Diyot değeri nasıl öğrenilir ?

Katılım
1 Eyl 2019
Mesajlar
5
Puanları
1
Yaş
26
Merhabalar.

Başlıkta da belirttiğim gibi diyot değeri nasıl öğrenilir? Elimde bir kart var ve üzerinde 9 10 tane diyot var üzerindeki yazıları okuyamıyorum bu sebeple değerlerini bulamıyorum. Avometre ile sağlamlık kontrolü nasıl yapılır biliyorum fakat değeri nasıl bulunur bilmiyorum. Diyot'un bir görselini aşağıda bulabilirsiniz. Yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum. Şimdiden teşekkürler.
 

Ekli dosyalar

  • a4298b5d-a36f-4695-8e63-378fe81afde1.jpg
    a4298b5d-a36f-4695-8e63-378fe81afde1.jpg
    142.5 KB · Görüntüleme: 70
Diyotların özellikleri belirtilmemişse devre analizi yapılmalıdır.
O diyot devreye nasıl bağlıdır?
O devreden ve diyot üzerinden geçen akım bellimidir?
O devredeki diyodun çalıştırılma karakteristiği nasıldır?

1) Diyotlar devreye parelel veya seri bağlanabilirler. Parelel bağlanan diyotlar genelde zener diyot olup, bazı hallerde ters gerilim koruması için de bağlanabilmektedir.
Örneğin bir motorun besleme uçlarına parelel bağlanmış bir diyot zener değildir. Motorun dönmesindeki ters gerilimlerin kısa devre edilmesi veya başka yönde akıtılması için konulmuştur.
Gerilime doğrudan parelel bağlanan bir diyot ise genellikle zener diyotlardır. Uygulanan gerilim ile ilgili olarak değeri tespit edilebilir.
2) Devreye seri bağlı bir diyot üzerinden belli bir akım akacaktır. Bu akımın belirlenmesi devre özellikleri ile mümkün olacaktır.
Örneğin LM317 ile yapılmış bir regüle besleme devresinde doğrultmaç olarak kullanılacak diyotların akımı için 1.5-2A civarı akım kapasitesi öngörülebilir. Bu durumda oraya bağlanacak diyotların akım kapasitesi 2A civarıdır denilebilir.
3) Diyotlar devrede çalışırken frekanslar da önem arzeder.
Lineer bir regülatör devresi ve 50Hz Şebeke doğrultması amacıyla kullanılabildiği gibi, 100KHz frekanslarda daha hızlı çalışabilen ve HIZLI DİYOT olarak adlandırılan diyotlar kullanılmalıdır.
 
Devre çalışır halde iken hiç ölçüm yapmadım. Ama kart hakkında genel bilgi olarak; Bu kart bir invertör kaynak kartı. Bana söylendiğine göre kart maksimum 600V / 160A akım verebiliyor. Diyotların ters mi düz mü takıldığını da kontrol etmedim.
 
kaynak makinesinde ve diğer devrelerde 600 voltu zor görürsün, zaten yazıln değer maksimum dayanma gücüdür. eğer illada nasıl ölçeceğim diye sorarsan multimetreni dc akıma al bir yerde (eksi) bul artı olan yerden ölç, sağlamlık testini anlatmama sanırım gerek yok(bilmiyorsan da diyot yada buzzer kademesinde bir taraf açık devre bir taraf kısa devre göstermeli yada ötmeli
 
Sağlamlık kontrolünü sormuyorum zaten. Diyot'un örneğin çalışma gerilimi 50/100/200/400V vs. ve çalışma gücü Amper'ini soruyorum. Nasıl öğrenebilirim?
 
datashett Türkçesi bilgi kağıdına bakacaksın
 
Siz benim ilk yazdığım açıklamayı okudunuz mu acaba ?
 
arkadaşım devre üzerindeki diyotun değerini bilmek diye bir şey yoktur, çünkü her devre kendine özgüdür sadece iyi biliyorsan tahmin edersin yada üzerini okuyup değerini öğrenirsin. bu aynı işi gören iki devre üzerindeki diyotların farklı olduğuna sadece ben değil bir çok elektronikçi şahit olmuştur. a üretici 1 değerini kullanırken b üretici1,2 değerini kullanabilir
 
Diyodun değerini bulmak için direnç değerini (R) ölçünüz. Sonrasında devre çalışırken akımını (IF) ölçünüz. Daha sonra devre çalışırken üzerine düşen gerilim değerini (VDD) ölçünüz.

VF = VDD - IF * R

Formülünden, diyodun öngerilimi (VF) bulunabilir.

Ölçme işlemini dikkatli yapınız. Yüksek gerilimle çalışmak çok tehlikelidir.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,885
Kullanıcılar
449,600
Son üye
psychedelic

Yeni konular

Geri
Üst