CCS C ile bootloader nasıl kullanılır?

theasus

Üye
Katılım
15 Ara 2006
Mesajlar
54
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar 3-4 gündür pic16f877 ile bootloader kullanmaya çalışıyorum fakat bir türlü başaramadım aranızda bootloader kullanan var mı siz bu olayı nasıl yapıyorsunuz?????
Yardım edersiniz çok sevinirim.
 
tiny bootloader kullan. CCS de herhangi bir tanımlama yapmana gerek kalmaz.
 
butloader kullanmadan önce pic in içine başka bir programlayıcıyla kullancağın pic in özel bi dosyası var önce onu yüklüyon.seri iletişi yapacağın picli devreyi kuruyon,bilgisayardan butloader dan o anda pic in seri haberleşme durumunu gelen giden dataları kontrol edebilirsin yada pic i hiç yerinden sökmeden progralayabilirsin,programı yüklemek için programdan yüklemeyi seçiyon pic i resetliyon ve program yükleniyo.
 
Arkadaşlar bilgisayarımda RS232 çıkışı yok. USB to RS232 dönüştürücü aparat ile bootloader kullanımında bir sorun yaşanırmı?
 
dönüştürücüyle herhangi bir sıkıntı olmuyo çok rahat kullanabilirsiniz...
 
Merhabalar elimde 16F877a var Bununla bootloader kullanmayı öğrenmek istiyorum ancak birtürlü başaramadım. Tinybootloader indirdim içindeki 16f876a 04Mhz hex kodunu picime yüklüyorum ancak daha sonrasında bootloader programını çalıştırdığımda pic i bulamıyor herhangi bir aktarma işlemi başaramadım. Acaba tam olarak picime uygun bir hex dosyası bulamadığım için mi olmuyor

Saygılar
 
Connected to \\.\COM1 at 19200
HEX: 0 min old, INHX8M,16Fcode+cfg, total=238 bytes.
Searching for PIC ...
Found:16F 876A/877A
Could not write
ERROR!

BaudRate mi 19200 e çektiğimde yukardaki uyarıyı aldım öncesi

Connected to \\.\COM1 at 9600
Searching for PIC ...Not found,
ERROR!
şeklindeydi. Ancak hala yazdığım programı gönderebilmiş değilim.

Programım
#include <16F877a.h>
#fuses HS
#use delay(clock=4000000)
#use rs232(baud=9600,xmit=PIN_C6,rcv=PIN_C7)


void main()
{
Set_tris_a(0b00001111);
Set_tris_d(0b00000000);
for(;;)
{
output_d (0xF0);
Printf("a");
delay_ms (1000);
output_d (0x0F);
Printf("b");
delay_ms (1000);
}
}
 
Bootloaderi ilk yüklediğinde PC arayüz programı doğrudan görür. Arada herhangi bir program bootloader ile yüklenmiş ise, tekrar yğkleme yaparken veya donanımı gör dediğinde picte reset işlemi yapmalısın ki ilk başlangıçta bootloader yazılımına gitsin.

Hiç çalışmadı ise kristal frekansına dikkat et. Bootloader yazılımında (asm) tanımlanan kristal frekansı ve haberleşme hızına bak, o hızda PC den haberleşmeye çalış.
 
Şimdi picin içinde bootloader programı tam olarak çalışıyor mu bilemiyorum Ben de asm kodu yok malesef tinybootloader indirdim içinde sadece hex dosyası var yada asm varsada ben göremiyorum.
tiny programını bilgisayarda çalıştırdığımda pici gördüğünü söylüyor ama Kendi yazdığım hex dosyasını yaz dediğimde yazamıyor Sorun ne tam olarak anlamış değilim malesef
 
Şimdi picin içinde bootloader programı tam olarak çalışıyor mu bilemiyorum Ben de asm kodu yok malesef tinybootloader indirdim içinde sadece hex dosyası var yada asm varsada ben göremiyorum.
tiny programını bilgisayarda çalıştırdığımda pici gördüğünü söylüyor ama Kendi yazdığım hex dosyasını yaz dediğimde yazamıyor Sorun ne tam olarak anlamış değilim malesef
Yazma işleminin gerçekleşebilmesi için picte bootloader programının çalışıyor olması lazım. Bootloaderi ilk yüklediğinizde, bootloader aracılığı ile yüklenmiş program olmadığından sürekli bootloader çalışır. İlk programı bootloader ile rahatlıkla yükleyebilirsiniz. Bir defa bootloader ile program yükledikten sonra reset atmanız gerekebilir.

Sonraki yüklemelerde pc den hex dosyasını göndermeye başladığınız anda pic üzerinde bootloader çalışır olması lazım. Normalde pic ilk çalışmaya başladığında bootloader çalışır ve yaklaşık 1 saniye içerisinde PC den bilgi geliyormu diye bekler. Eğer bilgi gelmez ise önceki yüklediğiniz programı çalıştırır. O nedenle PC den hex kodu göndermeye başladığınızda pici resetlemeniz ve bootloaderın çalıştırılması gerekir.

tiny bootloader'ın tavsiye ettiği bir reset devresi var. sanıyorum seri portun RTS bacağından tetikleniyor ve sizin picte reset atmanıza gerek kalmadan PC programı pici resetleyerek bootloaderi çalıştırıp programı gönderiyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,203
Mesajlar
915,789
Kullanıcılar
449,983
Son üye
ardaxsm

Yeni konular

Geri
Üst