Buck converter devresi yardıma ihtiyacım var

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan WattMan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

WattMan

Üye
Buck converter devresi yapmaya çalışıyorum , irf530 mosfet ve hızlı diyor 100uH bobin kullarak sehpaya kurdum fakat ölçümler yaptığımda giriş 12.6 volt çıkış 10 volt civarı duty cycle %70 lerdeyken çıkıştan 1.900mA alıyorum ama giriş 1620mA , akım artışı olarak çok degismedi ve mosfetlerim bu akımda çok ısınıyor , devreyi atmega ile anahtarlı yorum , 65khz ardından 125khz denedim fakat bir fark olmadi , yüksek akimlarda hem çok ısınıyor hemde akım farkı çok az verim düşük oluyor , elimde osiloskop mevcut yorumunuza göre ölçüm yapabilirim

Mosfetimin gatesine direnç ile direkt kaynağa bağlı ve gateyi npn transistorle toprağa çekerek aç kapa yapıyorum

Pwm atmage 65khz
Mosfet irf530 N
100uH bobin , 33 ilede 350 ilede denendi

1000117221.jpg

Son olarak paralel mosfet ekledim ama yine çok ısınıyor ve giriş ile çıkış akım farkı ciddi anlamda bir birine yakın

Buck converter devresi yapmaya çalışıyorum , irf530 mosfet ve hızlı diyor 100uH bobin kullarak sehpaya kurdum fakat ölçümler yaptığımda giriş 12.6 volt çıkış 10 volt civarı duty cycle %70 lerdeyken çıkıştan 1.900mA alıyorum ama giriş 1620mA , akım artışı olarak çok degismedi ve mosfetlerim bu akımda çok ısınıyor , devreyi atmega ile anahtarlı yorum , 65khz ardından 125khz denedim fakat bir fark olmadi , yüksek akimlarda hem çok ısınıyor hemde akım farkı çok az verim düşük oluyor , elimde osiloskop mevcut yorumunuza göre ölçüm yapabilirim

Mosfetimin gatesine direnç ile direkt kaynağa bağlı ve gateyi npn transistorle toprağa çekerek aç kapa yapıyorum

Pwm atmage 65khz
Mosfet irf530 N
100uH bobin , 33 ilede 350 ilede denendi

Ekli dosyayı görüntüle 114647

Son olarak paralel mosfet ekledim ama yine çok ısınıyor ve giriş ile çıkış akım farkı ciddi anlamda bir birine yakın

voltaj ayarı için duty saykıl %0-%50 arasında ayarlanmalı.

Bugün devreyi çalıştırırken test ettim giriş voltajı 19 volt giriş akımı 280mA çıkış 2 volt 1 amper, fakat devredeki diyotun voltajını ölçtüğümde çıkış voltajını arttirdikca diyotta ki voltaj düşümüde artıyor , benim bildiğim diyotta voltaj düşümü türüne göre sabit olmalı örneğin 0.6 volt ama ben çıkışı arttirdikca diyotta 5 volt filan okuyorum diyot yeni bunun olmamasimi gerekli ve mosfetin gate sine osiloskop bağladığımda tam açık olmasına rağmen 500mA girişe rağmen mosfet yinede hatrı sayılır şekilde ısınıyor

Son düzenleme:
Bugün devreyi çalıştırırken test ettim giriş voltajı 19 volt giriş akımı 280mA çıkış 2 volt 1 amper, fakat devredeki diyotun voltajını ölçtüğümde çıkış voltajını arttirdikca diyotta ki voltaj düşümüde artıyor , benim bildiğim diyotta voltaj düşümü türüne göre sabit olmalı örneğin 0.6 volt ama ben çıkışı arttirdikca diyotta 5 volt filan okuyorum diyot yeni bunun olmamasimi gerekli ve mosfetin gate sine osiloskop bağladığımda tam açık olmasına rağmen 500mA girişe rağmen mosfet yinede hatrı sayılır şekilde ısınıyor
diyotun ismi ne?
Diyot ters kullanılacak birde iletimde kullanılmayacak.
Ters dayanma voltajı üretilen voltajdan yüksek olmalı.
Düşük olursa zener diyor gibi sınırlar.
Buck converterlerde çıkış voltajı girişten düşük olur birde. Yüksek olmaz.
Çıkışın girişten yüksek olabilmesi için Boost veya buck-boost converter yapman lazım.

356px-Commutation_cell_in_converters.svg.png

https://en.wikipedia.org/wiki/Buck–boost_converter

Npn transitor kullandığın yazmışsın.
Emiter beyz ters voltajı düşük olur.ters voltaj genellikle 5 volt civarında olur.
Bobinde oluşan yüksek voltajı bu 5 volta düşürür.
beyz direnci yüksek olursa düşüm az olur ama çıkış akımı düşer bu seferde.
FET transistor kullanmak daha iyi.

Son düzenleme:
diyotun ismi ne?
Diyot ters kullanılacak birde iletimde kullanılmayacak.
Ters dayanma voltajı üretilen voltajdan yüksek olmalı.
Düşük olursa zener diyor gibi sınırlar.
Buck converterlerde çıkış voltajı girişten düşük olur birde. Yüksek olmaz.
Çıkışın girişten yüksek olabilmesi için Boost veya buck-boost converter yapman lazım.

356px-Commutation_cell_in_converters.svg.png

https://en.wikipedia.org/wiki/Buck–boost_converter
Ustam devre başarıyla voltajı düşürüyor yükseltiyor kullandığım diyot şokti diyot ters voltajı 60volt amperi 10 amper ileri yonlü düşümü 0.3volt
Bugün 19volt girdim girişte 250mA gösteriyor çıkışta 5volt 1 amper , normal şartlarda 2 amper civarı çıkış yapabilmesi gerekliymiş, ve mosfeti tam iletime sokmama rağmen 10 saniye sonra bu değerlerde aşırı ısınıyor aynı mosfetten sıfır var denedim aynı sonuç irf540n

Forum istatistikleri

Konular
133,385
Kullanıcılar
459,239
Son üye
ekocaman

Yeni konular

Geri