CNC Makine Seçenekleri Hususunda Yardım

glaurung

Üye
Katılım
9 Şub 2013
Mesajlar
15
Puanları
1
Yaş
31
Herkese merhabalar,
Sert ahşaptan mamul puzzle ve benzeri ahşap oyuncakların imalatı için CNC tezgah arıyorum.
Yaptığım araştırmalar sonucunda MAINTEK isimli ankara merkezli bir firmanın ürünlerine meylettim.

2.2Nm Step, Bütün Eksenler 20mm Kare Kızak, 0.75kW, 1605 vidalı 20.500,00 TL
+100cm * 100 cm çalışma alanı (bizim için yeterli)
+Performans Paketi(4.5Nm Stepx3 eksen) 700,00 TL
+Hassasiyet Paketi(FK Mil Sonlandırma Rulman) 650,00 TL.

+3 kW 18000rpm Fiyat Farkı 1.300,00 TL.
+Toz Toplama Kafası 300,00 TL.
+4.Eksen, Redüktörlü ve Kayar Puntalı 4.500,00 TL.
+Tüm eksenlere servo motor tercihi: 11.000,00 TL.

Toplamda: 40.000 liralık bir maliyet ortaya çıkmakta.

https://www.maintek.com.tr/wp-content/uploads/2020/10/FiyatListesi-2020.pdf
Fiyatı buradan aldım, ayrıca üreticiden de teyit aldım.


Arkalı önlü işleme yaptığımız için çalışacağımız malzeme üzerinde saatler sürecek bir operasyondan sonra arka yüzü çevirip işlemeye başladığımızda 0,01 mm bile kayma istemiyoruz. 1 Malzemeyi 1 milyon kere üreteceğiz. 4.eksen sadece yeni ürünler için deneme amaçlı.
Servo motor tercihinin ana nedeni, uzun çalışma süresinde sistemin kayma yapmadığından emin olmak istemek.

Değerli fikirleriniz benim için çok önemli lütfen düşüncelerinizi esirgemeyiniz. 40.000 lira sanıyorum herkes için çöpe atılamayacak kadar büyük bir meblağ.
 
Şahin rulmandan fiyat al bence.
Powerlarları 24v değil 48V al.

FK rulman hassas değil BK kullan.
Tız toplama kafası sadece düz işlerde işe yarar. MDF kesim gibi.
Servo motorun redüktör hadisesi oluyor sanırım.
 
Şahin rulmanı aradım ama sadece parça satıyorlarmış, kendim toplayamam bir makineyi ve KOSGEB desteği ile alacağım için anahtar teslim bir makine arıyorum. Diğer söylediklerinizi dikkate alacağım teşekkür ederim.
 
Senin isteğine göre bu dediğim şeyleri konfigüre ederler.
 
Her şey bir yana da ahşap malzemede 0.01 hassasiyetten az niye? Milimetrenin yüzde biri bile kayma istemiyorsanız o makinalar size az gelecektir.Profesyonel makinalar ancak o kadar düşük bir hassasiyeti yüksek tekrarda ancak sağlayabilir.

Metal routerler için bile çok iyi bir değer sayılabilecek 0.01 sapma ahşapta isteniyorsa o ister de bir problem var gibi geliyor bana. Nemden ve kurumadan dolayı bile ahşap o ölçüyü zor muhafaza eder.

Veya bir ihtimal 0.01 bile çok derken o ölçünün ne ifade ettiği kafanızda net değil.
 
Diyelim ki 30*30'luk bir parçanın üzerinde çalışıyoruz ve 0,1 kaydı, bizim için açıkçası büyük bir sorun değil ama 60*60'luk bir parçada 0,4 kayacak, 90*90'da neredeyse 1 milim kayacak ki 1mm'hataya tahammül edebilecek olsak zaten kopya frezesi ile çalışırdık. Demek istediğim şu, diyelim ki ben makineye bir daire çizdirdim, kumpasla ölçtüm olması gerekenden 0,1mm farklı çıktı, bu bizim için sorun değil. benim için sorun olan üstü oyduktan sonra alta geçtiğimde işlediğim yerlerin birbirine denk gelmemesi. Hassasiyetten kastımı umarım anlatabilmişimdir.
Ahşapta %25'in altındaki nemde zaten hücrelerarası boşlukta hiç nem kalmaz, fırında %8'e kadar indirirsiniz ve 8 atm basınç altında kolofan veya benzeri sentetik kimyasal çözeltisinde bekletir sonra vakumlarsınız bu sayede yaptığınız eşyaların nemini mühürlemiş olursunuz, oyuncak üretiminde ahşabın çalışması gibi bir sorunumuz yok. Şu anda ilgilendiğimiz tek nokta verdiğimiz paraya değecek bir cihaz almak. Keşke şunu şöyle yapsaymışız dememek.
 
Son düzenleme:
Yanlışınız var...

