C++ ile Servo kontrolü yapabilirmiyim?

bSercan

Üye
Katılım
12 Nis 2012
Mesajlar
17
Puanları
1
Merhaba arkadaşlar;

Benim aklıma takılan bir kaç soru var yardımcı olursanız çok sevinirim. Öncelikle C++ ile servo kontrolünü sağlayabilirmiyim, buna uygun sürücüler var mı? ve varsa bunun avantajları ve dezavantajları ne olur çünkü bildiğim kadarı ile bu iş C++ ile yapılabiliyor fakat bu iş için C++ çok tercih edilmiyor neden?

Ve matlab ile gömülü sistemler üzerinden servo kontrolü sağlamak yani bu işler için MATLAB mı daha güvenilir.

Bu soruları neden soruyorum? Tabiki öğrenmek için :) ama öncelikle yapmak istediğim basit bir robot kol üzerine "Öğret-Çalıştır" sistemini yazmak istiorum ve bunun için hangi yolu izlemem gerektiğini bilmiyorum... Yukarıdaki yollardan gitmeye çalışıyorum C++ biliyorum evet ama MATLAB üzerinde hiç bir bilgim yok.

Saygılar...
 
Evet fakat C++ ile daha önce hiç sistem programlama çalışmam olmamıştı tabiki çok profesyonel değilim. Daha önce QT ve WinAPI kütüpanelerini kullanarak kendimi geliştirmek amaçlı windows platformuna ufak tefek database uygulamarı yazmıstım. Ki C++ çok ileri düzey bir dil biliyorum diyen herkes sadece belli bir amaca yogunlaşmış kısmında iyidir diyebiliriz. Örneğin oyun programlayanlar, socket programlayanlar, driver yani sistem programlayanlar vs. vs. artırılabilir hatta CGI ile web programlayanlar :) ben dediğim gibi daha önce sadece masasüstü kısmıyla ilgilenmiştimm.

Son zamanlarda robotik olaylarına taktıgım için bu alanda kullanabilirmiyim diye sordum sadece... Kullanabiliyorsam avantajı ve dezavantajı nedir merak ettim..
 
Matlab kullandığınız takdirde matlaba bağımlı olursunuz. (Neticede Matlab da kullanılan dil de C'nin türevi)
C++ kullanırsanız bağımlılığınız olmaz. C++ tercih edilmiyor diyorsunuz.
Malumunuz son dönemlerde Raspberrypi, beaglebone gibi ürünler gündemde.
QT iyide kullanmışsınız. Bir tane kart alın (BeagleBone black) istediğiniz şekilde linux çekirdeğini
derleyip yükleyebilirsiniz (Bende en kısa zamanda bu konuya bakacağım)
Qt de yazdığınız uygulamayıda işletim sistemine göre derleyin. İstediğiniz portu kontrol edin.

Gördüğüm kadarı ile sistemler bu yöne doğru kayıyor. İBB nin işlerini yapan firmalar bu şekilde gömülü sistemler geliştiriyor.

Ha bu arada türkçe kaynak sıkıntısıda pek yaşamazsınız. Ben bir kitap aldım, ama okumaya fırsatım olmadı daha :)
kitapyurdu: kitap - Gömülü Linux Sistemleri - Nazım Koç, 154913686,
Youtube da ilgili videolar da var.
Ayrıca mesela beaglebone da hemen basit şekilde led yakıp söndürebilecek cloud uygulaması da var. Kolay bir şekilde...

Kolay Gelsin
 
Aynı kitap bende aldım sanırım yine sizin tavsiyeniz üzerine almıştım.. (Henüz bende okuyamadım) :) Fakat geçenlerde bir boya robotu yapan bir firmanın robot kontrolü için yazmış olduğu yazılımları matlab'ta yazdığını gördüm. Ve yine konuyla ilgili olarak C/C++'nın servo sürücülerin programlanabilmesi hakkında pek bir kaynağa ulaşamadım... Öyleyse dediğiniz gibi bir kart alıp kitabı okumaa başlamalıyım.

Teşekkürler.
 
Basit bir robot kol yapacak iseniz,servo kütüphaneleri var işlemciler için onu kullanabilirsin.arduino ve pic için.Matlab ta bir sistemi simulink te kurduğunuz zaman oluşturduğunuz sistemin kodunu generate edebiliyorsunuz.Bunun üzerine de çalışmanızı tavsiye ederim.Sorularınız olursa cevaplamaya çalışırım.

Başlangıç olarak şu linki verebilirim.Siz araştırmalarınızı derinleştirirsiniz.Robot kol tasarımı üzerine yazılan makaleleri okumanızı da tavsiye ederim.İyi çalışmalar...

Embedded Code Generation - MATLAB & Simulink Solutions
 

Forum istatistikleri

Konular
128,242
Mesajlar
916,127
Kullanıcılar
450,051
Son üye
Rezly

Yeni konular

Geri
Üst