Enerji Ölçer Priz nasıl yapılır ?

abrahamme

Üye
Katılım
4 Mar 2009
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
44
google da enerji ölçer priz diye aratırsanız, prize takılı olan cihazın ne kadar elektrik harcadığını gösteren prizler mevcut. Sarfiyatı watt olarak ve ücret olarak verebiliyor. Fakat prizler çok küçük. Nasıl bir devre ile yapmış olabilirler bilen varmı. Örnek verebilecek varmı ? Teşekkürler.
 
Merhaba. bu sormuş olduğunuz konu hakkında bende araştırma yapıyorum fakat hiçbir şey bulamadım. Mesajı yazdığınız tarih eski acaba bir şey bulabildiniz mi bu konuda. yardımcı olabilir misiniz? Teşekkürler..
 
devrede capasitif güç kaynağı mantığı ile voltaj düşürülüp doğrultuluyor ve zener ile mcu besleme gerilimi elde ediliyor. daha sonra şebekeden gerilim bölücü direnç ile 220v luk değer 100 e bölünüyor ve mcu nun adc kanalı ile ölçülüyor. (cepte var1)

ikinci olarak Şebeke hattının dişi prize giden bir ucuna pcb üzerinde bir halleffect current transducer (kontaksız akım ölçen eleman)
bağlanıyor mesela FHS40P olabiliyor. buradan okunan akım bilgiside mcu nun diğer adc kanalından ölçülüyor (cepte var2)

U belli I belli yani P=U.I formulü ile çekilen güç okunuyor. sabit bir değer olarak girilen kwh tl değeride saatte tüketilen güç ile çarpılıyor ve ücrette gösteriliyor. cihazın içerisindede bir adet rtc zamanı tutuyor, zaten mcu içerisindede eepromda mevcut. elektrik kesilsede yazılanlar hafızada kalıyor. piyasa fiyatı 100tl ve civarıymış, deneme amaçlı yada ödev olarak yapılabilir fakat ticari olarak zaten aşağı yukarı bu fiyata mal olacaktır. (plastik kalıp,ekran, komponent,pcb vs..)
 
devrede capasitif güç kaynağı mantığı ile voltaj düşürülüp doğrultuluyor ve zener ile mcu besleme gerilimi elde ediliyor. daha sonra şebekeden gerilim bölücü direnç ile 220v luk değer 100 e bölünüyor ve mcu nun adc kanalı ile ölçülüyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,383
Mesajlar
917,154
Kullanıcılar
450,265
Son üye
Rudem

Yeni konular

Geri
Üst