El yapımı Ufak Transformatör

teatuf

Üye
Katılım
4 Mar 2012
Mesajlar
8
Puanları
1
Yaş
33
Hocamız tarafından Dönem ödevi için küçük çapta bir trafo yapmamız isteniyor.Fakat bunun sargısını veya genel montajını nasıl yapılacağı hakkında fazla bir bilgim yok. Nasıl yapılacağını ve gerekli olan malzemeleri nasıl temin edebileceğimi söyleyebilecek arkadaşlar varsa burdan bizi bilgilendirirlerse ellerinden öperim :)
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Hocanız herhalde nüveyi kendiniz yapmanızını istemiyordur, sizden istediği ki bunu tam olarak ne dediyse sizin bize söylemenizi gerekiyor, bence şudur "x volt AC yi y V AC ye çeviren z watt lık trafo yapınız"dır. Malzeme için seçimi siz yapacaksınız sargı için genel olarak vernikli (yalıtımlı) bakır tel kullanılır, tel çapı trafonun maksadına göre yapılan hesaba göre seçilir, nüve olarak silisyumlu sacların birbirine preslenmesiyle oluşturulan kasa kullanılır, hazır nüve olarak kullanım amacına göre yine çeşit çeşit özelliklerde sizin iztediğiniz gibi el yapımı trafo yapmak için kullanılan ferrit nüvelerde satılmaktadır, netten ferrit nüvelere biraz bakabilirsiniz, nüve seçimide yapılacak trafonun maksadına göre yapılır, aslında ilk yapacağınız iş cep tel sarz aleti vs. içindeki bir trafoyu söküp sarımlarını çıkarıp bir bakmak olabilir. Eskiden el yapımı trafo çok revaçta bir konu imiş herhalde ki bu işe emek vermiş büyüklerimizden zaman zaman nasıl trafo sardıklarına dair birşeyler işitiyoruz, eminim forumdada bu eski trafo sarmış abilerimizden vardır, bu mesaja denk gelipte anılarını paylaşsalar hoş olur. Şu andada el yapımı trafo smps güç kaynakları için sarılıyor herhalde, smps için trafo sarma diye aratırsanızda faydalı birşeyler bulabileceğinizi düşünüyorum.
 
Sarılacak trafonun gücünü ve giriş çıkış gerilimlerini yazarsanız yardımımız olabilir.Kolay gelsin.
 
Hocamız tarafından Dönem ödevi için küçük çapta bir trafo yapmamız isteniyor.Fakat bunun sargısını veya genel montajını nasıl yapılacağı hakkında fazla bir bilgim yok. Nasıl yapılacağını ve gerekli olan malzemeleri nasıl temin edebileceğimi söyleyebilecek arkadaşlar varsa burdan bizi bilgilendirirlerse ellerinden öperim :)

bence sen hurdacıya yada tv radyo tamircisine git yanık bir trafo al evinde sökmeye başla.bakır teli tek tek sayman lazım.sekonderide aynı şekilde say.bu bakır tellerin çaplarını ölç.bobinajcıda aynı çapta ve ağırlıkta tel al nüveye dikkatli ve yan yana sarmaya çalış.her kat arasına zar gibi ince kağıt koy.saclarınıda söktüğün gibi sırayla diz.telleri (varsa) iğnelere iehimle yada klemensle.zor bir şey değil.izolasyona dikkat
 
nüveyi yaptırabilirsin. Sarımlarda hazır olarak satılmakta. atıyorum 3000 5000 sarım.
 
nüveyi yaptırabilirsin. Sarımlarda hazır olarak satılmakta. atıyorum 3000 5000 sarım.

siz ne yapıyorsunuz.o genç 2 3 watt trafomu saracak deki sarmaya kalktı ömürmü yeter ona.ufak bir çıkrık düzeni ile 50 100 watt sararsa çok daha kolay olur.bence aynı ödevi sende yap derim. cidden :)
 
Mühendislik öğrencisiyiz hocanın burda amacı trafonun nasıl yapıldığını sadece bize öğretmek öyle belli bir voltaj aralığı beklemiyor el yapımı transformatör on Vimeo gösterildiği gibi yapmayı düşünüyorum. Giriş voltajı 220 volt çıkış 20 volt ve altı olacak şekilde primer ve sekonder sargıları nasıl yapılacak yani sargılar tek sıra halinde üst üste gelmeden mi yapılacak? ve yalıtım için özel bir madde gerekli mi ?
 
Elinde bir nüve var diyelim. 220 yi 20 V a çevirmek için, oran 11:1 yani 220 tarafına 11 sarım(primer), 20 V tarafına 1 sarım (sekonder) yapacaksın, tabi bu katsayı yani primere 200 sarım yaparsan sekendere 10 sarım yapacaksın, şimdi primer tarafında 220 V girecek senin trafonun gücü ne mesela 2.2 watt o zaman prımer sargısından geçecek akım 2.2/220=0.01 amper buradan hareketle primer sargısının direncini bulacaksın, bulduğun bu direnç değerini sağlayacak primer tel uzunluğunu hesaplayacaksın, bu primer tel uzunluğu kaç sarım yapıyor nüvene göre onu bulacaksın ve primere göre sekonder kaç sarım olmalı bunu bulacaksın, sarmaya gelince öncelikle eski bir trafo bulup sökeceksin primer sekonder nasıl sarmış göreceksin sende aynı o şekilde saracaksın, teli söyledik vernikli bakır tel kendisi yalıtımlı. Sargıların tek sıra halinde üstüste gelmeden yapılması mümkünmü? Bu hazır trafolar nasıl böyle kalın oluyor acaba? Siz bir trafo sökmediğiniz müddetçe işiniz zor.
 
Bugün gelişi güzel 0.80 mm karelik ve 0.25 mm karelik bakır tellerle sarım yaptık hesabımıza göre primer sarımı 2060(0.25 mm2) sekonder sarım 124(0.80 mm2) sarım yapmamız gerekiyordu. Önce sekonderi sarıp sonra prieri sardık fakat tabi sardığımız plastik makara bize yeterli gelmedi her sargı arasında yalıtım kullandık ondan olduğunu düşündük ve primere 900 spir anca yapabildik aşırı ısnma yaptı ve net şekildede bir voltaj elde edemedik. Hatayı nerde yaptık acaba ?
 
Bugün gelişi güzel 0.80 mm karelik ve 0.25 mm karelik bakır tellerle sarım yaptık hesabımıza göre primer sarımı 2060(0.25 mm2) sekonder sarım 124(0.80 mm2) sarım yapmamız gerekiyordu. Önce sekonderi sarıp sonra prieri sardık fakat tabi sardığımız plastik makara bize yeterli gelmedi her sargı arasında yalıtım kullandık ve onun kalınlığıda girdi işin içine primere 900 spir anca yapabildik aşırı ısnma yaptı ve net şekildede bir voltaj elde edemedik. Hatayı nerde yaptık acaba ? Bu arada malzemeler arkadaşlardan hazır geldiği için bunları kullandık.Tavsiyesi olan var mı ?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,108
Mesajlar
915,029
Kullanıcılar
449,808
Son üye
Baharnev

Yeni konular

Geri
Üst