elektrik projesi hakkında!!!

ice_man374

Üye
Katılım
30 Nis 2007
Mesajlar
77
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar ben yeni mezun elektrik-elektronik mühendisym......büro acıp proje işine girmeye karar verdim...smm alabilmek için 4 günlük misem seminerine de katıldım....şimdi sorum şu olcak:
bundan sonra nekadar daha masraf yapmam gerekicek...smm için 1500 civarı bi masraf olcak gibi...bunun dışında ne gibi masraflar bekliyo benii.....bide 200 m2 lik 6 katlı bir bina projesi cizdim diyelm....nekadar ücret alcağım emo nun sitesinde mevcut ama piyasada %50 daha aşağısına çiziliyoo diye duydm...bunun doğruluk payı nedir....bide diyelim bir proje geldi...nereye nekadar masraf gider (belediye,tedaş,emo...vs) adım adım neler yapılır ....
bu kafamdaki soruları aydınlatabilirseniz çok sevinirm...kimse bu gibi konularda yardımcı olmuyorr....(bu konularda internette bir bilgi bulamadm)

saygılar.....
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
abi arkadaş olalım mı
samandra endüstri meslek lisesinde
elektrik ve elektronik teknoloji alanı
endüstriyel Bakım ve onarım
kendimi çok geliştirmem lazım
 
öncelikle hayırlı uğurlu olsun diyorum.
Vergi levhanız ve smm belgeniz varsa işe başlayabilirsiniz.
en düşük üçret cizelgesi doğrultusunda fiyatlandırma yapılır. ve kırım yapıldığı da doğrudur. kırım oranı smm toplantılarında ele alınır. ona göre biçimlendirme yaparsın. ilave masrafları sormuşsun. her sene tedaş emo ve belediye vize kayıt ücreti yatırırsın. emo kaydı yıllık 90 liradır. belediye için yeni kayıt 118 kayıt yineleme 88 dir.
proje masrafları peşin vergi, oda onay masrafları ve çıktı masraflarıdır. peşin vergi oranını ve oda onay masraflarını odadan öğrenebilirsin. kolay gelsin.
 
Aslında en iyisi bir büroda işe başlamak olur diye düşünüyorum.
Ama tabii herkesin tercihi farklıdır.
Yeterli sermaye varsa işyeri kira ve diğer masraflar karşılanabilir.
Mülk sahibi iseniz sorun olmaz.
Ayrıca proje işi yapanlar işyeri olarak ev adresi gösterebilirler.
 
Elek' in dusuncesine siddetle katilarak bu isi yapan birinin yaninda calisip,sonra serbest calismaya baslamani tavsiye ederim.
Benim fikrim isin icinde olmadan,anlatmakla ogrenilecek seyler degil bunlar.Tabiki kendi isyerinde de baslayabilirsin tecrubeleri ogrenmeye ama umarim zor durumda kalmazsin.
Yinede hayirli olsun diyorum.
 
herkese görüşlerinden dolayı ve verdiği bilgilerden dolayı ademcelik beye çok teşekkür ediyorum....
daha önce proje işi yapmadım ve deneyimsizim bu konuda ....tamamen cevremin verdiği gazla büro açıcam....ilk zamanlar çok sıkıntı çekeceğimi biliyorum çünkü ünv de proje çizmekle alakalı bişey öğrenmedm ve elimde çizilmiş proje örneklerinden faydalanıyorm sadece...umarım üstesinden gelebilirm....
 
slm kardeş proje işi bulunduğun yere göre değişir. bazı yerlerde tedaş emo onayı istemez o zaman herkez tuttura bildiğine çizer genelde daire üzerinden hesap görürler yani dairesini 10 tl , 20 tl, 30 tl ye çizenlerde olur emo istenirsede yukarıda arkadaşların anlattıgı gibi piyasanı araştır daire üzerinde fiyatın ve omo onay masrafın proje bedelini belirler hayırlı olsun kolay gelsin
 
EMO nun en az ücret tarifesi diye bir kitapçığı var. Yaptığın projelerin bedellerini ayrıntılarıyla oradan öğrenebilirsin ( tablo şeklinde, mt^2 , son durum , ruhsat vs proje ederleri gibi ) Bir de çalıştığın bölgenin nabzını iyi tutman gerekiyor proje fiyatları konusunda . Dediğim gibi en az ücret tarifesinde ne yazıyorsa onu uygulaman gerekiyor fakat bazı illerde özellikle istanbulda ellerinde çantalarıyla dolaşarak uygun fiyata proje çizen insanlar var piyasayı asıl düşüren onlar.

Fakat arkadaşların da dediği gibi öncelikle biraz iş tecrüben olsa iyi olur , bir de özel işyeri açacaksan sana tavsiyem işletme sorumluluğu belgesi alman olacak . Biraz araştırırsan ne demek istediğimi anlayacaksın . Hayırlı olsun şimdiden çok aceleci olma.
 
en az 5 yıl piyasada çalışmadan böyle bir işe kalkışma derim :)) büro açmak işin bindebiri bile değil...
 
arkadasla elektrik teknisyeni cizim bürosu acabilirmi bu konu hakkında bilgisi olan yardımcı olabilirmi siödiden tesekkurler?
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,189
Mesajlar
915,716
Kullanıcılar
449,957
Son üye
sezercakmak

Yeni konular

Geri
Üst