Elektrik Dağıtım Panolarında Kaskatlama Sistemleri

Sayın scorpion eyes,

Yukarda vermiş olduğunuz linkte kısa devre hesaplamalarıyla ilgili dökümanlar bulunmakta. Bundan başka sigorta ve şalterlerin seri bağlanmasıyla beraber üzerlerinde yazan kısa devre dayanımının artırılması söz konusu. Bu konuyuda ilgili üreticiler kaskatlama veya ardışık bağlantı adı altında toplamışlar.

Örneğin:Ana şalterimiz 25kA ise bunun çıkışına koyacağımız sigortanın en 10kA olması gerekiyor. Ben incelemiş olduğum dökümanlardan bu sonuca ulaştım. Konu hakkında sizlerin yorumunuzu merak ediyorum.

Bir panonun ana barasında hesap sonucu çıkan kısadevre kesme kapasitesi değerine göre belirlenen bir üst kısadevre kesme kapasitesi değeri ne çıkmışsa o panodaki diğer koruma elemanlarının kısadevre kesme kapasitesi aynıdır. Koruma elemanlarında kısadevre kesme kapasitesi değeri kısadevre anında üzerinden geçecek kısadevre akımına dayanarak güvenli bir açma sağlayabilmesi için yapılır. Ana panodan beslenen tali panolarda ise mesafe arttıkça kısadevre kesme kapasitesi düşer çünkü tali panoyu besleyen kablonun bir empedansı vardır. Hat uzadıkça kısadevre kesme kapasitesi düşecektir.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Bir pnonun kısa devre kesme kapasitesini panoya konan en küçük değerli eleman belirler.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,856
Kullanıcılar
449,991
Son üye
multiroots

Yeni konular

Geri
Üst