Fırın fan çalışıyor, ısıtma ve lamba çalışmıyor

Pirlede

Üye
Katılım
4 Ara 2014
Mesajlar
41
Puanları
1
Yaş
26
Merhaba bugün fırını açmaya çalışırken ısıtmadığını gördüm ve lamba da yanmıyor. Ama fan ayarına getirince fan çalışıyor. Sebep ne olabilir?
 
Firininiz kaç senelik, ısıtıcı ve fan paralel bağlı birlikte devreye girer yani faz girişleri tek, fan düğmesi ayrı anlaşılan. Isıtıcı komutatorunuz sorunlu büyük ihtimalle, fişi çekip parçaya ulaşın resimleyin muadil arayın veya markaya göre araştırın.
 
rezistansa giren kablolar yanmıştır büyük ihtimal
 
Rezistans ayrı elektrik verin çalışıyosa anahtarlarda sorun olabilir. Ben olsam önce rezistansa bakardim
 
Isıtıcı ve fan paralel bağlı olmaz. Tarmostat ısıtıcıyı kapattığında fan çalışmaya devam eder. Fan ve lamba paralel olabilir.
İkisi birden bozulma ihtimali düşük. Komutatörü kontrol edin.
 
@by lent

Hocam fırın uzun süredir var fakat haftada ayda bir kullanıyoruz.

@Umut Koca
@Gürkanizmir
@Lotus adana
Hocam komitatörü nasıl kontrol edebilirim :)
Bu işin cahiliyim.

Bu arada soruyu yanlış sormuş olabilirim tekrar sorayım.

Fırının ayrı olarak üst ve alt rezistans ve ikisinin birlikte çalıştığı ayar var. Bunların tümüne getiriyorum ama ısıtmıyor, çalışmıyor. Önceden ışık yanıyordu o da yanmıyor. Birtek fan çalışıyor. Fan ayarına getirince fan çalışıyor sadece ama ısıtıcı ve lamba hiçbir şekilde çalışmıyor.

Bu arada açtım fırını detaylıca paylaşacağım fotoğrafları.
 
Son düzenleme:
Bizde de aynı fırın var. Rezistans olduğunu düşünüyorum hala. Çünkü komutatur normal olmasa fan devreye girmez. Rezistansin uçlarına 220 verin direk ısınıyor mu. Isınıyorsa arizayi başka yerde aramak lazım önce rezistans diye düşünüyorum. Arada ki kablolarda sorunda olabilir onada bakmak lazım.
 
Bizde de aynı fırın var. Rezistans olduğunu düşünüyorum hala. Çünkü komutatur normal olmasa fan devreye girmez. Rezistansin uçlarına 220 verin direk ısınıyor mu. Isınıyorsa arizayi başka yerde aramak lazım önce rezistans diye düşünüyorum. Arada ki kablolarda sorunda olabilir onada bakmak lazım.

Hocam dediğiniz gibi komütatör de sorun olsaydı fan da çalışmazdı. Ama şu da var 2 tane rezistans var. İkisinin aynı anda bozulma ihtimali de düşük ayrıca ışıkta çalışmıyor. Bence bu 3'ünün ortak bağlı olduğu parçada bir arıza var.
 
Işık da çalışmıyor demeniz komütatör anahtar üzerinde şüpheleri yoğunlaştırıyor.

Isıtıcı komutator anahtarı dediğimiz şey; fırının çalışma fonksiyonunu seçtiğimiz düğme; oluyor dijital modeller hariç. %90 ında çevirmeli tip komütatör oluyor, marka model bilgisi görmedim, göreydim bakar tam olarak söylerdim..

herneyse; siz fırının fonksiyonunu seçtiğiniz bu çok konumlu anahtarın arka tarafına ulaşacaksınız, kapakları şunu bunu sökerek; bir mil ve konumlara göre farklı; pabuç tipi geçme soketli kablo bağlantıları ile fırının farklı ünitelerini enerjilendiren ( 220V veren) bir anahtar bulacakınız.
Genelde bu pabuçlar sıkı geçme olmadığında, ya da anahtar terminalleri yeterince temas etmediğinde, veya kalitesiz metal kullanımından deforme olduğunda, ark yapıyor elektrik atlarken, yoğun ısı çıkıyor bağlantıda ve bu komütatör anahtarın bağlantısı sıcaklık etkisi ile bakaliti tamamen deforme oluyor, eriyor, iletim kopuyor.
bir diğer olasılıklar;

-ilgili ünitenin (Rezistansın mesela) arızalanması.
-Termostat var mı açıyor mu kapatıyor mu o da etkendir. Işık da ampülü patlaktır farkında değilsinizdir felan mesela.. yoksa termostat ışığı kapatmaz tabi, sizin durumunuzla termostat sorunu örtüşmüyor.
-Termistör yada termik eleman diye geçer; rezistans gibi, porselen bir parçadır bu eleman; var mı iletiyor mu bakılır. Parçayı kısa devre ederek çalıştırınca aynı sorun tekrar etmiyorsa parça arızalı demektir.

en yüksek olasılıklı arızaya gelirsek; bakınca erimeden isten ısı etkiden genelde kendini belli eder bu.
göremezseniz avometre ile komütatör bağlantılarını ölçüp rezistansın ve diğer ünitelerin rezistanslarını ölçüp ünitede sorun var mı anlayabilirsiniz. Ya da bu anahtar üzerinden 220V vererek ünitenin çalışıp çalışmadığını görebilirsiniz.

en çok yaşanan arıza bu komütatör anahtarın arızalanması.
Hatta Arçelik, ucuz eri ankastre fırınlarında; komütatör anahtarlarda sonda boş bir terminal bulunduğunu gördüm; rezistans bağlantı kablo pabucunu; yanan terminalden buraya bağladım; arızalı komütatör, farklı ve boş olan terminal ile yine servis vermeye devam edebildi. Bu parçanın bu şekilde olması 10 numara kullanıcı dostu tasarım.. (yetkili servis gelse; gerekmese de tabiki 100 lira alıp anahtarı değiştirirdi diye tahmin ediyorum.)
 
Son düzenleme:
Herkese merhaba,

Aynı konudan bende muzdaribim. Teka HE-605 model bir ankastre fırınım var. Yemek pişirirken komütatör 1 bacağından yanmış. Bulunduğum şehirde birkaç servise sordum ama parçayı temin edemedim. Google'da aradım taradım aynı parçayı Türkiye de bulamadım, sadece birkaç yabancı sitede görsellerini bulabildim.

Ürün üzerinde yazan marka model: GOTTAK - 760511 - 3140109

Fırın üzerindeki orijinal ürün görsel: https://master-detal.ru/catalog/zap...ak-barcelona-spain-dukhovki-teka-tumb663.html

Yabancı bir sitede ürün modelinin eski olduğunu, yeni versiyonunun bulunduğunu belirtmişler: https://www.vajulitas.lt/178/produc...kupperbush_padeciu_perjungejas_6_padetys_orig

Orijinali olursa süper olur ama olmazsa da en azından muadili bile olsa fırına takabileceğim bir ürün tavsiyesi rica ediyorum. Bu konuda bana yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum. Şimdiden teşekkür ederim.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,854
Kullanıcılar
449,598
Son üye
kadir12366

Yeni konular

Geri
Üst