Desarj Bobini ve Desarj Direnci

Katılım
27 Eyl 2008
Mesajlar
53
Puanları
1
Yaş
39
Selamlar,
1. Elimizde ki kompanzasyon sistemi için kullandığımız kondansatörler AC-3 sınıfı yani kondansatör gruplarını devreye alıp çıkarmak için uygun değiller. Bunlara desarj bobini bağlamamız yeterli midir yoksa uygun kontaktörler mi almamız gerekir.
2. Desarj bobini ile desarj direnci arasındaki fark nedir? Bunları bağlantısı nasıl yapılır biraz bilgi verirmisiniz. Her 3 fazlı kondansatör grubu için tek faza bağlamamız yeterli midir?
Şimdiden teşekkürler.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
deşarj direnci, genelde kondansatör uzerinde bulunur zaten. kondansatör devreden cıktıgı zaman, üzerinde biriken gerlimin boşalmasını saglar. bu gerilim boşaltılmalıdır, yoksa ard arda devreye girecek olan kondansatörde patlama, kontaktörlerini yakma gibi durumlar olusabilir. unutulmamalıdır ki bu dirençeler normal sartlarda 1-2 dk da boşalacak kondansatörleri yaklasık 15 sn de boşaltır, enerji kesildigi anda degil. ayrıca 15 sn %100 boşalma icin yeterli degildir. asagı yukarı ustundeki gerilimi %10 seviyelerine iner.
deşarj bobini bu sureyi daha da kısaltmak için kullanılır. ard ardına devreye girip cıkması soz konusu olan kondansatörlerde sarttır. kontaktör cıkısına, kondasator baglantı noktalarına paralel baglanır. deşarj bobini varken dirence gerek yoktur.
kondansatörler için ac-6b tip kontaktör kullanmak uygundur. cunku bunların uzerinde kondansatör ilk devreye alındıgında cekecegi yuksek akımı sondurmek için koyulmus, ana kontaklardan evvel kapanıp acılan anahtarlarla devreye girip cıkan küçük dirençler vardır.
bunu kullanmazsan ne olur, bişey olmaz... sadece kontaktorlerin omru kısalır.
ayrıca 3 faz icin tek faza baglanmaz. hepsine baglayacaksın. zaten desarj bobini uniteleri benim bildigim kadarıyla 3 fazlı uretiliyor. deşarj dirençleri ise; dirençler bildigin yuksek omajlı wattlı direnclerdir.
umarım yardımcı olabilmişimdir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,272
Mesajlar
916,368
Kullanıcılar
450,098
Son üye
akaremir31

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst