Elektrik ve Elektroniğin kavramsal farkı

trsinapsis

Üye
Katılım
14 Ocak 2013
Mesajlar
3
Puanları
1
Elektrik ve Elektroniğin ayrıldığı noktalar nedir arkadaşlar?

Akım,gerilim veya vs vs .

Yani şu akım arası elektrik,şu akım arası gerilim diyebiliyor muyuz?
 
ALINTIDIR.
Elektrik: Maddenin, yüklerin varlığı ya da hareketleri sonucu ortaya çıkan özelliğidir.

Elektronik: Serbest elektronların etkisiyle oluşan olayları inceleyen bilim dalıdır.
Ama siz, sanırım, elektrik bilimi ile elektronik bilimi (mühendislikleri de olabilir) arasındaki farkı soruyorsunuz. Elektrik, temel olarak maddenin fiziksel özelliği olarak inceler. Yani daha çok fiziğin bir dalıdır. Elektronik ise maddenin elektriksel özelliklerini kullanarak bilgi ya da güç iletimiyle, bunu oluşturan sistemlerle ilgilenir. Daha çok bir mühendislik dalıdır.
Elektriğin alt başlıkları statik elektrik, elektrik alan, elektrik potansiyeli, elektrik akımı gibi fiziksel kavramlarken; elektroniğin alt başlıkları analog, dijital, sinyal işleme, güç elektroniği, bilgisayar donanımı gibi uygulamaya yönelik dallardır.
Aslında bu iki alan birbirini tamamlayan alanlar olduğu için üniversitelerde genellikle elektrik-elektronik bölümleri vardır. Bu bölümlerde ilk iki sene daha çok temel mühendislik eğitimi, sonraki senelerde kişinin seçimine göre elektrik-elektroniğin belli dallarında uzmanlaşma imkanı verilir.
 
Cevap hem akım hem gerilim olmalı bence.
Yüksek akım ve gerilim elektrik,
Zayıf akım ve gerilim elektronik olmalı.

Yanlışsam düzeltin arkadaşlar.
 
Yanlış değilsem de onaylayın arkadaşlar zira ben de emin değililim :)
 
Yanlış değilsem de onaylayın arkadaşlar zira ben de emin değililim :)

Güç elektroniği devrelerini düşününce "yanlışsın" derim :)

Elektriğin bulunmasından yıllar sonra yarı iletken teknolojisi keşfedildi. Elektroniğin özü buydu esasında ama günümüzde elektrik-elektronik birbirine girdi. Akım, gerilim hikaye bana göre..
 
Ben şahsen Akım gerilim derdim :)
 
Yukarıda kitabi tanım verilmiş,bu tanım ne zaman neye göre kim tarafından yazılmış bilemiyorum ama katılmıyor değilim, yinede ikisi arasına akım gerilim diyerek keskin bir çizgi koymak hem yetersiz hemde yanlış olur, soruyu soran hocanın ne ders anlatttığına bakarak istediği cevap sadece bu sınava mahsus olarak verilebilir ama biz bu derslere girmediğimiz için ne desek anlamsız, bende anlamsız birşey söyleyecek olsam; elektrik akımı elektron hareketinden oluşur, elektron hareketi yani akım neticesinde oluşan veya oluşması istenen olayları genel olarak elektronik inceler bu nedenle akım derdim ama eksik ve yanlış olurdu çünkü artık elektrikde elektronikte bunu inceliyor, ben eem mühendisliği okuyorum adı üzerinde elektrik elektronik yani elektriği bilmeden elektronikten anlayamazsınız, buna disiplinler birliği diyebiliriz fizik matematikte elbette işin temelindedir, böyle bir soru görsem üzerinde durmazdım hocam bu soruda ne demek istiyorsunuz anlamadım, bu ayrımı sizmi oluşturdunuz bir kaynağı varmı derdim.
 
Arkadaşlar sanırım cevabı "Akım" olacakmış.
Bu arada soru bir mülakatta karşıma çıkmıştı.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,774
Kullanıcılar
449,980
Son üye
shield325

Yeni konular

Geri
Üst