Elektrik prizinden internete girme!!!

ibrahim_89

Üye
Katılım
28 May 2008
Mesajlar
98
Puanları
1
Yaş
35
Selam arkadaşlar internette gördüğüm bir konuyu sizlerle paylaşmak istedim;

bu cihaz için bir abonelik falan gerekiyormu yorumlarınızı bekliyorum arkadaşlar!!!!

Philips Syk 3600 / 00

Duvarları Aşın, Özgürlüğün Tadını Çıkarın.

SYK3600_00-IMS-tr_TR.png


https://www.philips.com.tr/c-p/SYK3600_00/baslangic-seti-14-mb-s
 
Enerji kabloları üzerinden başka sinyal taşımanın bir uygulaması(modulasyon-tıpkı tlf hattından aynı anda DSL sinyallerinin taşınması gibi).
Çok eski bir teknik.YG hatları üzerinden özel telefon sinyalleri taşınır.AG de Şebeke iletimli diafon en bilinen uygulama.

Yasalar gereği her tür haberleşme için devlet izini ve vergisi gerekir.Kural çok eski.Bir kaç kişinin masumane ve kısıtlı seviyede veri iletimi ve paylaşımı göz yumulacak bir olay.
Aynı hane içerisinde paralel telefon dahi izin gerektirir. ;D
Mesafenin uzaması kaliteyi kötü etkiler.Farklı fazdan iletim mümkün değil...
 
bu cihaz internet hattınızı ev içindeki elektrik hattına veriyor.Tv de seğretmiştim ülkenin birisinde özel sayaçlar sayesinde,sayaç bilgileri elektrik şebekesine veriliyor.elektrik kurumu da bunu merkezinden okuyor.Düşünsenize binlerce işçi masrafından kurtuluyor şirket.Tabii ki binlerce işsiz kısmı ayrı bir konu.Aynı sistemi su sayaçları ve doğalgaz sayaçlarına uygularsak çok güzel olur
 
1.yani ttnet gibi smile adsl gibi bir aboneliğimizi kullanaraktan adsl mizi Y.G. e veriyoruz sonrada elektrik hattımızda internete girebiliyoruz anlamı çıkartıyoruz. bu biraz saçma değilmi çünkü evimizde diğelim ethernet çıkışımızı özel bi cihazla elektrik hattına verdik ozaman aynı elektrik hattının bağlı olduğu bütün evlere aynı sinyalleri de göndermiş olmuyormuyuz???


2.peki Y.G. hattı gelirken aynı anda veri alışverişinin yapıldığı bu yöntem nasıl birşeydir. bu aslında çok önemli bir konu. bir hat üzerinde hem enerji alışverişi hemde veri alışverişi. Bunu yapmanın yöntemi nedir acaba. bana imkansız gibi gelsede yapıldığı kesin. bu konuyu biraz daha açarsak çok faydalı olabileceğini düşünüyorum.
 
hayır siz yg ye bir şey vermiyorsunuz.Bu cihazla şebekeye veriyorsunuz evet ama gücü küçük olduğundan sadece sizin eviniz veya yakın çevreniz belki kullanabiliyor.Tabii bir de pc lerin yanında elektrik hattından bu sinyalleri alıp pc nizin kullanacağı şekle dönüştüren adaptörü var.
Merkezi sistemde ise ttnet gibi evet,şirket bunu veriyor hatta sonra sizdeki bir cihaz bu dataları alıp elektrikten ayırıp pcnize veriyor.
Mesela türkiyede milyonlarca telefon abonesi var.siz sanıyor musunuz ki her abone için bir kablo kullanılıyor?
Olay frekans farkı ve filtrelemem meselesi.
Telefonlarda diyelim ki 1 hattan aynı anda 8 abonenin görüşmesi sağlanıyor.sizin datalarınızın bir kısmını ve diğer 7 abonenin datalarının bir kısmını peş peşe yolluyor.Sonra sizin ve diğer abonelerin datalarının diğer kısmını peş peşe yolluyor.hat sonunda da bunları ayırıp sizlerin hatlarına yönlendiren filtreler var.
elektrik hatlarına gelince Tedaştaki amcalar bunu yıllardır kullanıyorlar.Garip te bir ad vermişler bu garip sisteme.Kuantör müydü öyle bişeydi.Forumda bu konunun konuşulduğunu hatırlıyorum.
Burada enerji hattına hattın ve harmoniklerinin frekansından apayrı bir frekans bindiriyorlar.Sizin datalarınızı(yani konuşmalarınızı) bu frekansta yolluyorlar.Örneğin 100 khz de(atıyorum yani teknik olarak doğru bir frekans değil)Sonra hat sonuna yine atıyorum 100 khz ve üzerini geçirecek şekilde filtreler koyuyorlar.Bu filtreler bu frekansları alıyor.Sonra hangi data hangi abonenindi ayırıştırıp uygun santrale yönlendiriyorlar.(googleden arattırdırm,kuranportörmüş o aletin ismi üsttekini düzeltmeye üşendim :) )
 
Biraz teorik bilgi gerektiriyor.
Anahtar kelime modülasyon.Multiplex(çoğullama) başka modülasyon başka şey karıştırmamak lazım.
Mesela fet mikrofonlar da ya 3 uç kullanılır (+-sinyal) ve ya artı besleme üzerine sinyal module ediir hemde basitce sadece bir kondansatör yeter.Hani şu alçak geçiren yüksek geçiren filan derler ya hani... ::)
Splitter de benzeri işi yapar dsl sinyalini demodüle eder.
YG de olanları ,şalt sahalarında yüksekce yerlerde ,silindirik büyücek kuş kafesi gibi bir şeyler olur.Tesla trafosu da denir.Bu da modüle ve demodüle işlemin de sinyalleri birleştirme ve ayırma da işe yarar.
Buradaki filitre kondansatör değil bobindir.
Bu şekilde askeriye,dsi gibi kuruluşlar haberleşme sağlar.Yukarıda arkadaşımızın bahsettiği kuranportör ler ile...
Ev içi cihazlarda sınırlama aynı trafo ve aynı faz olmasıdır.YG trafoyu geçemiyor modüle sinyaller,trafo filtre vazifesi görür.

Söz konusu cihaz ile sadece ağ kuruluyor.AdiSL modem filan değil.İster bir switch ister çoklu modem(switchi üzerinde) ile internete de bağlanabilirsiniz,ya da doğrudan pc leri bir birine bağlarsınız.Bir nevi kablolu ağ.Her ağ bağlantısında olabildiği gibi ağ sınırlama - şifreleme ile her bilgiye herkesin ulaşımını engelleyebilirsiniz.

Ek : İlk mahalli santrale kadar her abone ayrı hat kullanır !...
 
"Elektrik tesisatı yapılırken zayıf akım ile kuvvetli akım ayrılır" diye çok fırça yedim. Özellikle bilgi işlem elemanları data hatlarını priz aydınlatma hatlarına yaklaştırmamamızı isterler. O zaman anlattığınız sistemleri yaparsak dayak yeriz mazalah!
 
ya benim de çok merak ettiğim bir konuydu bu aslında.Ben kabaca işin mantığını biliyorum tecrübem ve teorik bilgim yok fazla.Bilen birini bulmuşken sorayım.Bu modülasyon kaç khz ya da Mhz de yapılıyor.Bir de bunların filtrelerinin yapılarını çok merak ediyoırum.Mesela hattan binlerce sinyal taşıyorlar.Hangisi kimin sinyali nasıl ayırıyorlar?Bunların hesapları kitaplarını da yazabilirseniz çok memnun olurum.Şu kafamdaki şeyleri teorik olarak bir güzel öğrenme fırsatım olur.Şimdiden çok teşekkürler.
 
Modülasyon için üniversiteler bir kaç dönem ayırıyor.gugul emmide pdf ler bulunabilir.
Aşağıda basit bir örnek var.
Başlığa konu cihazda bilgiler digital olrak işleniyor,burada ise analog olarak kalıyor.
Deneyecekler dikkat !!! işe yaramaz biri bile olsanız yaşıyor olmanız bizim için tercih sebebidir. ::)


mainsremalert.gif


drejfatih ' Alıntı:
"Elektrik tesisatı yapılırken zayıf akım ile kuvvetli akım ayrılır" diye çok fırça yedim. Özellikle bilgi işlem elemanları data hatlarını priz aydınlatma hatlarına yaklaştırmamamızı isterler. O zaman anlattığınız sistemleri yaparsak dayak yeriz mazalah!
Bilgi aktarımında kullanılan kablolar çok çabuk "kirlenir" doğru demişler.
Sen söz dinlemeye devam et.
O konu ile bu konunun alakası yok.Üstelik bunda cihazların değil insanların sağlığı tehlikededir. ???

Edit :Birde (ç)Alıntı ekleyeyim:
1.1 Verinin İletilmesi
Bilgisayarların, veri haberleşmesinin ve ağların amacı veriyi bilgiye çevirmektir. Veri bir bilgisayarda saklanır ve bir haberleşme sistemi üzerinden ikilik tabanda (0 veye 1’ ler biçiminde) iletilir.
Bir bilgisayardaki bitler elektrik işaretinin polarizasyon seviyeleri ile gösterilirler. Bir bilgisayardaki saklama elemanı içindeki yüksek-seviye işareti 1’i ve alçak-seviye işareti 0’ı gösterebilir. Bu elemanlar birlikte dizilerek belirlenmiş kodlara göre sayı ve karakterleri oluştururlar.
Veri; haberleşme yolu üzerinden (örneğin telefon hattı) bilgisayar-yönlendirmeli cihazlar arasında elektrik işaretleri ve bit katarları ile iletilir. Bu elektrik işaretleri ve bit katarları harf ve karakterleri belirtir. Bazı durumlarda, veri ışık işaretleri ile gösterilir (fiber optik hatlarda). Bit dizileri kullanıcı verisini ve kontrol verisini tanımlar. Kontrol verisi, haberleşme ağını ve kullanıcı verisi akışını yönetmek için kullanılır.
Şekil 1-1’de, verinin gönderici cihazdan çıkışı, haberleşme ortamından geçişi ve alıcı cihaza gelişi görülmektedir. İkilik veri kodu, terminaller ve çıkışlarda on tabanına çevrilirek gösterilir.
Saniye başına bit (bit/sn) terimi iletim hızını belirtmek üzere kullanılır. Bu terim haberleşme yolu veya parçası üzerinden saniyede iletilen bit sayısını verir. Örneğin 2400 bit/sn’lik bir hat, bir sayı veya karakteri belirtmek için 8-bit’lik kodlar kullanıyorsa, saniyede iletilen karakter sayısı 300 (2400 / 8) olur. Haberleşme hızı genelde bit/sn oranı ile verilir.

1.1.1 İletim karakteristikleri
Veri haberleşmesini anlamak için, elektriğin iletim karakteristikleri hakkında genel bir bilgiye sahip olunmalıdır. Hat kapasitesi, hata kontrol teknikleri, haberleşme yazılımı, ve diğer pek çok ağ bileşeni elektriğin yapabildikleri ve sınırlamaları çerçevesinde analiz edilir ve tasarlanır.
Şekil 1-1’den de görüldüğü gibi veri, haberleşme kanalı üzerinden elektrik işaretinin değişimleri ile iletilir. Bu değişimler 1 ve 0’ları gösterir. Elektrik işaretinin konumu kendini ya bir işaret seviyesi ya da bir başka kompleks elektrik işareti şeklinde gösterir. Bir işaretin iletim yolu üzerindeki hareketine işaret yayılması denir. Bir kablo yolu üzerinde, işaret yayılması elektrik akımı şeklindedir. Bilgisayar siteleri arasındaki radyo transmisyonu ise, havada elektromanyetik dalga olarak yayılan elektrik işaretlerinin algılanması ile başarılır.


Şekil 1-1 Verinin İletilmesi
Tüm maddeler temel parçaların bileşiminden oluşur. Bu parçalar elektriksel yük taşıyabilirler. Bu parçalardan bazıları, sırası ile negatif ve pozitif polarizasyonlu elektronlar ve protonlardır. Bu parçalar belli bir düzende birleşerek atomları oluştururlar. Negatif ve pozitif atomlar birbirlerini çekerek atomun kararlığını sağlarlar. Elektrik akımı haberleşme yolu veya iletkeninin bir ucundan elektrik yükü girişi ile sağlanır. Örneğin, iletkenin gönderici ucuna negatif yük yerleştirirsek, bu yük yoldaki negatif yüklü elektronları diğer uca itecek ve bir akım oluşacaktır. Esasen, elektrik akımı, dolayısıyla bir veri haberleşme işareti, bu elektronların iletken yol üzerindeki hareketleridir.

