Ex-proof aygıtlar

daglar

Üye
Katılım
20 Ara 2007
Mesajlar
31
Puanları
1
Yaş
39
Patlayıcı ortamlarda kullanılan elektrik aygıtları ve patlayıcılar hakında genel bilgi

PATLAYICI ORTAMLARDA KULLANILAN ELEKTRİK AYGITLARI ve
PATLAYICI ORTAMLAR HAKKINDA GENEL BİLGİ

Yazan : Elektrik Yük. Müh. M. Kemal Sarı

ÖZET

EXPROOF PATLAYICI ORTAMLARDA KULLANILAN ELEKTRİK AYGITLARI ve PATLAYICI ORTAMLARA HAKKINDA GENEL BİLGİ

Petrol, petrol ürünleri, kimya, doğal gaz, kömür madenleri gibi bir çok sanayi kollarında normal çalışma icabı veya arıza ve Bakım gibi hallerde (Sızan gazlar veya petrol buharı gibi nedenlerle) patlayıcı ortam ile karşı karşıya kalınmaktadır. Elektrikli aletlerin statik ısınmaları ve çalışmaları icabı çıkardıkları ark ortamı, dolayısı ile sanayi tesisini tehlikeye düşürmektedir. Söz konusu bu gibi patlayıcı ortamlarda kullanılan elektrik aletlerinin yapımı ve kullanımı farklıdır. Bu kitabımızda Elektrik Mühendisi meslektaşlarımıza bu konuda genel bir bilgi verilmeye çalışılmakta ve bu gibi sanayi kollarında çalışan arkadaşlarımıza yardımcı olunacağı umulmaktadır.

Türkiye’de “patlayıcı ortam” ve bu gibi ortamlarda kullanılan elektrik aletleri hakkında İngilizce tabiri olan EXPROOF kelimesi yerleşmiştir ve konu ile ilgilenen meslek çevrele- rinde exproof kelimesi ile bilinmektedir.

Bu konuda Türkçe yazılmış kaynak yok denecek kadar azdır. Kitabımız konu ile ilgili en son teknik ve hukuki (yasa ve yönetmelik gibi) gelişmeleri içermekte olup, okuyanlara exproof (patlayıcı ortam) hakkında kapsamlı ve doğru bilgi verecektir. Exproof ile ilgilenen meslektaşlarımız kısıtlı bilgileri dolayısı ile bir çok konuyu yanlış bilmekte ve çoğu kez hatalı davrandıklarının farkında olmamaktadırlar. Amerikan ve Avrupa uygulamaları bir birine çok sık karıştırıldığından kitabımız her iki uygulamanın temel görüş ve uygulama ayrılıkları izaha çalışılmıştır.
 

Ekli dosyalar

  • EXPROOF GENEL BİLGİ.rar
    3.4 MB · Görüntüleme: 1
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Ex-proof, flameproof, alevsızdırmaz.
M.Kemal SARI hocama teşekkürler. Bu dokümanı print edip etraflıca okuyacağım.
Kısaca göz attım hemen. Belki içinde var, ben görememiş olabilirim fakat belirtmek isterim. Özellikle tank/tanker dolum boşaltım tesis/mahallerinde statik elektrik kontrol sistemleri de çok önemli ve gereklidir. Koruyucu topraklama direnci belli bir omajın altında ise sistem dolum boşaltım pompa motoruna kumanda kontağı vermez.
Bir de merak ettiğimzonların belirlenmesinde ilgili kurum mesul, teknik çalışanlarda tesisatlardan sorumlu. Peki bu zonların doğruluğunu chek edecek yada onay verecek akredite yada yetkili bir merci yada kurum var mı? Teknik elemanlara exproof ile ilgili eğitim ve sertifika veren bir kurum var mı?
 
EMO'nun patlayıcı ortamlar eğitimi var ama verdiği eğitim ve belgelerin istekleri ne derece karşıladığını bilmiyorum.

Patlayıcı ortamların bölgelere ayrılması, gazlı ortamlarda IEC 60079.10 ve tozlu ortamlarda IEC 61421.10 ile tanımlanmıştır.

Akaryakıt maddelerinin elektrik açısından en tehlikeli ortamlar olduklarını düşünmeyin. Tamam, belki çok yaygınlar ama bir Hidrojen, bir Asetilen dolum tesisi bunların çok ötesinde tehlikeli tesisler.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,245
Mesajlar
916,135
Kullanıcılar
450,051
Son üye
Rezly

Yeni konular

Geri
Üst