Bu devredeki diyodun görevi nedir?

elektrofizikci

Usta Üye
Katılım
30 Haz 2007
Mesajlar
1,185
Puanları
181
Yaş
39
Merhaba.

bir adet ÇAYCI KETTLE ı söktüm. Hani bu kaynattıktan sonrada ısıtmaya devam edenlerden. İçinde diyot bekliyordum, gerçektende vardı, çıktı. Çünkü fön makinelerinde de var ve motor devrini falan ayarlıyor.

Hani biz diyodu gerilim sabitleme ve ya tek yönlü kapı olarak biliriz ya , burdaki görevi ne?

Birkaç sayfa okudum, iki farklı görüş var.
1. Fön makinesinden hareketle, rezistans motora bir ön direnç oluşturur, gerilim düşer, diyotda bunu yarım dalga doğrultur, motoru çalıştırır ???

2. Şebeke 220 voltdur. Diyot yarım dalgayı keser, ve voltaj yarıya düşer ???

Siz ne diyorsunuz?
 
Şeması olursa yorum yapabilirim.

Fön makinelerindeki diyotlar ac voltajı dc ye dönüştürmek için. Çünkü kullanılan motor dc motor o yüzden bunu biliyorum. Birde ısı ayarı için kullanılan diyotlar var oda ac gerilimdeki ters alternansı geçirmeyerek gücü yarıya düşürüyor. Fön makinalarındaki 2 kademe ısı ayarında kullanılıyor.

Çaycı model ısıtıcılarda kaynamadan sonra normal ısıtma modunda böyle bir diyor kullanılıyor olabilir ama daha önce hiç söküp incelemedim. diyotun baya güçlü bir diyot olması gerekir. 2 rezistans kullanılıyorda olabilir biri düşük diğeri yüksek kapasiteli..

kolay gelsin
 
serkan arkadaşım teşekkürler ilgin için...

Bir kaç ölçüm yaptım...

Diyot olsa da olmasada gerilim yine 220v ...

Ketılda iki adet rezistans var. Biri 1500w, boyu kısa. Diğeri 280 w boyu uzun...

Isıtma modunda faz diyot üzerinden geçiyor, 280 lik rezistansa giriyor sonra 1500 lük rezistansa ve nötre. 280 lik rezistan ile faz arası 180 volt okudum, 1500 lük üzerinde de 35 volt falan... Bu da ısıtma modunda rezistansların neden düşük ısı verdiklerini açıklıyor. birinci rezistans ikincisine ÖN DİRENÇ olmuş oluyor, gerilim bölücü yani...

Kaynatma modunda ise sadece 1500 w lık rezistans dan voltaj okuyorum, diğerinde 0. çünkü diğerinin iki ucuna da faz girişi oluyor. Biri doğrudan faz, diğeri ise diyottan geçtikten sonra... Yani rezistansı iki fazı birleştiren bir tel gibi düşünebiliriz...

Ama hala diyotun maksatını tam anlamadım.... voltaj değerlerinde bir değişikliğe neden olmadı acaba akım değerinde mi bir değişikliğe neden oluyor....
 
Merhaba,sn.elektrofizikçi;

1.Saç kurutma makinelerinde yer alan ana rezistans,motorun önünde ön direnç şeklinde yer almaz,gerilim bölücü olarak iki noktadan rezistansın özel olarak bölünmüş kısmından 12 volt ac. gibi bir akımı bölünerek alınır.Rezistansta motorun gereksinimi kadar olan voltaja karşılık gelen rezistans parçasından "gerilim bölücülü direnç" prensibiyle akım ac. olarak alınır,köprü diyotla dc. ye çevrilip 12 volt dc. lik fırçalı bir fan motoru çalıştırılır.

Kademe anahtarı diyottan geçen şekliyleyse eğer,yarım alternansta geçen düşük voltaj ve yarı güce yakın ac. değeri hem rezistansı daha az (ılık) hem de motoru daha az devirle çalıştırır.

2.kademe anahtarı diyotu kısa devre edecek şekilde,yani tam alternans olarak bildiğimiz ac.formu olarak geçtiğinde ise (Normal tam sinüste) hem rezistans,hem de dc. motor tam güçte çalışır,güç düşümü de hiç yapılmaz bu kademede.

Çaycı KETTLE'de eğer 2 kademe varsa (0-1) 2 rezistans vardır (100-1000 watt gibi) ve teke geçiş buhar basıncıyla termostatın kapanması ile sadece tek 100watt.lık rezistans kalır ve hazırda suyu kaynamış olarak da tutar.2 yerine 3 kademe varsa eğer (0-1-2) rezistans sayısı o zaman tek de olabilir,diyotla kırpılan yarım dalga şekliyle çay kaynadıktan sonra enerji tasarrufu için,tam güçteki gibi tam ac. ile kaynamasına gerek de kalmayacağından dolayı yarım güçle diyot yardımıyla çalıştırılmış da olabilir.Ancak resim olarak da tam görmediğimden ve içini de açmış bulunmadığımdan benimkisi sadece bir tahmindir sn.elektrofizikçi.

Neon lamba yerine akkor flamanlı bir 12-6 voltluk küçük ampülü gerilim bölücülü direnç yardımıyla,rezistansın belirli bir uzunluğundan alarak ac. akımla çalıştırmaları da yine mümkündür.AEG marka buharlı eski bir ütümüzü çok eskiden açıp bakmıştım.İç rezistanstan bu yöntemle 4.5-6 voltluk bir akkor flamanlı ampül bu şekilde (Gerilim bölücülü direnç prensipli olarak) çalıştırılıp da yanmaktaydı.Resim veya iç kesitini tam olarak da göremediğimden dolayı bu konuda size kesin bir şey de söyleyemiyorum.Kolay gelsin.
 
Ümit 2. cevap diye biliyorum ve Serkan bu diyod 1N4007 yani beklediğin düşündüğün gibi büyük diyot deiğl. Yeni havyalarda sapında düğmesi bulunan, kısa sürede ısınma gerçekleştiriyor, bunların içinde de aynı sistem var, yabancı sitede şemasına denk geldim başlık olarak da "uç ömür uzatıcı" şeklinde tercüme etmiştim. Yalnız dipnot mu desem bu havyada 30 sn. den fazla düğmeye basmayın diyor!
 
Sayın binbaşı bilgilerden ötürü teşekkürler...
3,4 gün bekleyin, 3 tane kettle içi görmüş olacaksınız :)

Isıtma modunda akım devreyi diyot üzerinden tamamlıyor...
Saç kurutmayı anladık, belli bir noktadan (ki bu motorun çalışma gerilimi ile belirlenen biryer,) bağlanıyor dc ye çeviriyor da kettle de dc çalışan bir şey yok ki :)

Diyotun voltajı değiştirmeden güc değerini etkileme durumu mu var ki acaba?
 
Çok lazım bir şey değil yoksa Diyotun gelmişini geçmişini :) merak ettirdi bu iş, yapılan tüm deneyleri, karakteristiğini, akım voltaj değerlerini herşeyini okuyacağımda, çok kullanacağım lazım bilgi değil :)
 
Arşivi salladım sonunda düşürdüm ahanda şema bu arkadaşlar ameliyt masaya yatıralım :)
soldering-tip-saver.png
 
gittim iki deney daha yaptım şimdi...

1. Diyot çıkışını (Nötr her zaman ortak kalmak şartıyla) ölçtüm...220 Volt, ölçü aleti kademesi ACV de. Konumu DCV ye aldım, sonuç=100 Volt... Probların yönünü değiştim, oldumu sana -100 Volt...

2. Tesadüflere yer vermemek için AC girişi ACV de ölçtüm, 220 V.... DCV ye aldım çıkış=00000, yani ölçüm yok....

Şimdi burdan akla takılan tek bir deney kalıyor ki denemeye bile gerek yok, rezistanslar DC ile de çalışır mı? Çalışır bence...

Ama şöylede bir durum var hem AC de hem DC de nasıl ölçüm yapabildim... Rezistans 100 DCV ile çalıştıysa 220 ACV görmemin kerameti neydi?


Hadi çözdük işin çoğunu :)

100 sayfalık bi kitap var en kısa sürede okucam onu :) belki bir şey çıkar... Kitap aslında 1000 sayfalıkda , 100 sayfası diyot üserine ...
 
Rezistans, lamba bunlar bildiğin gibi resistive yük ac ve dc de çalışır bunlara değil de ölçü aletinin kademesine bak
 

Forum istatistikleri

Konular
128,185
Mesajlar
915,695
Kullanıcılar
449,956
Son üye
CharmanDear

Yeni konular

Geri
Üst