Elektrikli Alet Araçların Minik Düşmanları

alfa romeo

Beyinci Ali Usta
Yönetici
Yönetici
Katılım
26 Eki 2007
Mesajlar
2,512
Puanları
206
Yaş
66
arkadaşlar elektrikli ev aletlerinin %35 -40 arızaları evsel böçek ve haşaratlardan kaynaklanıyor beyaz eşya üreticileri ise konunun farkında olmalarına ragmen basit çözümleri uygulamaya sokmuyorlar mesela fare kovucu eklemiyorlar yüksek frekans böcek öldürücüleri eklemiyorlar aslında mamül maliyetlerini hiçte etkilemez ben kırsal alanlarda oturan tüketicinin en büyük sorununun bu oldugunu gözlemliyorum makinası calışmaz iken devreye giren calışırken devre dışı kalan bir baglantı ile fare kovucu monte ettigim cıhazların bulundugu evlerinde temizlendigini gözlemliyorum (sökede bir cıhaz hariç bu yerleşim yerindeki fareler fare kovuculara bagışıklık kazanmışlar) .sonuc itibariyle bizler telkin yoluyla aletlerimizin ve kendi saglıgımız acısından yaratıcı fikirlere ihtiyac var önerileri olan arkadaşların fikirleri benim için cok önemli katılımcı herkeze peşin peşin teşekkür ederim
 
bu canlılar cihazlara nasıl zarar veriyor merak ettim fareler kablolarımı yiyor
 
bu canlılar cihazlara nasıl zarar veriyor merak ettim fareler kablolarımı yiyor

evet aynen dediğiniz gibi bu fareler kabloları kemiriyorlar.Fabrikanın ofis kısmındaki bilgisayar serverindan dağılan ağ kablolarını öyle bir kemirmişlerki sık sık bağlanıp kopan ağ kablolarının hepsini elden geçirmek zorunda kalmıştım.
Bir keresinde ise kompanzasyon sisteminde kondansatörün üzerinde rahmetli bir fare ile karşılaşmıştım.İki fazın arasından geçerken sanırım kuyruğu bir yerlere değmiş:)
Yalnız biz ofis kısımlarında fare kovucu yerine yapışkan zehir kablo kanallarının içine ise zehirli yem bırakıyoruz.Fabrika sahası geniş olduğundan dolayı
 
Gecenlerde bir yerde okumuştum elektrik ev aretlerin tozlanması fazla güç tüketime neden olurmuş ne kadar doğrudur bilginiz varmı ?
 
kemirgenler 1) kemirerek delme ,parcalama yoluyla 2)pislikleri taşıma yoluyla ,3) bedenlerinin iletkenligi le insanların seyrek ziyaret ettikleri noktalarda cok hızlı sessiz çalışarak birkaç ısırıkdarbesi ile calışan sistemleri off edebiliyorlar.2.cisi ise böcekler mutfaklarımızda banyolarımızda kıymetli cıhazlarımızın icine yuva yapan ,koloniler kuran bu canlılar ısı ,yag ,proteyın dolu mutfak araçlarına taşınıyorlar ( psb ) kartlı kıymetli makinaları vede tesisatlarını iletken yumurtaları ile rutubetin ,statik elektriklenmelerin etkileri ile off ediyorlar fare sözcügü toplumumuzda pislik anlamına getirildiginden arac gereç makina ve tesisatları haşarat vede kemirgenlerle tahrip olmuş kişiler kendilerini suclu hisseder onarımcı tiksinerek bakar iyide arkadaş bu kişiler kira sözleşmesi yapıpta mı yerleştirdi bu asalakları. dikkatimi encok ceken tv diyer cihazlara göre oranlarsak %0.2-3bunların %99 ceyiz diye saklananlar %1 ise uzun sure kullanılmayan cıhazlar Burdada carpıcı bir gözlem oluşuyor yeni cıhazlar eski cıhazlardan daha cok haşaratları cezbediyor.
 
Gecenlerde bir yerde okumuştum elektrik ev aretlerin tozlanması fazla güç tüketime neden olurmuş ne kadar doğrudur bilginiz varmı ?

sayın adem celik elektirikli ev aletleri çalıştıklları süreçte enerjiyi farklı farklı enerjilere dönüştürerek insanların yaşamlarını kolaylaştırması amaçlanarak tasarlanan cıhazlardır tv -monitör gibi dc 5.000v ile dc 30.000 v arası yüksek gerilim üreten cıhazlar havada ucuşan (sürüklenen ) toz mayk elyaf polen gibi vs.vs kendi kitlelerine katarlar tıpkı bir nem sensörü vazifesi görürler ortam nemlendiginde pcb kartları tutuştururlar nem olmadıgı dönemlerde toprak kacakları ile tüketimi yükseltirler .Diyer bir alet te elektrikli süpürge evet encok enerjiyi boşa karcayan da bu alet zaten tozun topragın içinde calışıyor filitrelerden kurtulan toz zerrecikleri rulmanlarıl cekim alanlarına giriyorlar rulman yagına yapışan tozlar motorunuza abs fren görevi görür hem enerji kayıplarına hemde malzeme ömür kayıplarına neden olurlar firenleme oranı = kayıp enerji kayıp enerjiyi tamamlamak la göevli motor aşırı akım ceker dayanma limitlerinin üstüne cıktıgı anda ( el fatiha ) ....... !
 
