Hırsız Alarm Sistemleri Sözlüğü (ingilizce ve türkçe açıklamalar)

etuzuner

Yönetici
Yönetici
Yönetici
Katılım
18 Mar 2008
Mesajlar
1,179
Puanları
92
Hırsız Alarm Sistemleri'nde kullanılan terimlerin ingilizce ve türkçe açıklamalarını ekteki dosyada bulabilirsiniz.

Alarm Terimleri Sözlüğü

24 Saat Zon

Zon tanımlamalarından hangi zonların 24-saat zonu olacağını seçin. Keypad zonları 24 saat zonu olarak tanımlanmamalıdır.Sistem'in kurulu olup olmadığına bakılmaksızın, bir açık "24saat" zonu her zaman alarm verecektir.(Panik butonu, yangın dedektörü, cam kırılma dedektörü, darbe dedektörü, siren sabotajı vb. ürünler 24 saat olabilir)

ATZ(İleri Zon Teknolojisi)

ATZ özelliğinin aktif edilmesi size her giriş terminaline iki adet dedektör bağlayabilmenize ve böylece kontrol panelinin Zon kapasitesini iki misline çıkarmanıza olanak sağlar. İleri Zon Teknolojisi yazılım destekli bir özelliktir, ek bir modüle gereksinim duyulmaz, basitçe cihazları ATZ bağlantısında gösterildiği şekilde bağlayın. Kontrol paneli bağlanmış cihazları direnç değerlerine göre tanıyacaktır. Ekstra aynı diğer zonlar gibi davranacaklar, keypad ’de durumları gösterilecek ve her zon için bağımsız alarm kodu gönderilecektir.

Anti-mask

Özellik (bakış, kendi alanında nesneler koyarak ya da boya ile objektif püskürtülmesi ile örneğin) dedektör alanı görüşünü engelleme girişimlerini dedektörlerde tespit etmek için kullanılır.

Bypass (Zon)

Bypass özelliği geçici olarak belirlenen bölgelerden alarm vermemesini sağlar. Örnek olarak misafir odası günlük kullanımda kuruluyor iken misafir geldiğinde kurulmaması gereklidir. Bu durumda o bölge bypass yapılıp kurulur ve o bölgede o alarm sistemi devre dışı bırakılıp tekrar kurulana kadar alarm durumu oluşmaz. Bypass işlemi bir defaya mahsustur. Alarm kurulup açıldığında bypass özelliği devre dışı kalır.

Chime (Zil)

Alarm sistemi devre dışı durumundayken zil zonu özelliği verilen bölgelerden herhangi bir hareket algılandığında uyarı veya melodi sesi verir. Bu özellik işletmeler ve evler için idealdir. İşletmelerde giriş kapısından gelen biri olursa içerde çalışırken uyarı sesini duyup birinin geldiğini anlayabilirler. Evlerde bu uygulama giriş kapısı ve çocuk odası kontrolleri için uygulanmaktadır.Kontrol Paneli

Güvenlik ekipmanlarının denetiminin yapıldığı ana kontrol panelidir. Pır dedektörler, manyetik kontaklar, keypadler, sirenler gibi uç birimler bağlanıp izinsiz girişlerde alarm durumu oluşmasını sağlar ve uç birimleri tetikleyerek sesli ve flaşörlü uyarı verdirir. Kullanıcılara ve izleme istasyonlarına alarm sinyallerini ulaştırır.

Creep Zon

PIR dedektörlerde kullanılan bu önemli güvenlik özelliği PIR dedektörlerin alt kısmını algılamasını sağlar ve dedektörlerin alt kısmında geçişleri engelleyerek güvenlik açığı oluşturmadan sağlıklı bir koruma yapar.(NV500)

Perde Lens

Bu lens sayesinde dedektör açıları dikey bir koruma oluşturur. Koruma alanı 6m.yüksekliğinde 11m.uzunluğunda düz bir duvar koruması sağlanmış olur.

