Buzdolabı menteşesi 130V gösteriyor

Merhaba, bugün evimde buzdolabı üzerinde yaptığım ölçümlerde ilginç bir durumla karşılaştım. Buzdolabı çoğaltıcı üzerinden prize bağlıyken multimetre ile nötr ucu ile buzdolabının dış yüzeyi arasında 0 V, nötr ucu ile kapı menteşeleri arasında ise yaklaşık 130 V ölçtüm. Daha sonra çoğaltıcıyı çıkartıp buzdolabını direkt prize bağladığımda aynı noktaları tekrar ölçtüm ve bu kez menteşe ile nötr arasında 0 V gördüm. Çoğaltıcı takılıyken bu şekilde bir gerilim çıkmasının sebebi ne olabilir, bu durum riskli midir ve elektrik çarpmasına yol açabilir mi? Ayrıca ek olarak evde buzdolabı harici çoğu metal yüzeydin statik elektrik çarpıyor. Evde kaçak akım rölesi var ve çalışıyor.

Merhaba,
Az bir konuyu hortlatmış gibi olacağım lakin benzer sorunu bende yaşadım. Çamaşır ve kurutma makinelerim priz tipi ucuz yollu çoğaltıcı ile çalışıyordu. Bir gün evde elimi yıkarken banyo ve makinelere yakın lavabo musluklarında suda kaçak tespit ettim zira elimi yıkarken hissettiriyordu. İlk aklıma kombi geldi fakat onu kapatıp denemem sonucu değiştirmedi. Akabinde çamaşır ve kurutmaya odaklandım. Onları prizden çekince kaçak olayı düzeliyordu. Tek tek prize takınca sorun olmuyor ama 3 lü priz tip çoğaltıcı bu soruna sebep veriyordu. Çoğaltıcıyı söktüm herşey normal görünüyordu ama dediğim gibi dandik bir malzeme olunca Vico nun yonca tip çoğaltıcısını aldım. Kullanmaya başlayınca sorunum çözüldü. Bu soruna durduk yere ne sebep oldu bende anlam verememiştim.

İki cihaz ürünü aynı anda çalıştırma yapmamanız.

Vikonun ikili prizi var tekli priz yerine montaj yazabilirsiniz .

https://www.google.com/search?clien...t:220175&ictx=111&biw=360&bih=650&dpr=3&aic=0

Videosu

İlgini için teşekkürler. Aynı prize 3 farklı cihazım bağlı olduğu için mecbur yonca modelini kullanmak durumundayım. Aynı anda en fazla 2 cihaz devre oluyor ve prizde makine arkasına kaldığı için sürekli sök tak yapılabilecek bir yerde değil. Şuan sorunum yok işimi çözüyor.

Sene-i devriyesi dolmadan bir cevap da ben yetiştireyim.;)

Yonca tipi çoklayıcı prizler pek sağlıklı değil. Bende de var, prizden sökerken, dikkatli tutmazsam üst kapağı elime geliyor.
Tek prize iki cihaz bağlanacaksa alttaki çiftli prizden kullanmanızı öneririm.

Ekli dosyalar

• viko-karre-ikili-toprakli-priz-beyaz-c-4c3e8-.webp
    viko-karre-ikili-toprakli-priz-beyaz-c-4c3e8-.webp
    29.6 KB · Görüntüleme: 0
Merhaba, bugün evimde buzdolabı üzerinde yaptığım ölçümlerde ilginç bir durumla karşılaştım. Buzdolabı çoğaltıcı üzerinden prize bağlıyken multimetre ile nötr ucu ile buzdolabının dış yüzeyi arasında 0 V, nötr ucu ile kapı menteşeleri arasında ise yaklaşık 130 V ölçtüm. Daha sonra çoğaltıcıyı çıkartıp buzdolabını direkt prize bağladığımda aynı noktaları tekrar ölçtüm ve bu kez menteşe ile nötr arasında 0 V gördüm. Çoğaltıcı takılıyken bu şekilde bir gerilim çıkmasının sebebi ne olabilir, bu durum riskli midir ve elektrik çarpmasına yol açabilir mi? Ayrıca ek olarak evde buzdolabı harici çoğu metal yüzeydin statik elektrik çarpıyor. Evde kaçak akım rölesi var ve çalışıyor.
Merhaba, otaya çıkan durum şudur; elinizdeki çoklu uzatmalı priz çoklayıcı ile evin toprak hattı sağlıklı olarak buzdolabına iletemiyor, o esnada sözü geçen uzatmalı çoklu priz arada takılıyken toprak hattı buzdolabına hiç girmemiş oluyor. Ayrıca elektrik faz kaçağında 130 volt AC değeri değil bundan daha yüksek AC değerlerinin multimetreyle menteşeden ölçülüp okunması da gerekirdi.

Normal elektrikteki faz kaçağı olsaydı eğer evin prizine direk takıldığında oluşan bu kaçakla otomat ve KAR' ın birlikte düşmesi gerekirdi, sigortalar bu esnada düşmediğinden bu elektrik türünün (130 volt AC) sadece statik elektrik türü olduğunu buna dayandırarak söyleriz.

Bu okunan değer kendi deneyimlerime göre sadece statik elektrik voltaj değeridir. Bu elektrik türü buzdolabı çalışırken kendiliğinden (çamaşır makinesinde de oluşur) oluşuyor ve kalitesiz uzatmalı çoklayıcı prizler arada kullanıldığı ve toprak hattı buzdolabına iletilip giremediği için evin toprak hattı üzerinden buzdolabında oluşan statik elektrik toprak hattına deşarj olamıyor.

Normal ev prizine takıldığında ise sadece bu yolla evin çekili toprak hattına direk bağlanıldığından toprağa olan şarj işlemi bu anlarda gerçekleşiyor ve bu nedenle menteşeden olan ölçümde 0 volt değeri bu nedenle okunmuş oluyor.

Zorurilu olarak arada uzatmalı çoklu prizleri kullanacaksanız eğer çok daha kaliteli ve markalı çoklu uzatmalı priz kullanın. Kolay gelsin.

Son düzenleme:
Sene-i devriyesi dolmadan bir cevap da ben yetiştireyim.;)

Yonca tipi çoklayıcı prizler pek sağlıklı değil. Bende de var, prizden sökerken, dikkatli tutmazsam üst kapağı elime geliyor.
Tek prize iki cihaz bağlanacaksa alttaki çiftli prizden kullanmanızı öneririm.
Aynen piyasada genel fps ürünü olacak şekilde ucuz yollu mallar satılıyor. Onlarda bir zaman sonra muhakkak baş ağrıtıyorlar. Bende aldığım dönem araştırıp vikonun yonca plus ını almıştım. Bu aletler öyle dandik asılmayla sökülecek düşmeyle kırılacak ark çıkarıp yanacak tarzda değiller. Üst kalite olduğu için tasarımını malzemesini ona göre yapmış üretici. Değilse 2 cihaz için dediğiniz tarzda prizler mantıklı elbet.

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,236
Son üye
denizkapikiran

Yeni konular

Geri