as.yıldırım

Usta Üye
Katılım
14 Eki 2011
Mesajlar
1,287
Puanları
181
Arkadaşlar merhaba,

PLC bölümünde bosch rexroth la alakalı bir konu açmak istedim.Fabrikada yeni aldığımız 3 tane makinada rexroth un ürünleri kullanılıyor.Öncelikle ben biraz bilgi vermek ve eğer kullanan arkadaşlar varsa onlardan da bazı bilgiler almak istiyorum.

Arkadaşlar servo sistemler için geliştirilmiş bir ekipman dizisinden oluşuyor rexroth.Eğer siemensin simotion scout ürünlerini gören / kullanan varsa bilirler ona çok benziyor ama çok daha gelişmiş bir sistem var.Bilirsiniz servo sistemlerde servo drive , power ve encoder kabloları ile servo motor olur ve her motor için ayrı bir drive,ayrı ayrı kablolar olur.Rexroth bunu çok ileri bir boyuta taşımış, şöyle ki ;

Bir adet drive var ( simotion d445 gibi düşünün ) , içine yazılımı atıyorsunuz mesela 10 tane eksen için.Sürücüden hibrit kablo denilen bir kabloyla çıkış yapıyorsunuz.Bu kablo yekpare olup içinde hem güç , hem kontrol , hem de haberleşme iletkeni mevcut.Sürücüden çıkıp ilk motora girdiniz diyelim.Motorun üzerinde ayrı bir modül var ona giriyorsunuz jak ile.O modülün üstünde 2 ade jak girişi var , giriş ve çıkış için.Giriş yapıpı diğer jaktan çıkış yapıp bir sonraki motora giriyorsunuz.Deyim yerindeyse yangın dedektörlerindeki gibi bir ring yapıyorsunuz, motorlardan birbirine atlama yapıyorsunuz ve son motorda bitiyor.

Normalde 10 eksen kontrol edeceksiniz diyelim,10 tane sürücü , 10 tane motor ve her motor için 2 adet kablo ( güç ve encoder ) kullanırsınız.Burada tek sürücü ve tek kablo gibi çok üst düzey bir teknoloji var.

Ayrıca MLC adını verdikleri ( motion logic controller ) kontrolörleri var .dıştan görünüş olarak wago ve ya beckhoff un plc lerine benziyor.Ama çok daha gelişmiş olduğunu belirttiler.

Bu noktada benim sorularım başlıyor ;
-MLC nin ne gibi artıları var
-Rexroth MLC yi hangi editörle programlıyoruz
-Bu editörü nereden ve nasıl temin edebilirim
-Daha önce aranızda bunu kullanan varsa ,mesela tek eksen kontrollü bir sistem yapmak istesem hardware ve software hangi adımları takip etmem gerekiyor
-elinde döküman olan varsa ekleyebilir mi

Saygılarımla,
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
Merhaba,


Bahsettiğiniz özellikler Indradrive serisi son nesil teknolojik ürünlerle beraber sunulmaktadır. Sorularınızı aşağıda cevaplamaya çalıştım.


Ayrıntılı bilgi ve dokümanlar için,

http://www.boschrexroth.com/en/xc/products/product-groups/electric-drives-and-controls/index

http://www.boschrexroth.com/dcc/Vor...t=internet&VHist=g97568,g96073&PageID=p203894

http://www.boschrexroth.com/various...tory/index.jsp?publication=NET&language=en-GB


CoDeSys tarafından Bosch Rexroth için geliştirilen Indraworks engineering’i kullanıyoruz, programı aşağıdaki linkten indirebilirsiniz. Temel dokümanda aşağıdaki linkte yer almaktadır.


Indraworks Engineering Download linki,

http://www.boschrexroth.com/dcc/xMediaApplications/Download.cfc?method=downloadFile&file=/software/IndraWorks/Installation/IndraWorks_MLC_XLC_13V16_P3.exe&Variant=internet


Emrah Küçüköz

EDC İş Geliştirme

[email protected]

https://tr.linkedin.com/in/emrah-küçüköz-a1a60a17
 
indra works v11 ile yapılmış bir projeyi v14 ile nasıl açabiliriz
 

Forum istatistikleri

Konular
128,108
Mesajlar
915,040
Kullanıcılar
449,809
Son üye
yucelsenolgm

Yeni konular

Geri
Üst