Dual Sensör

PIR dedektör sensörlerinin çift elemanlı olduğu sensör teknolojisidir.

Tehdit Kodu

Herhangi bir tehdit durumunda kullanılan koddur. Alarmı kurma ve açma yapabilir. Kurma veya açma durumunda izleme merkezine tehdit altında istem kuruldu-açıldı bilgisi gönderir. İzleme merkezi tehdit kodu sinyali düştüğünde olay yerine polis gönderir.

Hat sonu (EOL) Dirençleri

Yüksek güvenlikli baştan sona hat kontrollü bağlantı şeklidir. Hat sonu dirençli bağlantıda dikkat edilmesi gereken husus hattın en sonunda(uç birimlerin üzerinde) direncin olması gerektiğidir. Sistem hattın en sonunda takılı olan direnç değerini sürekli okuyup ona göre pozisyon alacaktır.Eğer güvenlik sisteminiz sabotaj tanıma (kablosu Kesik) ya da kablo hata tespiti (kısa devre) gerektiriyorsa, tüm dedektörlerin N.C kontaklı olmaları gerekmektedir. Cihazların bağlantısını ve kontrol panelinin programlanmasını sabotaj korumalı ve hat sonu dirençli yapın. Bu bağlantı şekli ile açık ya da kapalı zonlar kontrol paneli ile haberleşecektir ve açık zonlar keypad ekranında görülecektir. Kontrol paneli ayrıca herhangi bir sabotaj(kesilme) durumunda ya da kablo hatası durumunda (kısa devre) haberleşme sağlayacaktır.

Cam Kırılma Dedektörleri

Cam kırılması anında çıkan akustik ses tayfını analiz ederek çalışan detektörlerdir.Kablolu(DG457) ve Kablosuz(G550) olarak mevcuttur.

Ev Otomasyonu

Özelliklerinin uzaktan kontrol edilebildiği Ev-Bina Otomasyon sistemleridir.Belirlenen zaman aralıklarında,hareket tetiklendiğinde veya uzaktan kontrol edilerek evdeki kontrol cihazlarını(Işıklar,klima,kombi,bahçe sulama,panjur vb.) yöneten yazılımları ile uyumlu olarak çalışır.

Dahili Siren

Herhangi bir alarm durumunda iç ortamda çalacak olan ışıklı ve sesli sirendir.

İki Yollu Haberleşme

Panel ile karşılıklı bilgi alışverişinde bulunma özelliğidir.Kumandalarda İ butununa basılarak panelden sistem durumu bilgisi alınabilir.

Yükleme/İndirme

Bu özellik kontrol paneline uzaktan PC ile bağlanma olanağı sağlar.İnternet-GPRS-Tel hattı gibi haberleşme olanakları ile montajcı yazılımları kullanılarak(Winload-BabyWare)kontrol paneline bağlantı sağlanıp yükleme-indirme ve güncelleme yapılabilir.

Kullanıcı

Alarm sistemini kuracak-açacak kişilere verilen isimdir.

Kullanıcı Kodu

Kullanıcıların alarm sistemini kurma-açma işlemlerini destekleyen 4-6 rakamdan oluşan koddur.Kontrol panellerinin özelliklerine göre 32-999 kullanıcı kodu verilebilir.

Beyaz Işık Filtrelemesi

PIR sensörün güneş ışığı ve araba farları gibi güçlü ışık kaynaklarına maruz kalarak neden olduğu yanlış alarmları önlemek için yüksek kaliteli beyaz ışık filtre malzemesi kullanılmıştır.

X-10

Evde mevcut 220V kabloları kullanarak uyumlu ev cihazları arasında iletişim için Güç hattı kablo taşıyıcı protokolüdür. Evin her yerinden elektrikli cihazların uzaktan kontrolünü kolaylaştırır. Aynı fazda bulunan cihazları kontrol etmeyi sağlar.

Zon (Bölge)

Kontrol panelinin girişlerine birebir bağlantı yapılarak algıma sağlayan girişlerdir. Giriş gecikmeli, ani, takip, 24 saat vb. farklılıkta özellikleri vardır. Kontrol paneli tarafından denetlenir.

Zon Etiketi

Bu özellik sayesinde algılama bölgelerine isim yazılabilir. (örnek: Zone 1 yerine Giriş Kapısı)

100% Dijital Algılama (Patentli):

Tamamen yazılım-sürümlüdür, gerçek 100% dijital hareket algılaması, sensörün düşük seviyeli sinyalini dijital bölgede herhangi bir analog devreye gerek olmadan dönüştürür, yükseltir ve işler. Sensörün tüm sinyali satürasyon veya gürültü olmadan işlenir,böylece güvenilirliği ve doğruluğu yükselir. Sonuç olarak yanlış alarma bağışıklığı inanılmaz yükselir.



Klasik “Dijital” Hareket Algılama:

Klasik “dijital” hareket dedektörlerinde sensör sinyalini yükseltmek için kullanılan analog devre bulunmaktadır. Analog devreleme, sinyallerin çoğunun yükselticinin satürasyonu nedeniyle kaybolmasına sebep olurdu. Bundan dolayı, yükseltici devresindeki sinyalin çoğu kaybolduğundan beri ve konvansiyonel analog karar-verici devrede işlem için bilgi olmadığı için, analog hareket dedektörüne işlemci ilavesinin faydası kalmamıştır.

Dijital Kalkan Algoritması

Kalkan üç ana parçadan oluşan yazılım algoritmasıdır:

1 Gerçek Zamanlı DSP (Dijital Sinyal İşlemi):

Yazılımın DSP bölümü dijital olarak sensör sinyalini gerçek zamanlı yükseltip filtreler. Analog filtrelemeden farkli olarak, dijital filtreler daha doğrudur, derece değişikliklerinden etkilenmez, bozulma evresi yoktur ve ilave maliyet ile donanım kompanent eklentisine gerek olmaz. Sonuç temiz ve doğru dijital sinyalin maksimum Sinyal/gürültü ölçüsüdür.

2 Hareket Analizi:

Hareket özel bir sinyal sırası yaratır. Her sinyal için, kalkan sinyal parametrelerini (genişleme, süre, zirve seviyesi, polarite, yükselme süresi ve şekil) gerçek zamanlı olarak ölçüp hesaplar ve hafızaya kaydeder. Her sinyal hareketin referans bankası ve hareketsizlik sinyalleriyle kıyaslanır. Eğer sinyal hareket kriterlerini karşılamazsa, hemen reddedilir.

3 RFI/EMI Koruması:

Dijital örneklerin yüksek dinamik menzili ve yüksek örnekleme ölçüsü yüksek seviyeli RF sinyallerine başka gürültü ve kırpma olmadan izin verir. Kalkan RFI/EMI şartlarını tanır ve etkili şekilde hareket sinyalleri ve parazit sinyallerini hareket algılaması karşılaştırmasını yapmadan gerçekleştirir.


Otomatik Darbeli Sinyal İşleme(Patentli)

Otomatik Darbeli Sinyal İşlemi (APSP) algılanan her sinyalin enerjisini ölçer ve hafızasında saklar. Alarm yaratmak için, hafıza istenen minimum seviyeye ulaşmalıdır. Bundan dolayı, yüksek seviye sinyallerinin varlığında (yanlış alarm riski düşük) dedektörderhal bir alarm yaratır, bir “darbesiz sayım” dedektörü olarak fonksiyon gösterir, düşük seviye sinyaller (yanlış alarm riski yüksektir) dedektörü otomatik olarak çok yüksek darbeli sayım moduna döndürür ve yanlış alarmlara karşı mükemmel koruma sağlar. Darbe sayımı ölçüsü sinyal enerjisi seviyelerine bağlıdır ve RFI sinyalleri için daha yükseğe çıkabilir.

Otomatik Sıcaklık Dengeleme(ATC)

ATC dedektörün hassasiyetini oda sıcaklığıyla vücut sıcaklığındaki değişikliğe göre otomatik olarak ayarlar. Bunun sonucunda operasyonel sıcaklık menzilinde kapsama kaybı veya yanlış alarmı reddetmede azalma

olmadan aynı şekilde çalışma sağlanmış olur.



Kilitli Sensör Geometrisi

İnterlock Sensör Geometrisi (ISG) iç içe geçmiş modeli uzun mesafeli klasik sensörlere göre daha büyük kapsama sağlar. StandartQuad dedektörleri maksimum kapsamaya ulaşsa da insan vücudu aynı anda

her iki dedektör huzmesinden geçemeyeceği için etkisini kaybeder.

Çift Kenar İşleme(Giriş ve Çıkış Analizi)

Çift kenar işlemi giriş ve çıkış sinyallerini ayırır böylece her sinyal istenen seviyeye çıkmalıdır. Eğer giriş ve çıkış sinyalleri istenen enerji seviyesine çıkmazsa, bir alarm yaratılmaz ve bundan dolayı yanlış alarma karşı

bağışıklık dramatik olarak yükselir . Tek kenar isleme (çoğu Pırlarda bulunur) bir alarm yaratılmadan önce istenen enerji seviyesine gelene kadar giriş çıkış sinyalleri ekler.

Çift Karşılıklı Algılama(DOD)

Giriş ve çıkış sinyallerinin polaritesini kıyaslar. Yalnız hareket sinyalleri yazılım tarafından islenecek karşılıklı polarite sinyali yaratır. Herhangi parazit sinyalleri ayni polarite sinyallerini yaratır. Eşleşmeyen RFI ve EMI bağışıklığı sağlayan yazılım tarafından da reddedilecektir.

Zon Hızı

Sistemin kurulmuş ya da kurulmamış olmasına bakılmaksızın zon hızı tüm zonlara uygulanır. Zon hızı kontrol panelinin bir açık zona hangi hızda yanıt verdiğini belirler. Kontrol paneli programlanmış zon hızına ulaşana dek bir açık zona yanıt vermez ve/veya ekranda göstermez. Zon hızına ulaşılana kadar tüm diğer zon tanımlamaları ve seçenekler sisteme etki etmez. Zon hızı 15ms - 3.8s (001 - 255 X 15ms) değerlerine ayarlanabilir. Bu özellik sistemi yanlış alarm ya da gereksiz raporlamaya neden olabilecek anlık bir gürültüden korur.

Örnek:Sistem kurulmuş ve zon hızı 1. 2 saniyeye ayarlanmış olsun. Bir zon 1. 2 saniyeden daha kısa bir süre içinde açılır ve kapanırsa kontrol paneli herhangi bir işlem yapmayacaktır. (yani. Raporlama yapmaz, alarm vermez ve keypad ‘de göstermez).

Akıllı Zon

Eğer akıllı zon olarak tanımlanmış bir zonda bir alarm şartı oluşursa, kontrol paneli bir sayacı tetikleyecektir ve belirli bir zaman süreci içinde aşağıdaki şartlar oluşana dek bir alarm vermeyecektir

• Akıllı Zon gecikmesi sırasında diğer bir zonda bir alarm şartı oluşursa.

• Akıllı Zon gecikmesi sırasında alarmdaki zon yenilenmiş ve yeniden oluşmuş ise.

• Akıllı Zon gecikmesi sırasında zondaki alarm devam ediyorsa.

Not: Akıllı Zon sayacı çalışmaya zon hızına ulaşıldıktan sonra başlayacaktır

Uyarı: Giriş Gecikmesi ile programlanmış zonlarda Akıllı Zon özelliği kullanmayın. Devredışı sırasında bir alarm

oluşabilir.

