Elektrikli araba için motor gücü hesabı

Schienzy

Üye
Katılım
18 Ocak 2020
Mesajlar
4
Puanları
1
Yaş
26
Merhaba, elimde 2 adet 2.5 kw lık hub motor bulunmaktadır. Bu motorlarla yaklaşık 250 kg civarında bir araç yapmayı planlamaktayım. Aracın yaklaşık 60-70km/h hıza çıkabilmesi gerekli. Ancak motorların bu performansı verip veremeyeceğinden emin değilim nasıl hesaplayabilirim?
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Motorların modeli ve teknik özelliklerine bakmalısınız.
 
Elimde sadece 2.5 kw ve 48v olduğu bilgisi bulunmaktadır.
 
Şöyle anlatayım sadece 2.5kw olduğunu bildiğim 2 adet hub motor var. Yapacak olduğum 250kg civarındaki aracı 60-70 km/h hızlarına çıkabilmesi için yeterli olur mu bunu hesaplamak istiyorum ancak nasıl yapacağımı bilemiyorum. Motor bilgisi olmadan olmaz diyorsanız şöyle düşünün. 60-70km/h hızla giden 250 kiloluk araç için ne kadar güce ihtiyaç vardır?
 
arkadaşım o hıza çıkmak kolayda motorun devrini kaç amper çektiğini bilmek lazım, 13 jant üzerinden hesap yap. devrini bilmiyorsan olmaz., önce teorik sonra pratik.
 
O zaman şöyle bir hesap yapalım kısaca
Madem ki teori yok :)
Pratiğe geçelim.
bir toros araç düşünelim.
900 kg civarında bir araç olarak kabul edelim.
53 kw lık bir güce sahip
900 kg da 53 kw kullanılıyorsa eğer
250 kg da x kw kullanılır.
x=14 kw

peki hıza geçelim.
bir toros en fazla tahminim 120 km yapsın diyelim :)
53 kw da 120 km yaparsa
x kw da 70 km
30 kw motor gerekli

900 kg araç eğer 70 km hızla gidecekse eğer 30 kw yı bulduk.
250 kg araç için 70 km hızla gidecekse eğer kaç kw

900 kg araç 30 kw
250 kg araç x kw
x= 8 kw

Verdiğin bilgiye dayanarak basit yoldan çiftçi mantığı ile güzel bir hesap ta oldu aslında :)
 
izmirli kardeşim, unuttuğun bir şey var, içten yanmalı motor verimi %30 civarıdır. 2,5 kw elektrikli motorla 60 km hıza çıkabilirsin, devir ve motorun amperi önemli, çünkü batarya grubu işi öldürüyor.ve araç ağırlığı üni.lerin yaptığı gibi bir prototip oluşturursan olu gibime geliyor...
 
Sakın..

NCAP testleri bile 64 Km hız ile yapılır.Nedeni ise bu hızdan fazlasında koruman dahi olsa (kemer hava yastığı v.s) ölme ihtimalin vardır ki burada bahsedilen baya baya mühendislik çalışması yapılan şasi ve kaportanın ezilme eğrisinin ve yolunun hesaplandığı araçlar.

Hal bu iken 60-70 km hız yapmak için araç tasarlamak hobi işi değildir,birinin birilerinin hayatı ile oynarsınız.

Birde temel bilgi olarak şunu söylemek lazım: Bir aracı yada kütleyi bir şekilde bir zaman sonra hızlandırabilirsiniz bunda mesele yok.Mesele o aracı gerekli mesafede durdurmaktır.Hızlandırmak için 1 hesap gerekiyorsa durdurmak için 5 hesap gerekir.

Lütfen kendi ve çevrenizdekilerin güvenliği için makul hedefler koyun kendinize.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,125
Mesajlar
915,239
Kullanıcılar
449,837
Son üye
betül hüsrevoğlu

Yeni konular

Geri
Üst