Ekonomik mini lazer cnc

youtube da bir sürü örnekleri var
sırf pcb için düşük güçlü lazer makinesi yapmak çok çok gereksiz
laminator pcb yazarsanız örnekleri görürsünüz.
 
youtube da bir sürü örnekleri var
sırf pcb için düşük güçlü lazer makinesi yapmak çok çok gereksiz
laminator pcb yazarsanız örnekleri görürsünüz.
Drille yapacağım pcbcnc için nema17 steplerime yeterli sürücü önerirmisiniz.Stepler 6 fazlı ve cncyi vidalı mil ile yapayı düşünüyorum forumdakileri arştırdım ama onların çoğu metal türevi işlemek içindi.
 
nema 17 motorlar sanırım 1amperlik motorlar
1 amper destekleyen her sürücüyü kullanabilirsin
 
Peki bu sistemle tahta vb malzeme kesebilirmiyim
 
Yeni başlayan arkadaşların hevesini kırmak istemiyorum ama CNC, 3D yazıcı-lazer yapmak için önce konuya biraz daha hakim olmalarını öneriyorum. Öncelikle bu forumdakilerin ilgi alanı 3D lazer-yazıcıdan çok CNC, yani daha kolay yardım alabileceğiniz konu CNC. Sitede yeni başlayanlar için hazır çözüm (reçete) yok, olması da pek kolay değil. İlgilendiğiniz konuda siteden ve internetten bilgi edinerek bir ve yere kadar kendi çabanızla gelerek, takıldığınız yerlerde forumdan yardım alabilirsiniz. Örneğin ne güçte bir lazer diye sorulduğunda cevabı zor olduğu gibi, birinin cevabı aklından cevaplaması da pek mümkün değil.

CNC ve 3D yazıcı üç ve daha fazla boyutlu hareket nedeni ile birbirine benziyor. CNC daha rijit gövde gerektiriyor, kesim esnasında oluşan kuvvet ve momentler büyük. 3D Yazıcı ise istenen hassassiyetle orantılı titreşimsiz yapıda olmalı. Yazılım ve donanım olarak birbirine yakın işler yapan ancak tamamen farklı çözümler var. Hobi amaçlı CNC ağırlıklı olarak Mach3, 3D Reprap yazıcılar ise Arduino donanım ve yazılıma dayanıyor. Başlarken hangisini seçeceğinize de karar vermeniz gerekiyor.

Gerek CNC gerekse 3D yazıcıda gövdeniz yapacağınız işle orantılı rijit (sağlam, kavi, tok) olmalı. Spindle veya lazer güçlü olmalı. 200 mW lazer kesip biçmek için çok zayıf bir güç. CNC Router Tasarımım İçin Bilgi Eksikleri sayfa:17 de aşağıdaki örnek (videyo da) var;

Xbox oyun konsolunda yer alan PHR-803T lazer ünitesinin haberleşmesini çözerek, birebir 3D yazıcıda kullanmışlar. "PCB mini-fabrika" adını vermişler. Örneğin auto-focus (otomatik netlik) ilginç gelebilir. 3D yazıcıyı lazer ünitesi sarsılmayacak şekilde düzenlenmişler.

Bu örnek sizi yanıltmasın. Bir kaç yıllık çaba, deneyim sonucu ortaya çıkan bir ürün. Örneğin lazeri Reprap 3D yazıcıya bağladıklarında, titreşim nedeni ile aldıkları sonuç kötü olmuş, kendi yazıcılarını geliştirip lazer yazıcı kafayı oynatmadan baskı yapabilecek bir model tasarlamışlar. Sanırım lazer 150-200 mW mertebesinde. PCB yapımında kullanılması lazer ışığının iyi odaklanması (autofocus) sayesinde mümkün olmuş. Kullanılan PCB ise ışığa duyarlı kimyasalla (photo-resist) kaplı hazır bir ürün, normal (bakır) PCB de büyük olasılıkla işe yaramaz. Yine de verdikleri bilgileri kullanarak yapım süresini çok kısaltabilirsiniz. Yapmak istediğiniz PCB sayısıda önemli, az sayıda ise ütü dahil pratik çözümler var.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,260
Mesajlar
916,277
Kullanıcılar
450,082
Son üye
feritkvl14

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst