düzenbaz pompa

theglove

Üye
Katılım
2 Eki 2007
Mesajlar
9
Puanları
1
Yaş
39
yeni yaptığımız yıkama makinasındaki, kafayı yedirebilme kapasitesi çok yüksek bir su pompasıyla ilgili ciddi bir sorunum var. sorun şu ki, pompanın motoru canı istediğinde yıldız-üçgen geçişi yapıyor, istemediğinde sigorta attırıyor. aslında makinada 2 tane pompa var. biri 18,5kw, diğeri 22 kwlık motorlara sahip. sıkıntı 22 kwlık motorda ortaya çıkıyor. 2 motorunda güç devresi aynı; 63 A sigorta, 40 A termik, 2 tane 3 tf46(üçgen ve ana) 1 tane de 3tf45(yıldız) kontaktör ve yıldız-üçgen röle(6 sn ayarlı). şimdi durumu şöyle açıklayayım; motorlara yol verdiğimizde küçük olan hiç bir sorun çıkarmadan efendi efendi çalışıyor, fakat büyüğü 2 defa efendilik etse 3. de kesin sigorta attırıyor.hemde tam yıldızdan üçgene geçiş esnasında. termik atmıyor, yalnız sigortayı attırıyor.motorun çektiği akımı ölçdüğümüzde, okuduğumuz değer 30 civarında seyrediyor. kablo bağlantıları da kontrol edildi, kısa devreye neden olacak bir durum yok. benim kafama takılan, pompanın motoru bu şekilde durdurup durduramayacağı?
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
1. Motorun yıldız'dan > üçgen'e geçme süresi bu sorunu yaratabilir, motoru tekrar dinlemeniz ve gerekiyorsa bu süreyi uzatmanız tavsiye olunur...
2. "40 A termik demişsiniz" 22 Kw' lık motor için 24- 45 akım aralığı termik kullanılması gerekir,
 
Sigortanız gecikmeli tip (C serisi, eskilerin G) değilse atması normaldir.
Bilirsiniz ilk kalkınma anında fazla (motor gücüne göre nominal akımın 2 ile 5 katına kadar) akım çeker. 22kW motor da ilk kalkınma anında ve yıldızdan üçgene geçerken 2-3 katı kadar akım çeker. Termiğin atmaması normal çünkü onlar üretimleri gereği ısınma süresi geçene kadar devreyi açmaz. Sigortanız anlık atan cinsten (B serisi, eskilerin L) ise C serisi ile değiştirerek sonuca ulaşın.
15kW'lık bir motorun yıldızdan üçgene geçerken B40A'lik bir sigortayı attırdığını gördüm ben. Sigortayı C40 ile değiştirince motor üçgene geçişte yolaldı.

18,5kW lık motorun sigortasının atmaması da sigortasının büyük seçildiğini gösterir.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
ilk aklıma gelen benimde yıldız üçgen geçiş süresi olmuştu aslında, hatta süreyi 20 sn'ye kadar da çıkardım ama üçgene geçerken sigorta attırmaktan bir türlü vazgeçiremedim motoru. termik içinde 24-40 A aralık seçmiştik ve yaptığımız ölçümlerde( üçgene geçtiği zamanlarda) motorun yaklaşık 30A çektiğini gördük.

sigortanın tipini hatırlamıyorum ama dediğin gibi gecikmesiz olabilir. zaten üçgene geçerken yaklaşık 80 A kadar çekiyor.
 
Arkadaşım,zaman rölesi yıldız süresini tamamlayıp üçgene geçme anında kısa bir bekleme anı vardır,şayetki zaman rölesinin iç yapısı itibari imal şekli tek kontak bir röle ise(kapalı kontak yıldız açık kontak üçgen)sigortayı attırabilir.Özetleyecek olursak,yıldız kontaktörü tam bırakamadan üçgen kontaktörü cekmeye kalkıyor.Tabii nekadar da birbiri önünde emniyet kontagıda olsa yıldız ücgen sorunlu çalışabiliyor.Bence röleyi degiştirip denemekte fayda var.Ayrıca üçgene geçme zamanını bir miktar yükseltmek gerek diye düşünüyorum.
 
analog ampermetre ile olayı izlemenizi tavsiye ederim.
 
Arkadaşlar,aynı olay uçucu kül pompasında benimde başıma geldi.Yldız üçgen röle kullanmıştım.Bu röleyi çıkarıp yerine normal zaman rölesi taktım süreyi d e biraz uzatınca normale döndü.
 
yıldız ucgen kontaktorler arası elektriksel koruma war mı ?
 
haydar001 ' Alıntı:
. Bu nedenle siz kumanda devresinde üçgen kontaktörün bobin ucunu yıldız kontaktörün normalde açık kontağından geçirerek sorunu çözebilirsiniz. Yani yıldız kontaktörü tam olarak bırakmadan üçgen kontaktörü çekemeyecektir.


Sn: haydar001

Yanlış anlaşılmasın bahsettiğiniz elektriksel kilitleme mevzusudur ve yıldız kontaktörünün normalde açık kontağından değilde, normalde kapalı kontağından geçirilerek yapılır.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
arkadasım öncelikle kolay gesin motor ilk çalışmada kendi akımımdan fazlasını çeker ilkbasta bunu kontrol etmelisin ikincişsede 6 sn yeterlii bir süremidir onuda kontrol et eder
basarılar
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,180
Mesajlar
915,673
Kullanıcılar
449,945
Son üye
kerim2756

Yeni konular

Geri
Üst