Devre elemenaları hakkında yardım

Stays

Üye
Katılım
16 Ocak 2010
Mesajlar
6
Puanları
1
Elektroniğe yeni başladım. Elektronik hobi kitabını aldım, uygulamarda lpt(yazıcı portu) kullanılarak ledler yakılıyor. Kitapta 220 ohm direnç ve 1.5 Voltluk Led Diyot diyor ama ben bu isimlerle bu elemanları bulamadım ve ledler mmlerine göre değişiyor. Yardımcı olursanız sevinirim.
 
_Elektronik devrelerde kullanılan direnc, kondansatör,led...vs kulanılacak yerlere göre fiziksel ve elektriksel özellikleri degişik olarak üretilirler. Bu parçaları satın alırken bu özellikler alıcı tarafından tam olarak tanımlanmıyor ise satıcılar böyle bir ürün yok diyebilirler.
_Led ler kullanıldıgı plaketlerdeki deliklere, ayaklarından takılarak buradaki bakır yüzeylere lehimlenirler veya ayaksız olarak plaketlerin yüzeylerindeki bakırlı bölgelere ( amaca uygun oluşturulmuş ) lehimlenerek kullanılabilirler. Ayaklı ledlerdeki ışık üreten yapı üzerinde bulunan mercek bölümünün 3mm, 5mm....... çapına göre ve kırmızı,yeşil,beyaz......rengine göre tanımlanmalıdır. Aynı şekilde yüzey lehimlemeli olanlarda renk ve fiziksel büyüklügüne ( 805,1206,1210....kılıf) tanımlanmalıdır.
-Ayaklı dirençleri de ohm degeri yanında ve içinden geçirilecek akıma dayanma gücü 1/4wat,1wat......vs veya yüzey lehimlemeli (SMD) olarak kullanılacak olanların fiziksel büyüklükleri açıkça tanımlanır ise satıcı ile anlaşabilmek dolayısiyle bu parçaları temin etmek mümkün olur.......................
 
"Bir LED'in ileri yön gerilimi, LED'den geçen akıma göre farklı değerler alır. Üretici firma kataloglarında genellikle LED'den 20mA akım geçtiği durumda LED uçlarındaki gerilim değeri verilir. Bu gerilim değeri, LED'in cinsine ve rengine göre değişiklik gösterir. Örneğin kırmızı bir LED için yaklaşık 2V iken, beyaz LED için 3.5V civarındadır. LED'den geçen akımın belirli bir değeri aşması durumunda LED zarar göreceğinden mutlaka akımı sınırlandırmak gerekir. Bu işlem, en basit şekliyle LED'e seri bağlı bir direnç kullanılarak yapılır. Direnç sayesinde, besleme gerilimindeki artışlar LED akımını çok fazla etkilemez veya akımın belirli bir değeri aşması önlenir.

Devrede hiç direnç kullanmadan LED'i çalıştırmak da mümkündür. Verimli olmayan ve önerilmeyen bu çalışma şeklinde genellikle pil kullanılır. Piyasadaki bazı ucuz el fenerlerinde bu bağlantı şekline rastlanmaktadır. Örneğin, seri bağlı 3 adet 1.5V'luk pil ile beyaz LED; seri bağlı 2 adet 1.5V'luk pil ile kırmızı LED çalıştırılmaktadır Buna göre, ileri yön gerilimi 3.5V olan beyaz LED'e 4.5V uygulanmakta; ileri yön gerilimi 2V olan kırmızı LED'e ise 3V uygulanmaktadır. Katalog verileri dikkate alındığında, bu gerilim değerleri, LED'lerden 50-60mA'in üzerinde akımlar geçmesine neden olur. Akım değerinin bu şekilde yüksek olması, LED'in ömrünü önemli ölçüde azaltır.

Yavuz Erol tubitak.gov.tr"

Siz bir elektronik parça satıcısından kırmızı led ve 220 ohm direnç isterseniz onlar verirler. Satıcıların çoğu genelde sattıkları malzemelerin teknik detaylarını bilmiyorlar. Yani siz ben 1,5 v luk led istiyorum derseniz ne istediğinizi anlamayabilir. Onun için led leddir. :) Rengini bilir kaç voltta çalıştığını kaç ma akıma dayanabileceğini bilmez. (Lütfen yanlış anlaşılmasın bütün satıcıları kastetmiyorum. İşini çok iyi bilenlerde var.)Sözün kısası siz kırmızı led ve 220 ohm çeyrek (1/4) watt direnç satın alarak hobi devrenizi yapabilirsiniz.
 
El fenerlerinde kullanılan beya ledlerden piyasada bulabiliyor muyuz? Fiyatları nelerdir?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,330
Mesajlar
916,748
Kullanıcılar
450,173
Son üye
selmantufekci

Yeni konular

Geri
Üst