Devre tasarımı

Ben baktımda start stop devresi olmaz (tek butonlu olan devre)
ama stop ve start için ayrı butonlu devre olursa olur nolur
o devrenin lin kresim veya semasını yolla

ama stop ve start için ayrı buton olacak
 
kanımca zaman ayarl ıdevreler işini görür. mesela merdiven otomatiği gibi. hani düğmeye basıyonda lambalar yanıyori bir süre sonra sönüyorya. sen onun pillisini ve zillisini yapacaksın :)

nette zamanlayıcı, timer, turn on veya turn off devresi diye arat, bulursun bişiler.

mesela ilk karşıma çıkan cevap şu resimde:
images-854322ed.png


https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/555-entegreli-zamanlayıcı-devreleri.78716/

sitede de bu linkte güzelce anlatmışlar...
 
Sayın Rexs51 özel mesajı nedense açamıyorum özeldeki yazdıklarını okuyamadım.
Ama burada sorunun yeterli cevabı varken neden arayış içindesin? Verdiğimiz devre 220V değil 12 Voltluk. Muhtemelen 9 V da da çalışır. Zaten bahsettiğimiz zaman ayarı uygun yere getirildiğinde 5V da da çalışması mesele olmasa gerek.
220V rölenin ayaklarında bulunmakta. Röle devre tarafından çalıştırılınca iki ayağını iletken yapar. Bu ayakları anahtar olarak kullanırsın. Hangi voltajı bağlamak istersen özgürsün. 220 V veya 1.5 V.
Sistemleri iyi incelemen gerekir, yeni olabilirsin ama bilmediğin birşeyi yaparsan zararı baştan kabul etmiş olursun. Buradan sorduğun soruları yanıtlamaya çalışıyoruz, senin ne anladığını bilemeyiz. Yani 12 yi 220 anlayıp tehlikeli bir hata yapmamalısın.
Sistemler hakkında yaptığımız açıklamalardan hangi devreyi kullanmak istiyorsan onun açıklamasını okuyup istediğin gibi kısaltabilrisin. Zaten uzun ve kısa açıklama yapmıştık. Bu açıklamaları inceleyip anlamadığın yerleri sorarsan yardımcı olunabilir.
Maliyet bir hayli az olsa gerek. Mesela 5TL ki o da az miktarda lazım olduğundan.
Aynı işi gören birden fazla devre resmi var. Voltajlara bakıp dilediğini inceleyebilirsin. 2 transistörlü olanlar daha kontrollü diye tarif edilir. Bizim eklediğimiz küçük resimleri iyi incelemelisin. Parçaların resimleri var. Sen devre üzerindeki değerler ile direk elektronik parçacısına gidebilirsin. Değer hangi parçayı ifade ettiğini anlatır. Yalnız röle için 5V kullanman pilinin zayıfladığı zamanlarda da sistemin çalışmasını sağlar.(9V pil veya ufak akü) Tabi 12V gerilime bağlansa 5V röle için ne kadar mahsur olur tam olarak bilmiyorum ama 30 sn devre için pek mahsur düşünülmez.
Başarılar.
 
Konuyu ilk günden beri takip ediyorum, aynı başlıkta kaç konu açtınız, neyin peşindesiniz? Araştırma dediğin böyle yapılmaz hocalarınızı anlamamışsınız! Bu kadar da hazıra konmak olmaz!
 
kardes sizdem istediğim 1- 60 sn arası ayarlanabilir devre
butona basınca ayarladığım sn kadar lamba yanacak sonra sönecek
o butona süre bitmeden basarsam duruyorya durmayacak sadece start kendisi sn ile duracak

sn arası 1-60 sn
siz bunun devresini verin yeter 220 volt olmasın

sadece istediğim bu
 

Forum istatistikleri

Konular
128,327
Mesajlar
916,730
Kullanıcılar
450,170
Son üye
billurwan

Yeni konular

Geri
Üst