elektronik devre nasıl tasarlanır?

tahir18

Üye
Katılım
11 Şub 2007
Mesajlar
162
Puanları
1
Yaş
39
selamlar,

bir elektronik devre tasarlanırken nasıl karar verilir, hangi değerde nereye direnç koyulur nereye kondansatör koyulur veya bunun gibi devre elemanlarının nerelerde ve hangi değerlerde koyulacağına nasıl pratik olarak karar verilir bu konuda deneyimli arkadaşlardan paylaşımlarını rica ederim.
 
Merhaba
Ben çalışmalarımı özgün (sadece kendi tasarladığım devreleri)olarak yaparım.Amatör olduğum için tasarlayacağım devreyi kafamda oluşturur sonra da hangi entegreleri ve de elemanları kullanmam gerektiğine karar veririm.Bu elemanların data Sheetlerini karşıma alır ona göre tasarım yaparım.Önce isiste denerim olumlu ise breborda fiziksel olarak uygularım ufak tefek değişikler burada yapılır çünkü isis çok şeyi otomatik yapar,sonra da baskı devresini çizerim.En zevkli an gelir ve havya ile montaj başlar.Bitince entegreleri koymadan boş sisteme voltaj verir olması gereken yerlerdeki voltajlar ölçülür.Eğer sistem komplike ise adım adım gidilir ve her basamağın çalıştığı onaylanır.Böylece devre biter.
 
Yaptığın devre çok önemlidir.
Mesela bir yükselteç devresi yapacaksın diyelim, bunun için bir güç ünitesi yapman gerekir. 220 giriş 30v DC çıkış almak istiyorsun mesela köprü diyotunu trafodan sonra ve kondansatörlerini koyarsın. Değerlerine gelince bu değerler boşuna verilmemiştir. 30v bir elektrik geçireceğin devrede (güç ünitesinde) 5v kondasatör koymanın bir anlamı yok, 50v 100v luk koyacaksın ki zorlanmalara dayansın gücü daha yüksek olsun.
Daha sonra yükseltme kısmında Entegre kullanacaksan zaten çoğu entegrenin hangi direnç veya diyot kondansatör vs ile çalıştığı bellidir.
Fakat bunu da manuel yapmak istiyorsun diyelim transistör kullanacaksın. Bütün elektronik elemanların Datasheet denilen özelliklerine gösteren bilgi döküman dosyaları vardır. Transistörün Bacakları arasında kaç volt olacağı bellidir şu şu değerlerle çalıştırın denir o dosyada ve verdiğin gerilimi nereye yükselteceğide bellidir. Diyelim transisötr Kollektörüne 2 amper gelmesi lazım fakat bizim orada 3 amperimiz var hemen bir direnç devresi ile 2 ampere çekeriz akımı gerekli hesaplamalar yapılarak voltaj düşmesi gerekiyorsa onu da o şekilde direnç kullanarak düşürürüz.
Diyotlar genelde Koruma ve tetikleme olarak kullanılır diye biliyorum. Yine devremizin gerilimi akımı ve kullanacağımız yerdeki değerlere göre diyot veya kondansatör seçimi yaparız.

Bildiklerim bu kadar fazla detaya girmeden anlatmaya çalıştım umarım biraz açıklayıcı olmuştur.
 
cevaplarınız için teşekkürler mesela; aynı işi yapabilen birçok devre bulunuyor en basit tasarımı yaparken nasıl düşünmek gerekiyor
 
Elektronik elemanlar ve devre teorisi diye bir kitap var. onu inceleyebilirsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,217
Mesajlar
915,880
Kullanıcılar
449,999
Son üye
Samidmrr

Yeni konular

Geri
Üst