El yapımı Ufak Transformatör

Alıntı "Hava çekirdekli transformatörler yalıtkan bir boru yada silindir üzerine sarılmış birkaç bobin den oluşur;bu tür transformatörler radyo frekanslı akımlarda kullanılır." kaynak TRANSFORMATÖRLER ve özellikleri hakkında bilgi Alıntı "Ferrit nüve yüksek değerli bobinin üretilmesini sağlar. Bu nüvelerin bir başka yararı ise, az bir iletkenle istenilen değerde bobin yapılabilmesini sağlamasıdır. Ferrit nüve, bobinin değerini havalıya göre 4 katına kadar arttırabilir" kaynak: Ferrit Nüveler Hakkında Bilgiler Hesaplamalar | Elektronik Devreler Projeler 320 Volt ___________, diğer kaynaklar en iyisi yine megep baştan sona sorabileceğiniz tüm soruların cevabı var http://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/modul_pdf/522EE0041.pdf ____________________ ekstra kaynak TRANSFORMATRLERN GENEL YAPISI bir tane daha, kısa, Transformatr Nedir? Yaps ve almas
 
Son düzenleme:
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.



öncelikle primeri sarman gerek.tel çapını hesap yapman lazınmdı.rastgele tel hatalı sonuç veriri.sen bana nüvenin a ve b boyutlarını yazarmısın.
 
Kullandığınız trafo saç paketinin ölçülerini yazarsanız size ortalama sarım sayısını ve tel çaplarını söyleyebilirim.Kolay gelsin.
 

Konuyu hortlaatıyorum ama şöyle bir sorum var küçük güçlü transformatörü ölçtüğümüzde empedansı 150 200 ohm civari geliyor yüksek güçlü bir trafoyu ölçtüğümüzde ise empedansı 25 ohm 30 ohm geliyor hesapladıgımızda (30ohm) 7,33 amper geçmesi gerekiyor ama bağladığımızda bu akım geçmez yani ölçülen değer AC akımda daha yüksek bir değer oluyor emk empedansı bu durumda akım ve tel hesabı nasıl yapılır.
 
Direnç ile trafo sarım hesabını ilk defa duyuyorum.

Yorum yapanlara saygı duyuyorum ama bu tür bir hesaba katılmıyorum.

Şunu diyebilirsiniz siz daha iyisini biliyorsanız ekleyiniz denilebilir.

Bundan yıllar önce 1 kez trafo sarmıştım. Onun hesabını da eski bir kitaptan örnek almıştım. Kitabı yada kopyasını bulabilirsem buraya eklerim. Anlatımı çok güzeldi.

Kabaca trafonun iç kesit alanından gücü güçten voltaj ve akıma göre pirimer ve sekonder sipir ve çap bulunuyordu diye hatırlıyorum.
 
7.33 amperi nasl hesapladınız
 
Si
Size katılıyorum direnç ile trafo hesabı yapılamaz az önce transformers app diye bir Proğram indirdim orada kesit sarı sayısı felan hesabı var nekadar doğru bilmem ama bir deneyeceğim punta kaynak yapmayı düşünüyorum. Onun için araştırırken denk geldi bana sadece 220 giriş tarafı ve gücü önemli çıkış kalın kablo 35 lık felan 2-3 tur 1 voltta 450 500 550 amper vercek
7.33 amperi nasl hesapladınız
220/30
 
Öğrencilere trafo deneyi için önerim şudur.3 ila 10 W. gücünde sökülmüş,çıkma veya yeni saç paketi temin etmeleri.Karkas da olmalı.Bu saç paketin sipir hesabını yapmalı.Çıkan volt başına sipire göre ,örneğin,;giriş 12 volt çıkış 6 volt gibi bir sarım yapılarak trafonun gerilim alçaltma veya yükseltme yaptığı görülebilir.4 W. bir trafonun 220 V. ,sarım sayısı 3300 sipir civarındadır.Tel çapı 0,10 olsa bir öğrencinin bu sarımı yapması çooook zordur.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…