Cnc Router Motor Tuning Problemleri

Karışık değil. Mantık şu. o microstep sürücülerin üzerinde o switchler ile istediğin microstepe ayarla. Örnek verdiğim gibi 1/8 olsun diyelim. Step motorlar normalde 200 adımdır. 1/8 yaptığımızda 200 adımı 200x8 ile 1600 adım yapmış oluyoruz. 1600 sayısını vida hatvesine bölersek step per çıkar karşımıza. Eğer sistemde sizin ki gibi trigerli aktarma varsa onuda işleme dahil ederiz.

Step motor adımı ve Microstep Ayarı Değeri çarpılır. Çıkan sonuç vida hatvesine bölünür. Eğer sistemde varsa çıkan sonuç ile Kasnak/dişli Aktarma Oranı (aktarma yoksa 1 alınır) çarpılır.

Formülü sayılara çevirirsek şu olur.

(aktarma oranını örnek olarak 2 alıyorum ben)

200 x 8= 1600
1600/5=320

320 normalde step per değerimiz ama sistemde triger aktarma var.

320x2=640 aha da bizim step per değerimiz.

Velocity değeriniz 1500 ile 2000 arasında kalır sanırım. Ama sistemin rijitliği önemli. Ayrıca besleme voltajı da hızı etkiler. Acceleration değeri içinde ben kendimce bi mantık kurdum. Velocity değerinin 10 da 1 ini yazıyorum tam kıvamında oluyo. Yani hız olarak 2000 yazdıysam acceleration değerini 200 yazıyorum. Makinenin hareketlerine göre artırma yada azaltma işlemi yapıyorum.
 
Merhaba

Toplayabildiğim tüm bilgileri topladım.

Vidalı mildeki hatve aralığınıda ekledim.

BH3mnjU.jpg


Kasnakların küçüğü 14 diş büyüğü 28 diş. Çaplarıda resimdeki gibi.
Xp8FAuK.jpg


Sürücülerin üzerindeki switchler resimdeki gibi. Kırmızı switchler aynı konumda ama siyahlar farklı?
f1rQjbK.jpg

EfU5wti.jpg

Z ekseninde hiç hareket yok. Kablolarda bir kısa devre vs varmı diye henüz kontrol etmedim. Fakat Z eksenine motordan gelen kablolar diğerlerinde ince. Bunun böyle bir soruna yol açma olasılığı var mı?
gpaqyji.jpg

Bu da kontrol kartı.
CFn2mA7.jpg



Not: Mach3 deki ilk denemelerimde tab ile çağırdığım ekrandan yön tuşları ile komut verdiğimde ilgili eksen hangisiyse o hareket ediyordu. (Z ekseni hariç onda tık yoktu) Ertesi yün tekrar denediğimde Z ile Y ekseni yer değiştirmiş. Yani yön tuşlarından Z ye komut verinde Y ekseninde kıpırdanma oluyor. Aynı şekilde bu seferde Y yi tıkladığımda hiç hareket yok. nasıl oldu da iki eksen yer değiştirdi? Kablolarla oynarken ben mi bir şey yaptım. Yoksa mach3 ara yüzünü kurcalarken bir şeyleri mi değiştirdim?
 
Sürücülerin pdf i falan olması lazım. Aldığınız sitenin linkini eklerseniz sayfasından döküman bulmaya çalışalım dip switch ayarı için.

Vidalarınız hatvesi 5 mm
Tiger kasnaklarda diş sayıları oranı aktarma oranıdır. Yani aktarma oranınız 2

şimdi förmülden yola çıkarsak ve switch ayarını 1/8 yapmış kabul edersek

200x8=1600
1600/5=320 ama triger olduğu için 320x2=640 olur. Step per değeriniz 640. 3 eksene de 640 yazmalısınız.

tab ile açtığınız mpg ekranında "Slow jog Rate" değeri eksenlerin manuel olarak kontrol hızını belirler 1 ile 100 arasında değer yazabilirsiniz. Ona göre de yavaş yada hızlı gider. Ona dikkat bi o değer düşük olduğu için yavaş gidiyo geliyo olabilir.
 
Merhaba. Verdiğiniz değeri girdim. X ekseninde ilk başta hersey normal yolunda gitti. Motor akıcı bir şekilde çalıştı. Sonra tekrar titremeler takılmalar yapmaya başladı. Step per değerini girdiğim yere tekrar girdiğimde 640,3 yazdığım değer gitmiş yerine yine 2000 yazıyordu. Kendi kendine nasıl değişti anlamadım. Tekrar 640,3 yazdığımda ilk sefer ki gibi düzgün çalışmadı. Sorun devam etti. Yani bir yerde bir sıkıntı var ama anlamadım. Benim mach3 yazılımı yada paralel kablomda bir sorun olabilir mi? Gönderilen sinyallerin bozulması vs gibi bir şeye sebep oluyor olabilirler mi?

Birde "Step per değeriniz 640. 3 eksene de 640 yazmalısınız" buradaki eksene 640 yazmalısınız derken hangi ekranı kastediyorsunuz?

PDF
http://grobotronics.com/images/datasheets/Tb6560 stepping motor driver ...pdf
 
640.3 değil sadece 640 yazacaksın. her eksende değişiklik yapınca save setting demelisin. o zaman kayıt eder ayarları. Ayrıca en son config sekmesinden de save configs e basmalı 1 kez.

pdf i inceleyim switch ayarını da izah ederim hemen
 
Motorlar 3A olduğu için siyah switchlerin 3 tanesi de ON konumunda olacak.

Kırmızı beyaz switch grubundan
1. OFF
2. OFF
3. ON
4.ON
5. OFF
6.OFF

5 ve 6. switchler decay settings diyo. onun ne olduğunu anlamadım o yüzden off dedim.

Diğer kısımları yaptığınızda 1/8 hassasiyetle çalışacak makine :)

Ayrıca 3 eksende de triger var mı ?
 
Meraba. 3 Eksende de triger var. Yukarıdaki switch ayarlarını henüz yapmadım. Daha önceki şu 640,3 lük değeri girdiğim zaman çektiğim kısa bir videoyu aşağıya koydum. Motorun tepkisini daha rahat görün diye.


Bu arada dikkatimi çekti. X ve Y eksenindeki motorlara ekrandan komut gönderdiğimde hep aynı yöne dönmeye çalışıyorlar. Yani X+ yapınca veya X- yapınca yönleri değişmiyor.

Bu akşam inşallah şu switch ayarlarını yapıp tekrar test edeceğim.

Sizi de uğraştırıyorum hakkınız helal edin.

Not: Sorunlarımla ilgili değişik yorumları olan arkadaşlar varsa her türlü görüşe açığım. Herkese şimdiden teşekkür ederim.
 
Tek yöne dönüyorsa motor sürücü arasındaki kablolar yanlış bağlanmış
Klavye tuşları ile hareket veremiyor musunuz? Confing menüsünde hotkey olması lazım ordan ayarlanıyordu.
Bir tek step-per ayarlanı değitirmek ile olmaz velocity ve acceleration değerlerinide ayarlamanız lazım
Eksen ayar ekranındaki grafik yamuk gibi olacak bunu yakalayamazsanız motor yine zorlanır
 

Forum istatistikleri

Konular
128,349
Mesajlar
916,912
Kullanıcılar
450,199
Son üye
NCA0

Yeni konular

Geri
Üst