinize sağlık. Çizgi roman tadında mükemmel görseller eşliğinde güzel anlatımlı bir tamir macerası. Çizim beceriniz de olduğunu bilmiyordum.

Yine de biraz vicdan azabı duyuyorum, itiraf edeyim ki Allah tüm arızaları size versin ki güzel anlatiminizdan mahrum kalmayalım ve tamir birikiminizi aktarın diye içimden geçiriyorum :). İnşallah bu duam tutmaz.

Sağlıklı günler diliyorum.

Merhaba. sn. by lent, bu defa anlık bir arıza olmadan sadece geçen seneden kalan bir arızayı tamamlayıp bu forumdan yine veriyorum. Bu konuda çok merak etmeyin üzücü bir arızayla bu olmamış oluyor sonuçta, bu arayı fazla açmamak adına daha çabuk geri dönüş yaptığım başka bir tamir macerasıdır, bu son paylaştığım. Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,958
Mesajlar
913,911
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst