Duvar saatini 18650 pille çalıştırmak

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan tan er
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

tan er

Üye
Merhaba
Elimde atıl şekilde duran 18650 piller var. Bunları çeşitli projelerde değerlendirmek istedim. El feneri, ışıldak, radyo gibi cihazları çeşitli modüllerle çalıştırdım ve kullanıyorum.
Duvar saatinde de kullanmak istiyorum. Yaklaşık 6, 7 ayda bir saat pil bitiriyor.
Lütfen bana bir pil kaç lira ki al bir tane gibi çözümleri söylemeyin. Amacım dediğim gibi hem bir şeyleri yapmış olmanın zevkine varmak hem de pilleri değerlendirmek.
3.6 voltu 1.5 volta düşürmek için çeşitli yöntemler var. Fakat bu yöntemler içinde hangisi daha verimlidir veya sizlerin şu şekilde yap en verimlisi budur diyeceği farklı bir çözüm olur mu?
Duvar saatinin güç tüketimi hakkında bilgim yok.
1) LM 2596 modül kullanmak
2) 4 yada 5 tane 1N400x serisi diyotu pilin + kutbuna bağlayarak voltajı düşürmek
3) 2 tane 10kOhm direnç ve BC547 transistör kullanmak.
4) AMS1117 kullanmak
5) BC547 kullanmak

güzel insan, burada bir ikileme düşüyoruz. amaç ve araç. 3,7 yi 1,5 volta düşürmenin milyon tane yolu var ama amaç süre olunca bir yığın soru işareti ortaya çıkıyor. bana kalsa 2596 derim ama ömür, süreç ne hiç bilmiyorum. matematik bilgim yeterli olmadığı için de hesap yapamıyorum. tamamen deneysel olmakla beraber benim için pilin C değeri burada çok önemli sanırım. uzun vadede çalışması için. yanisi 2596 da 18650 nin C değeri ne kadar yüksekse o kadar dayanacaktır benim görüşüm.

Evet haklısınız bende bir çok şeyi düşündüm ama en azından pilin şarj edilecek olmasına katlanılabilir ve kalem pilden uzun gideceği kesindir. Pillerin C değeri bile belli değil zaten. Ama kapasiteleri iyi durumda. Velhasıl benimde aklımdan geçen 2596 yı bağlayıp halletmek. Diğer aklıma gelen ise TP4056 yı pile şarj için bağlayıp çıkışına da tknsyn ustanın dediğini yapmak.

Merhaba Sn paskomya ustam, C değeri anlık verebileceği Max. Akım anlamına geliyor. O nedenle C değeri yüksek olan piller şarjlı matkap gibi demeraj akımı çeken cihazlar için gereklidir. Saatler için en düşük C değeri bile sorun olmaz. Saygılarımla

burada aklıma gelen diyot kullanma derim. 2596 ise voltaj farkı çok az olduğu için süre uzun olacaktır. çünkü yüksek voltaj farkı ısı olarak kayıp olacaktır. düşük fark ise nerdeyse sıfıra yakın...
Merhaba Sn paskomya ustam, C değeri anlık verebileceği Max. Akım anlamına geliyor. O nedenle C değeri yüksek olan piller şarjlı matkap gibi demeraj akımı çeken cihazlar için gereklidir. Saatler için en düşük C değeri bile sorun olmaz. Saygılarımla
artı değer olarak C değerinin yüksek olması sadece yüksek amperlere dayanması değil deşarj akımının yavaş olması anlamına gelir.

Sonradan aklıma geldi. Böyle bir projeyi yapacak arkadaşlara bir dip not olarak; pil belli bir voltajın altına inerse kendini korumaya alacağı için bunu engellemek adına derin deşarja girmemesi için TP4056 pil koruma devresi olan bir modül ile kullanılması ve sonrasında voltajın düşürülmesi için işlem yapılması tavsiye edilir.

benimde şimdi aklıma geldi. bir duvar saatim var. sanırım elli yıllık filan. hain saat büyük boy pille çalışıyor ve artık pilini bulamıyorum. yine bu haine 2a pil taktım. yay arasına da sigara kağıdı koydum, geçen gün tekleyince pilini değiştirmiştim. çıkan pili ölçtüğümde 0,9 volt olduğunu gördüm. geçen senede nem ölçerli bir tane aldım. hala 2a pille çalışıyor.

Sn ustalar birde bunu gördüm. Bu videodaki işlemi TP4056 nın çıkışına yapsam nasıl olur acaba?
Bu videodaki gibi voltaj düşürme işlemi en az verim kaybı olanı mı onu bilemedim.

Ekli dosyalar

• 3.7 to 1.5 volt Şema.webp
    3.7 to 1.5 volt Şema.webp
    27.1 KB · Görüntüleme: 3

Forum istatistikleri

Konular
131,120
Kullanıcılar
454,868
Son üye
Toplagel

Yeni konular