300 watt‘lık King Katı Parçalayıcının Dönen Bıçaklarında Arıza

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,205
Puanları
3,256
Konum
BURSA
5PuEFJ.jpg

yMWBlS.jpg


z7zusG.jpg

t1HO9v.jpg

r7dEfx.jpg

q6DgZY.jpg



Merhaba, değerli arkadaşlar. Arızasını bu perşembe günü giderebildiğim başka bir elektrikli ev cihazı arızasında yine birlikteyiz.

Arıza Tanımı: İç içe geçen çift bıçaklı 2 gövdesiyle toplamda 4 bıçakla hizmet veren katı parçalayıcının (Chopper) çift bıçaklı ve döndürme milinin olduğu iç kısmı dönerken parçalanıp 3 parçaya ayrılması şeklindedir. Bugün aşamalarla tamiri (Basitçe ve yekpare mili değiştirilmeden yapılan malzeme takviyesiyle yapılan ön tamir-deneme sonrasında, içten hızlı dönen plastik gövdesi yine parçalanmıştı) nasıl yapabileceğimizi görerek, buna çok benzer arızalarda ayni yöntemi kırılıp dağlan diğer cihaz parçalarına uygulayabilmeyi öğrenebileceğiz.

İşlem Basamakları:

1- Öncelikle 3 ayrı parçaya bölünen çiftli bıçağın yer aldığı iç gövde 30 watt havya ucuyla bütün haline getirildi. (kırmızı renkte çizilen yerlerden 1,2 ve 3 nolu parçalar havya ucuyla birleştirildi ve şerit metreyle orijinalindeki yüksekliği (12.30 mm) ölçüldü. Zira yükseklik ölçüsü sonradan termoplastik gövdeyi yeniden oluştururken bize bir referans olacaktır.

2- 1 numaralı olup blender gövdesine giren altıgen köşeli mili, ucundaki kırıkları, fazlalıklarıyla 30 watt.’lık havya ucuyla alınıp alt ucu düz duruma getirildi.

3- 30 watt.’lık hayvyayla 2 numaralı çiftli dönen bıçakların olduğu en büyük parça, ortasından tükenmez kalem milini mil olarak geçirmeyi düşündüğümüz için 30 watt.lık havyayla tükenmez kalem çapından biraz büyük çapta eritilip boşluk oluşturuldu.

4- 60 watt’lık havya ucuyla orta kısımda ikili bıçaklarıyla dönen gövdeye tükenmez kalemin geçeceği çapta uygun delik (boşluk) açıldı.

5- Bitmiş bir tükenmez kalem, mil olarak kullanılmak amacıyla 30 watt.’lık havya ucuyla eritilip kesildi.

6- 3.5- 4 cm. uzunluğunda bir saç vidası,farklı parçaları kendi nüveleri içinden havya sıcaklığında yumuşamışken içlerine (% 50 %50 oranında) girerek birleştirmek amacıyla bulundu.

7- Tükenmez kalemin altıgen profilli plastik parça ile faklı nüveleri içten birleştirmek amaçlı, 30 watt.lık havya ucuyla 1.5 - 2 cm uzunluğunda delindi, içinde uygun boşluk oluşturuldu.

8- Bir ucundan ortası delinmiş tükenmez kalem elle veya bir mengeneye sabit bağlıyken yıldız tornavidayla tükenmez kalemin içine sıkı olarak vidalandı.

9- Altıgen dış profilli küçük mil ile tükenmez kalemi ayni düşey eksende birleştirebilmek için 30 watt.’lık havya ile 1.5- 2 cm’lik iç boşluk oluşturuldu.

10- Tükenmez kalem ucuna vidalanmış saç vidası, altıgen profilli mil içine monte edilmeden ev tipi (hobi) taşlama taşıyla orijinalindeki havşa başı fazlalığı taşlanarak azaltıldı, kare profilli yapıldı, açılan boşluktan kolayca içeri girebilecek boyutlara getirildi.

11- Altıgen profilli mil parçası, tükenmez kalemin ucuna vidalı saç vidasıyla takılmadan önce 30 watt.’lık havya ile tekrar ısıtılıp iç boşluğu yumuşatıldı.

12- İki parça %50 %50 oranında iç nüveleri içinde kalan bu saç vidasıyla dıştan sıfıra sıfır yan yana getirilip birleştirildi.

13- 30 watt.lık havya ucuyla bileşim yerleri dıştan 30 watt.lık havya ucuyla ısıtılıp eritilerek dış dikişi dış yüzeylerden tamamlandı.

14- 3 ve 4 numarada, ortasında tükenmez kalem çapından büyük delinen delikten 13 numarada oluşturduğumuz parçanın içine monte ettiğimiz milin zeminden itibaren olan yüksekliğini ölçüyoruz. En az 12 cm. gelmesi gerekiyor, aksi halde bu blenderle sağlıklı olabilecek tahrik teması biraz riske girebilir. Yükseklik daha fazlaysa tükenmez kalemin alt ucundan havya ucuyla 12.3 cm’e bu yüksekliği gelecek şekliyle keserek kısaltıyoruz.

15- Yüksekliği en az 12.2-12.3 mm’de ayarladıktan sonra bunu dikişle 30 watt.lık havya ucuyla ısıtıp eriterek kırmızı renkte çizilen noktalardaki tüm dikişleri çok düzgünce yaparak işlemi bitiriyoruz.

16- Cam kaptaki çıkıntı içinden yataklanarak dönen ana mili bu parçamızın alttaki deliğini, cam kabın tabanındaki çıkıntılı profile 30 watt.’lık havya ile eritip işleyerek çıkıntıya uygun yeniden biçimlendiriyoruz.

17- Cam parçalama kabı + üst plastik kapağı + iç kesici üniteleriyle yataklayarak evdeki prize takıp yavaş ve hızlı devirlerde çalıştırılıp ilk testini yapıyoruz. Dağılma, parçalanma iki devirle de olmadığında tamir amacına ulaşmış demektir. İç içe geçen iki bıçaklarla yapılan boşta çalıştırma ve 3 adet dilinmiş, en büyük boy kuru soğanı parçalayabilme testlerinde herhangi olumsuzluğu görülmedi. Tamiri tamamlanan bu kritik parçanın resmi alttadır.

RqdNo4.jpg


Sonuç: Belirli devirlerle dönen çok hareketli parçaların tamirinde, bazı delikler eş merkezlenip açılırken, delik merkezinden çok kaliteli olabilmesi, dönerken sapmaların olmaamsına azami dikkat gösterilmesi gerekiyor. Herhangi bir balanssızlık yapabilecek şekilde yapılan tamirlerden uzak olabilmeemiz, en küçük balanssızlıkların dönerken parçaları parçalama riskinin bulunduğunu unutmamamız gerekiyor.

Diğer alternatif çözümler: 3D yazıcılarda gereken termoplastik malzemesi temin edilip, kesici bıçakları kırık gövdeden çıkarılıp özel imalatından sonra, dönerken merkezkaç kuvvetlerle kolay fırlamayacak şekilde çok doğru açısıyla ve sağlam, kuvvetli olarak yapıştırılıp kendi yerine tespit edilerek, bu ayni parça teknolojik olarak da imal edilebilir.

Not: Bu arıza aslında bir yıl önce oluşmuştu, ancak tamir konusu bugünlerde ele alınıp, net tamirinden sonra yeni yazabildiğim arızadır. Yeni tamir macerasında görüşmek üzere. Kolay gelsin. Saygılarımla.
 
Merhaba. Değerli arkadaşlar; King katı parçalayıcı (blender) tamirinde 16 nolu işlemi bugün tekrarlamak gerekti, çünkü sert plastikli kesici bıçakların altındaki (alt merkezdeki) bu delik yerinden, delik dışına doğru sert plastik malzemesinde bir miktar eksilme (açık, düz kanal) oluştu. Son zamanlarda tam devirde gereğinden fazla ve sert doğrama malzemesi kullanıldığından dönen kesici bıçakların balansında büyük bir bozulma ve aşırı titreme oluşmuştu. Gözle bakıldığında bu sıkıntı direk olarak görüldü. Yarım devirle değil ancak tam devirde cam kavanoz altındaki cam çıkıntıdan kesici bıçaklar çıkıp kendi yerinde değil yan tarafda dönerek anormal (abondone) ve balanssız olan bu dönüşlerle mevcut devrini tamamlayarak yapmaktaydı. Bu tamir için pazar günü en uygun gün olduğundan bugünü seçip balkonda bu işlem için en uygun yedek dolgu malzemesini araştırdım.

Biraz şaşıracaksanız, ama 16 nolu blender altında açılan bu yan oluğu tekrar ısıyla eritip doldurma dolgusu için en uygun sert plastik malzeme muadili olarak, PC'lerde güç bağlantılarında (+5 ve +12 voltta) molex konnektörü plastiğini asıl kullanılana en yakın malzeme olarak gördüm. 60 watt.lık havya ile kullanılmayan iki adet molex sert plastiğini eriterek bu eksilen dolguyu bu noktaya alıp yapıştırdım, 30 watt.lık diğer havya ile en son şeklini verdim. Düzleştirmek için üçgen kesitli bir törpü ile plastik dolgu kaynağı sonrası yüzeyi iyice törpüledim.

Sonuç: Blender veya robotların içlerinde kullanılan kesici, dönen çeşitli plastik esaslı aksesuar parçaları için en yakın sert plastik malzemesi molex konnektörü sert plastiğidir. Eğer başınıza gelirse ve en uygun malzemeyi aradığınızda bu aklınızda mutlaka bulunsun. Kolay gelsin. Saygılar.
 
yedek parçası yok mu? Arçelik te var alıyorsun kullanıyorsun.
 
Çizimlere bayıldım emeğinize sağlık :)
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,304
Kullanıcılar
449,849
Son üye
cagan20

Yeni konular

Geri
Üst