Ali usta rulmanın çalıştığı yer toz almaya müsaitse malesef rulman tozlanır Dedemin rulman dükkanı var orda çalışırken öğrendiğim bazı şeyleri anlatayım sonrada veteriner olarak haşerelerle ilgili bilgi vereyim biraz :)
Şimdi öncelikle sıfır rulmanlar fabrika tarafından koruyucu bir yağ sürülerek satışa çıkıyor rulman satın aldıktan sonra yağlanıpta takılması gerekir. Belki bunu biliyorsunuzdur ama çoğu kişi bilmiyor veya yapmadığı için bir ay sonra piyasadaki en kaliteli rulmanı alan adam bile bu dağaldı hemen diye geliyor dükkana. Toz olayınıda rulmanları gres yağıyla yağlayarak bir miktar toza engel olabiliriz Sıvı makina yağlarını rulmanda kullanmayınız rulmanın takıldığı yer mümkün olduğunca toz almamalıdır alıyorsa toz almasını engellemek için takılan yerin sağı solu kapatılmaya çalışılır. Zaten rulman takılan yerleri üretici firmalar toz alamayacak şekilde yapıyorlar genelde ancak rulmanlar sokulup çıkartılırken toz kapar hale getiriliyor. Birde rulman resimdeki gibi kapalı olmalı dışardan bakıldığında bilyalar gözükmemeli bunlar fiyat olarak biraz daha pahalıdır bilyaları örten metal kısım zarar vermeden açılır içerisine gres yağı sürülür tekrar kapatılır bir daha da kolay kolay bozulmaz.Çok tozlu ortamlarda çalışan cihazlar için sık sık temizleyip yağlamak gerekir.


haşere olayına gelelim malesef yukarıda bahsettiğiniz durumlara firmaların onlem alması zor bir durum çünkü fare böcek karınca gibi haşerelere karşı kullanacakları ilaçlar insan sağlığına tehdit oluşturduğu için tazminat davalarından kurtulamazlar diye düşünüyorum.
Tek çare bireysel önlemler almak. Bahsettiğiniz farelerin zehire dirençli olma durumu doğrudur sebebi ise aşırı fare ilacı kullanımından meydana gelmektedir. Örneğin karasineklere karşı sprey sıkıyorum artık hayvanlar banamısın demiyor uçmaya devam :) direnç kazanmışlar. Benim tercihim fare zehiri olarak neguan kullamaktan yana toz olarak sağa sola serpiştirmek işe yarar fazla olmamak şartıyla tabiki bu toz genelde elektrik elektronik alete musallat olan bir çok haşere türüne etkili. Aslında ilaçla mücadeleden çok mekanik mücadele daha iyidir Fare olması muhtemel yerlere kapan kurulması evde veya dükkanda açık delik varsa pencere kenarı duvar bunların kapatılması. ortamın mümkün olduğunca havalandırılması ve rutubetsizleştirilmesi. Yani genel anlamda önlem alınmalı cihaza yönelik tedbir almak uzun vadede düşünürsek kalıcı bir çözüm olmayacaktır hayvan o ortama giriyorsa bir yolunu bulur o cihazı mutlaka kemirir yani ilaçta fayda etmeyebilir. Bizde daha önce şehir dışında yaşamıştık fırının içine giren fare iki hafta ordan cıkmadan yaşadı ve biz bunu farkedememiştik. patlamış mısır makinası almıştım bir gün çalıştırdım cihaz ısınıca içinden hamam böcekleri fışkırmaya başladı :D

birde son bir şey ekliyecem bunu unutmamakta fayda var bu olay doğayla insan oğlunun mücadelesidir tamamen kim kazanır bilinmez :)
 
sayın veterdem yazdıkların düşüncelerime tercüman oldu benim bunlara ek üretici firmalardan beklentim şimdiye kadar yapılmamış bir özellik eklemeleri sonra kırsal bölgelerimizdeki tüketiciye büyük bir hizmet olacak mesela benim düşüncem makina calışmadıgı süre icinde hareket algılayıcı bir sensör devrede olur herhangi bir hareket algıladıgında ultra yüksek frekans ses üreterek bu canlıların cıhazların icinde rahat dolaşımını vede hasar açmasını engeller . makina aktif oldugunda otamatik olarak kapanır .tabii bu ileride ya bu satırları okuyan yada bu satırları yaşamındaki kişilerle paylaşan birilerinin yaptıgını belkide duyarız kimbilir
 
sayın veterdem yazdıkların düşüncelerime tercüman oldu benim bunlara ek üretici firmalardan beklentim şimdiye kadar yapılmamış bir özellik eklemeleri sonra kırsal bölgelerimizdeki tüketiciye büyük bir hizmet olacak mesela benim düşüncem makina calışmadıgı süre icinde hareket algılayıcı bir sensör devrede olur herhangi bir hareket algıladıgında ultra yüksek frekans ses üreterek bu canlıların cıhazların icinde rahat dolaşımını vede hasar açmasını engeller . makina aktif oldugunda otamatik olarak kapanır .tabii bu ileride ya bu satırları okuyan yada bu satırları yaşamındaki kişilerle paylaşan birilerinin yaptıgını belkide duyarız kimbilir

Böyle bir makina varmı ?
 
bir hikaye okumuştum. vaktiyle IBM de kurulan bir sistemin bozulduğunu, sorunun ne olduğunu mühendislerin bulamadığını, akşam içeri giren temizlikçinin ise entegrenin üstüne konan güve'nin kısa devre yaptırıp öldüğünü farkettiği anlatılıyordu. bunun üstüne bug( onlar güveye bu adı veriyormuş ) kelimesinin bulunduğu iddaa ediliyordu. konuyu okuyunca aklıma geldi :)
 

Forum istatistikleri

Konular
128,269
Mesajlar
916,330
Kullanıcılar
450,088
Son üye
220808043so

Yeni konular

Geri
Üst