Sessiz Zon

Zon tanımından hangi zonların sessiz olarak tanımlanacağını seçin. Eğer bir Sessiz Zonda bir alarm oluşursa, kontrol paneli merkezi istasyona bir sireni tetiklemeden bir alarm rapor edecektir.

Not: Eğer zon 24 saat yangın zonu olarak tanımlanmış ise, kontrol paneli sessiz zon tanımına rağmen sesli bir alarm yayınlayacaktır.
 

Ekli dosyalar

  • Alarm Terimleri Sözlüğü.docx
    130.7 KB · Görüntüleme: 122
  • nistir-7298-revision1.pdf
    89.1 KB · Görüntüleme: 72
hırsız alarm sistemlerinde pc ile proglamaya başlamadan önce bişey bildiğimizi sanırdım ama daha önce pek bişey bilmediğimi pc ile programlamaya başladığımdda anladım eskiden santrali gönderen ana bayi taktıktan sonra girilmek üzere bir seri rakam verirdi sorun olursa resetle sonra rakamları yeniden girerdik sorsalardı güvenlikçiydik herşeyden önemlisi yerli üretim şuan yerli üretim kullanıyorum ve herşeyi türkçe ve bilgisayarla programlıyorum çok kolay ertık her kuruluma bizzat benim gitmem gerekmiyor elemanlar dahi kolayca hallediyor
 
güvenlik işine bende yeni girdim alarm sistemlerini kurabiliyorum. teknim marka kullanıyorum. tüm programlamayı direk bilgisayardan yapıp paneli elemanlara verip taktırıyorsunuz sanırım. hangi marka alarm kullanıyorsunuz merak ettim
 
özel bir programa gerek varmı mesela pıc larınki gibi
 
Alarm üretici genellikle kendi yazılımını da ücretsiz veriyor...

Teknim marka yerli olduğu için bende çok yerde kullandım...
Şu anda güvenlik sektöründen çok uzakta olduğum için yeni adıyla Vionty i fazla inceleyemedim... tavsiye edebileceğim bir ürün...
gerçekten Bilgi Elektronik güzel bir ürün ortaya koymuş.. en azından piyasada her şeyi ayrı bir modül olarak sunulan alarm panellerinden bin kat iyi... ve programlaması çok da basit...
 
Sn. muhsin karadayı,

Eğer alarm sisteminin programlanmasından bahsediyorsanız, her alarm paneli tuş takımı üzerinden programlanabilmektedir. Buna ek olarak bazı ürünler bilgisayar yazılımı ile programlanabilme özelliğine de sahiptir. Panelin internet erişimi olduğu zaman, o yazılım sayesinde uzaktan erişim ile panelin ayarlarını yapabilir, alarm ya da problem yaratan bölgelerin incelemesini yapabilirsiniz.

Saygılarımla,
 
teknim alarmı keypadden programlamasıda çok kolay, pc ye gerek yok bence.
vionty teknimin yeni adı değil, bilgi elektronik için ürettiği 2. markasıdır. teknim halen devam ediyor. bu arada asıl üretici firmanın adı da teknim. teknim vionty arasında pek fazla fark yok ama teknik destek konusunda teknim daha iyi.
 
Desi alarm ' da pc'ye gerek yok programlama ve ayar işlemleri o kadar basit ve kullanışlı ... karmaşık sistemlerde pc'ye gerek var.. ayrıca %100 türk malı olması artı bir özellik...
 
arkadalar 16 senemi verdım bu işe teknim marka alarm gerçekten çok basıt bir alarm ne marka olursa olsun kaçtane pır dedektör koyarsanız koyun ben halay çekerim alarm çalmaz :)) şuana kadar pıyasadaki birçok markayı kullandım pc ile baglantı programı ile keypt arasında hiçbir fark yok sadece pc ile daha kolay ve bılmeyen için mükemmel bir kolaylık ama aynı ilşemleri yapabilirsiniz üreticinizden ayrıntılı program isteyın ve egitimlere katılın bilginizi katlayın...
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,877
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst