Bobin Teli

Bahsettiğim senin uygulama resmin üstat, yoksa gerekli olan yalıtımlı tel yani emaye tel, soyarsan zaten sargı olmaz ve çalışmaz
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Yarin sabah tamamlayip fotografi paylasicam hatalarima bakip soylerseniz sevinirim cunku ilk kez sargi yapiyorum
 
Selam arkadaşlar, konuyu umarım doğru yere açmışımdır bobin sarmak için 0.6'lık bobin teli aldım fakat üzeri bir solisyonla kaplı olduğu için istediğimi yapamıyorum. Maket bıçağıyla kazımaya kalktım ama metrelerce teli kazımam mümkün değil. Bunun bir yolu bir ilacı bişeyi var mıdır? Önerilerinizi bekliyorum. Teşekkürler.

Merhaba.Çaresi;

1-Tek bir mıknatıs yerine karşılıklı iki adet mıknatısı N ve S kutuplarının kuvvet çizgileri rotordan geçecek şekilde yerleştirmedir.Bu şekilde fizik derslerinden de bildiğimiz gibi karşılıklı oluşan kuvvet çifti rotora kendiliğinden ilk startı verecektir.Tek mıknatısta ise ilk start için elinizle bile yol vermek de gerekebilecektir.

2-Pilleri amper-saat gücü daha yüksek pil gruplarıyla değiştirmektir.Normal çinko-karbon 9 voltluk piller max. 200 mA akım şiddetini,şarjlı olanlar 560 mA’lik akım şiddetini,D ebatlı silindirik büyük boy çinko-karbon piller 500 mA’lik akımı verebilirler.Kalem pillerin AA boyunda fotoğraf makineleri için özel yapılmış olanları da yine 2000-2500 mA’e kadar yüksek akımlar verebilir.Minyatür elektrik motorumuzda akım şiddeti ne kadar yüksek olarak pillerden sargılara geliyorsa,sargıları kalın telli az sarımlı,200 mA gibi 2 tane seri bağlı 9 voltta ise;18 volt,200mA’lik güç çıkışımız olabilir.Buna göre sarım sayısı bu 18 volt dc. çıkışa göre ince bobin (emaye) telinden daha yüksek tutulup,mağnetik alan,manyetik kutuplar elektrik akımıyla bu yolla oluşturulmak durumundadır hiç şüphesiz.

3-“U” mıknatıs veya at nalı şeklinde olup,N,S kutupları çok kuvvetli veya iyi çeken bir mıknatıs (Veyahut 2 adet büyükçe neodyum mıknatıs) seçilirse,mıknatısın mağnetik kuvvet çizgileri (N kutbundan S kutbuna giden) rotorda oluşturduğumuz sargıyı tamamen kuşatır,içine almış olur,daha verimli çalışacak minyatür elektrik motorunu oluşturabiliriz.

4-Elle sarımı yapılan sargıların birbirleriyle olan bağlanma şekli ters yapılmışsa eğer,sargılarda mıknatısa göre kuvvet çiftleri oluşmamış,kendi içinde birbirlerini izale etmiş de olabilirler.Bu nedenle yapım sırasında bobin sarım yönü/Birbirleriyle oluşturacakları zıt kutuplara göre olan bağlantı şekline mutlaka itina da gösterilmelidir.

5-Dc akımım tatbik edildiği fırçaların kolektörlere (Akım toplaçlarına) verilme açısı da çok önemlidir.Eğer 90 derece kaydırılmış ve ya yanlış bir açıdan verilirse dc. motora,motor hiçbir şekilde kalkınarak kendiliğinden ilk harekete,dönmeye de çalışmayacaktır.Bu da çok önemli,kritik bir noktadır.

İlkokuldayken,bir “U” mıknatıs kullanarak ve çok iyi bir sonuç aldığım basit minyatür,fırçalı bir dc.elektrik motoru basitçe şu şekilde yapılabilir:

1-Elinizde,ortadaki üç parmağınızı üst üste koyup üzerine takriben 6-7 metre kadar emaye bakır bobin telini düzgün bobin şeklinde yan yana sarınız.

2-Bu bobinin tam ortasından ahşap bir kalem veya suluboya fırça sapı geçecek şekilde aralayıp,bobinin uçlarını,sapın ucuna doğru uzatılmış şekilde bu saptan geçiriniz.Sapa geçen bobinin uçlarını zımpara ile iyice kazıyıp bu bakır uçları da ,tıpkı bir ataş gibi kıvırıp ön ve arkasından kuvvetli bir yapışkan bantla oynamayacak şekilde de bu sapın ucuna yakın bir yerine tespit ediniz.

3-İki adet fırçayı soyulmuş tek damarlı bir bakır teli,çekiçle bir örste dövüp yassı hale getirip veya hiç getirmeden,olduğu gibi çıplak bırakarak da,tahta bir altlığa raptiyeler veya zımba telleri kullanıp,bu fırçaların N-S mıknatıs doğrultusunda (Ayni açıda) rotorun kolektörlerine (Toplaçlarına) dönerken tatlı bir şekilde temasını sağlayınız.Elinizle elektrik vermeden önce de rotoru döndürüp,sıkışma olmadan rahatça akımın fırçalardan kolektöre geçebildiğinden emin olunuz.

4-Rotoru tahta altlık üzerinde rahatça dönebilmesi için ince uzun çiviler veya soyulmuş bakır telleri bu sapın 2 ucuna geçirdiğiniz ince bir cam çivisi veya topluiğne üzerinde oluşturduğunuz yatakta dönecek şekilde monte ederek rotoru bu yatağına yerleştirin.

5-Rotorun sargılarını tam içine alacak şeklide ve dönem sırasında değmeyecek şekilde “U” mıknatısı veya at nalı mıknatısı veya tahta altlığa yapıştırıp da sabitlediğiniz neodyum mıknatısın N ve S kutbu sargıları içine alacak,tam kuşatacak şekilde de yerleştiriniz.

6-Büyük boy 3 veya 4 adet “D” ebatında,silindirik şekilli,büyük boy kuru pil (Çinko-karbon pili veya alkali pil) satın alıp bunların + ve – uçlarını lehimle birleştirip, en az 4.5-6 volt , 500 mA (Çinko-karbon pilinde) ‘lik bir batarya grubunu oluşturunuz.

7-Oluşturduğunuz bu pil (Batarya) grubundan gelen + ve – uçları motorun fırçalarından gelen kablo uçlarına direk olarak bağlayın.Böylece minyatür elektrik motorunuzun kolayca dönmeye de başladığını görebilirsiniz.

Kolay gelsin.
 
Kendi yaptığın motor fotosunu ekle. 2 ad. mıknatıs kullanmış, sargının mıknatısa olan uzaklığ mühim, kullandığı komutatör-bilezik parçaları birbirine değmeyecek ve alttaki ile çakışmamalı, bir de kalemin birini üstten biri alttan değdiriyor.
 
Arkadaşlar fotoğrafları eklicem dedim fakat vizelerimden dolayı hiç vakit bulamadım önerilerinizi tek tek okudum ve onları dikkate alarak çalışmalarımı sürdürüyorum inşallah bu hafta sonu bitiricem.
 
telin emayesini ispirto ocağında yakın ve hemen teli ispirtoya sokun, emayesi dökülecektir.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,349
Mesajlar
916,904
Kullanıcılar
450,196
Son üye
Yılmaz Halil

Yeni konular

Geri
Üst