Haberleşme kanalındaki birçok işaret Şekil 1-1 ve Şekil 1-2(a)’da görüldüğü gibi salınım yapan dalga şekilleri içerir. Bilgisayar verilerinin taşınmasını sağlamak için salınım yapan işaretlerin üç parametresi değiştirilebilir (genlik, frekans, faz). Genlik veya gerilim kablo üzerine düşen elektrik yükü miktarı ile belirlenir. Şekil 1-1’den bu gerilimin ikilik konumlara (1 veya 0) bağlı olarak yüksek veya düşük olduğu durumlar görülmektedir.

Elektriğin bir diğer karakteristiği watt birimi ile ölçülen güçtür. İşaret gücü, işaretin bir kablolu haberleşme devresinde gidebileceği veya yayılabileceği mesafeyi belirler.

Baud terimi de veri haberleşmesinde sıkça kullanılır. Bu terim hat üzerindeki işaretin değişme oranını tanımlar. Bunu işaret hızı olarak da açıklayabiliriz. Örnek olarak, Şekil 1-1’deki gönderici cihaz bitleri ikili gruplar halinde toplamakta (00,01,10,11) ve bunlardan her bir grup için farklı genliklerde salınım yapan dalga şekilleri elde etmektedir. Bu örnekte, bit transfer oranı baud’un (ya da işaret değişme oranının) iki katıdır. Günümüzde kullanılan modemler her bir baud için 8-bit oranlarına kadar çıkarak daha büyük bir işaret transfer kapasitesine ulaşırlar.
Şekil 1-1’de görülen işleme modülasyon denir. Bu terim veri katarının haberleşme yolu için değiştirilmesi veya modüle edilmesi anlamındadır.
İşaret aynı zamanda frekansından, başka bir deyişle belli bir zaman aralığında yaptığı tam salınım sayısından tanınır. Frekans saniye başına yapılan salınım sayısı ile ölçülür. Elektrik endüstrisinin tanımladığı 1 Hz birimi, saniyede bir salınım demektir.

Şekil 1-2 Salınım Yapan İşaret
Frekansı tanımlamak için kullanılan bir başka terim birim saniyedeki çevrim sayısıdır (cps: cycles per second). Dalganın frekansının, genliği ile ilgisi yoktur. İşaretler genlik ve frekansın değişik kombinasyonlarına sahip olabilirler. Genlik işaret seviyesini ve negatif veya pozitif gerilim değerini belirtirken frekans, işaret salınım oranını (Hz birimi ile) belirtir.
İşaretin fazı, işaretin çevrimine ne kadar ileriden başladığını tanımlar. Şekil 1-2(b)’de işaretin fazı; başlangıç (0°), ¼ çevrim (90°), ½ çevrim (180°), ¾ çevrim (270°) ve tam çevrim (360°) noktalarında gösterilmektedir. Dalga, şekilde görüldüğü üzere, sinüs dalgasında veya bir çemberde olduğu gibi dereceler ile de etiketlenebilir. Sinüs dalgası denmesinin sebebi, dalganın trigonometrik sinüs fonksiyonunda olduğu gibi değişim göstermesindendir. Sinüs dalgası, çembersel hareketten üretilmiştir. Elektrik işaretlerinin trigonometri kullanılarak tanımlanması mühendisler için çok değerlidir.

Bir yoldaki veri işaretinin bilgi oranı kısmi olarak işaretin genlik, frekans (veya frekanslar) ve fazına bağlıdır. Şekil 1-1’den görüldüğü gibi bilgi oranı (bit/sn), işaretin hangi sıklıkta durum değiştirdiğine bağlıdır. İşaretin genlik, frekans ve fazındaki değişiklikler hat üzerinde bir durum değişimi oluştururlar. Bu değişim 0’ı 1’e veya 1’i 0’a çevirir. İkilik 1’ler ve 0’lar, hat üzerinde bilgisayarlar arası akan, kullanıcı veri mesajlarındaki karakter ve harfleri temsil etmek üzere kodlanırlar.

1.1.2 Analog iletim
Yukarıda bahsedilen işarete analog işaret denir çünkü sürekli yani ayrık olmayan bir karakteristik gösterir. Bu şekildeki bir iletim, bilgisayarlarda kullanılan ayrık ikilik sayıların iletimi için tasarlanmamıştır. Geniş bir kullanım alanına sahip olmasının nedeni, ilk zamanlarda veri haberleşme ağları geliştirilirken analog kolaylıklar sağlayan telefon sisteminin halihazırda mevcut olmasıdır.

Telefon hattı, analog bir doğası olan sesi taşımak için tasarlanmıştır. İnsan sesi analog dalga şeklinde çıkar. İşaretler hava basıncının değişmesi ile salınım yapan örneklerdir. Bu mekanik titreşimler telefon mikrofonu tarafından hissedilir ve elektriksel gerilim örneklerine çevrilir.
Analog ses işareti ve dönüştürüldüğü elektriksel işaret tek bir frekansta değildir. Daha doğrusu ses ve onun telefon hattındaki elektriksel karşılığı, birçok farklı frekanstaki dalga şekillerini içerir. Bu frekansların belirli bileşimleri sesi ve sesin perdesini tayin eder. Doğadaki bir çok olay farklı frekansların bileşimi ile meydana gelir. Örneğin; gökkuşağındaki renkler farklı ışık dalgası frekanslarından; müzik sesleri yüksek veya alçak perdelerin oluşturduğu farklı akustik frekanslardan oluşur. Bu olaylar frekans bandları veya aralıkları içerirler.
İnsan kulağı 40 Hz ile 18000 Hz arası sesleri algılayabilir. Telefon sistemi bu frekans bandının tümünü iletmez. Tam aralık, ses işaretini alıcıda oluşturmak için gerekli değildir. Ekonomik nedenlerden dolayı telefon hatlarında 300 Hz ile 3300 Hz bandı iletilir (tam aralık biraz daha fazladır). Bu nedenle telefonla yaptığımız konuşmalarda sesimiz doğal halinden farklıdır.

1.1.3 Band genişliği
Bir haberleşme hattının taşıyabildiği frekans aralığı, hattın band genişliği olarak tanımlanır. Band genişliği veri haberleşmesi için çok önemli bir etkendir çünkü haberleşme hattının kapasitesini (bit/sn), hattın band genişliği belirler. Eğer telefon kanalının band genişliği 3 kHz ’den (300-3300 Hz) 20 kHz ’e çıkarılsaydı, kanal sesin tüm karakteristiğini taşıyacaktı. Bu, aynı zamanda iletilen verinin doğruluğunu arttırır. Daha büyük band genişliği kullanılarak daha iyi bir veri iletim oranı sağlanacağı açıktır.
Band genişliğinin etkileri Shanonon, Fourier ve Nyquist gibi bilim adamları tarafından saptanmıştır. Fourier, periyodik işaretlerin sinüzoidal fonksiyonların toplamı biçiminde elde edilebileceğini göstermiştir. Periyodik olmayan fonksiyonlar da bazı koşullar altında bu şekilde elde edilebilir. Böylece elde edilen toplama Fourier serisi denir (daha detaylı bilgi için Bkz. Haberleşme Teorisi, Prof. Metin YÜCEL, Yıldız Üniversitesi Yayınları). Şekil 1-3’te hattın durumu saniyede 2000 kez değişmektedir; başka bir söyleyişle işaret değişme oranı 2000 baud’tur. 500 Hz ile sınırlı bir band genişliği işaretin doğru olarak algılanması için yeterli olmaz. Band genişliği büyüdükçe sayısal seviyeler daha doğru bir biçimde ortaya çıkacaktır.
Daha büyük band genişliği, daha yüksek hat kapasitesi demektir. Bu durum, Tablo 1-1’in incelenmesi ile anlaşılabilir. Elektromanyetik frekans spektrumu aralıkları göreceli olarak sınırlıdır. Bu aralık, ses frekans bandından başlar, X-ışını veya kozmik ışık bandına kadar sürer. Yüksek frekansların önemi, ses frekans spektrumu ve Mikrodalga veya koaksiyel kablo iletim ortamları incelenerek anlaşılabilir. 1 kHz ve 10 kHz arası band genişliği 9 kHz’dir ki bu hemen hemen 3 kHz’de ses taşıyan hatların 3 katıdır. 10 MHz ile 100 MHz arası (HF ve VHF spektrumu) band genişliği 90 MHz’dir ki bu da teorik olarak ses-sınıfı hattın 30000 katına eşdeğerdir. Bu küçük örnek, haberleşme endüstrisinin daha büyük band genişliği kapasitesi için niye yüksek radyo frekanslarını kullanan teknolojilere yöneldiğini göstermektedir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,217
Mesajlar
915,880
Kullanıcılar
449,999
Son üye
Samidmrr

Yeni konular

Geri
Üst