Siz hassasiyet ile stabilite ve Rijitliği karıştırıyorsunuz. 0.1 mm hassasiyet demek bir noktadan bir noktaya 10 mm git dediğinizde bu en fazla 10.01 mm gitmesi demektir ve bu sürekli böyledir.Yani katlanarak artmaz. Eğer ölçü katlanarak şaşıyorsa bu tasarım, montaj veya ayar hatasıdır. Step düzgün seçilmez adım kaçırır ve devamlı adım kaçırdığı için şaşma artar, montaj düzgün değildir mil kaplin içinde döner motor doğru ölçüde dönse bile eksen düzgün ölçüde gitmez yada Mach 3 atarındaki kalibrasyon doğru değildir ve step motora ayrı telden program ayrı telden çalar...

Siz ilk iletide 0.01 yazmışsınız sonradan 0.1 mm olarak başka bir değer girip bunda sorun olmaz demişsiniz ki ben 0.01!i baz alarak yazdım. ikisinin arasında 10 kat fark var ve 0.1!i ahşap için anlarım ama 0.01 çok gereksiz gelmişti bana. Yanlış anlamadıysam siz milimin onda bir hassasiyet yeter diyorsunuz (bana kalsa milimin dörtte biri de yeter ama nihayetinde yapacağınız işi bilen sizsiniz.) Bu bana yine hassas gelse de daha makul bir ölçü.

Makine seçiminde ise tan anlamadığım bir yer var ilk iletide teknik verileri veriken motorları "Step" motor yazmışsınız sonra da "Servo motor tercihinin ana nedeni, uzun çalışma süresinde sistemin kayma yapmadığından emin olmak istemek." diye bitirmişsiniz.

Şimdi bu sistem Servo motorlarla mı tahrik ediliyor yoksa Step motorlarla mı?
 
Haklısınız biraz karıştı, benim de ilk makinem olacak kusura bakmayın.
Ortalama 0,1 mm hata bizim için kabul edilebilir, yeter ki çalışma saati arttıkça hata artmasın diyelim daha anlaşılır olsun.
Listede step motorlu bir makine için 20.500 istenirken,
11.000 lirayı motorları servo motora çevirmek için ek maliyet olarak istiyorlar,
Ayrıntılı olarak yazdım ki belki birisi "11.000 lira servo motor seti için az belki çok ucuz malzeme kullanıyorlardır dikkat et" diyebilir.
Verilecek her tavsiye altın değerinde benim için.

Şirket şu şekilde bir video koymuş youtube'a ve hassasiyeti 0,1mm'den küçük olduğunu iddia ediyor.

Bazı CNC firmalarının insanları mağdur ettiğini okudum, başıma aynı şey gelsin istemiyorum zira atabileceğim 1 kurşunum var.
 
Est. Kusurluk bir durum yok. Şu kriz ortamında hiç kimsenin umutlarını bağladığı parayı boşa savuracak lüksü olmadığı kesin. O yüzden araştırmanız sormanız yerindedir. Tabi şunu da ekleyeyim ben yazıp duruyorum ama bu işleri profesyonel olarak yapan biri değilim. Bu konularda bu forumda işe daha hakim, tecrübeli bir dolu arkadaş ve abilerimiz var.

Konuya dönersek gavurun "tekrar edilebilirlik" dediği bir kavram var. Bu sizin en büyük çekincenizin karşılığı oluyor.Yani 100 defa da aynı işi yapsa aynı değerler içinde kalmayı.makineye A noktasından B noktasına git deyip bunu her tekrar ettiğinizde, bunu düşük yada yüksek hızda aynı değer içinde kalarak yapıyorsa, yük altında yine ölçü içinde kalıyorsa kalıyorsa bu makinenin stabil ve rijit olduğunu dolayısı ile kalitesini gösterir.

Bir makinanın stabil yada rijit olduğunu ise açıkçası karşıdan bakınca anlamak çok çok zor. Ancak kullanılan malzemelerden, gövde yapısının ölçülerinden ,neyden nasıl yapıldığından kabaca bir tahmin yürütülebilir ama en doğrusu kullanana sormak lazım.Genel kabul ise ne kadar etli ve sağlam malzemeden yapılırsa rijit olduğu yününde.Tabi buna kaliteli malzeme şıkkınıda eklemek lazım.

Servo motor meselesi ise bildiğim bir mesele değil aöıkçası. Sadece şunu söyleyebilirim Servo motor da sürcücüsüde pahalıdır ama hangisi iyidir hangisi kötüdür firma hangisini kullanıyor bilmiyorum.

Nihayetinde sorduğunuz makinenin uzun vade ve istediğiniz gibi iş görüp görmeyeceğini aslında kullanan birine sormak lazım.Yada gözünüzü kapatıp firmaya güveneceksiniz. Onun haricinde bilindik üreticiden almak destek ve yedek parça açısından her daim daha avantajlıdır malum.
 
Bakalım şansımızı denedik, belki biri çıkar "sakın alma" der, belki de çok memnun kalan birisi çıkar "gözün kapalı al" der. Zaten ben de piyasada yaptığım araştırmalarda bazı firmaları direk eledim, olumsuz yorum olmazsa doğrudan bu makineyi alıyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,958
Mesajlar
913,910
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst