Bobin saracaklara tavsiyeler !

RhyDoNN

Üye
Katılım
21 Eki 2019
Mesajlar
22
Puanları
1
Yaş
24
Uzun süre bobin saracaklara tavsiyeler
!!
Gerçekten sabır gerektiren bir işdir elle bobin sarmak tel inceyse çok uğraştırır. Size püf noktalarından ve yapmamanız gerekenlerden bahsedeceğim iyi okumalar :)


1-Kendinize rahat bir yer hazırlayın koltuk, sandalye gibi yerleri tavsiye etmiyorum. Yatak veya koltuğa uzanabilirsiniz. Arkadanda güzel hoş bir müzik eşliğinde sarabilirsiniz bobininizi.


2-Ortamdaki ışık miktarı fazla olmasına gerek yok sadece yanınızda bobini aydınlatıcak bir lamba olsun yeter. Bobinin gayet aydınlık bir ışıkta sarılması çok önemli.


3-Bobin telini ve bobini saracağınız boru,çekirdek gibi parçaları tertemiz yapmanızı ve elinizi yıkamanızı çok öneririm. Bobin bittikten sonra silerim diyorsanız yanılıyorsunuz ortamdaki toz,kıl,pislik iki telin arasında sıkışırsa bir daha çok zor çıkıyor ve pis bir görüntü oluyor.Eğer tesla bobini yapacaksanız cidden büyük bir sorun olur o zaman.


4-Yüzeyin pürüzsüz olması cidden önemli dediğim gibi bir tesla bobini yapacaksanız borunun dışını ince bir zımpara ile yukarıdan aşağıya doğru hareket ettirerek zımparalayın yukarı aşağı yönü önemli. Eğer enine doğru döndürerek zımparalarsanız bobini sararken tel bu çiziklerin içine oturacak ve dip dibe olmayacaktır buda cidden kötü bir görüntü ve performans kaybıdır.


5-En önemli kısım teldir. Tel kalitesiz ve ince ise sıkıntı cidden büyük demektir. Sadece çalışsın yeter diyorsanız trafolardan çıkma telleri veya başka aletlerden sökülme telleri kullanabilirsiniz. Ama ince olunca sıkıntı olur. Ve siz kusursuz ve güzel gözüken bir bobin isterseniz kötü olur. İnce tellerin üzerinde kırıklar varsa bunları elle düzeltmek mümkün ama tel kalınsa cidden sıkıntı oluyor 0.5 mm den yukarısı insanın elini acıtıyor ve çok ince olursa da tel kopup gidiyor fotoğraftaki tel 0.22 mm bir tesla bobininde kullanılacak gecemi gündüzüme katarak sarıyorum ve gerçekten büyük birşey. Onun dışında eklemek istediğim şeyler Bobini sarmaya ara vericekseniz üzerine bobini pisletmeyecek bir bant yapıştırın ve güzelce bastırın onun dışında üst üste sarılı olan yani sizin bakırı üstünden çekeceğiniz bobin ise ortasında delik varsa bir çubuğa oturtulmalı ve güzelce dönebilmeli ki size tel gelsin eğer ortasında delik yoksa peçetelerin ortasında kullanılan kartonu üstüne bir delik açın ortadan ve bobini de içine koyup teli delikten çıkarın siz teli çektikçe içeride rahatça dönücek ve hasar almayacaktır ama ben çok hızlı bir çekilde sararım diyorsanız kesinlikle ortasında delik olması ve bir çubuğa sabitlenmesi gerekir.


NOT:


Son sözü de söyleyeyim ince bir tel kullanıyorsanız çok dikkatli olun 0.1mm aşağısı cidden kopabilir ve eğer mükemmeliyetçi bir insansanız telin kopması facia demektir yani çok dikkatli olun eğer koparsa geri lehimlenmesi zor ve lehimleseniz bile aynı kalınlıkta ve aynı sağlamlıkta olmuyor yine de olası bir durumda koptu dersek tel uçlarını çok iyi zımparalayın ve lehim pastasını çok sık ve güzelce uygulayın. Telleri teker teker ısıtıp lehimleyin ve sonra iki lehimli teli arka arkaya koyarak lehimi eritin. Aralarında lehim telinden bir köprü oluşacak ve bu köprüyü dikkatlice zımparalayarak telin kalınlığına getirmeye çalışın ve dikkatlice o turu sardıktan sonra üstüne birazcık 502 dökebilirsiniz bu bobini pis gösterir ama yapıcak bir şey yok tel kopması felaket bir şey ve inşallah başınıza gelmez herkese benden sevgiler iyi günler diliyorum.
 

Ekli dosyalar

  • image.jpg
    image.jpg
    158.2 KB · Görüntüleme: 58
  • image.jpg
    image.jpg
    165.3 KB · Görüntüleme: 41
  • image.jpg
    image.jpg
    260.9 KB · Görüntüleme: 43
  • IMG_5862.JPG
    IMG_5862.JPG
    200.4 KB · Görüntüleme: 37
  • IMG_5863.JPG
    IMG_5863.JPG
    218.8 KB · Görüntüleme: 41
  • IMG_5867.JPG
    IMG_5867.JPG
    180.2 KB · Görüntüleme: 57

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,882
Kullanıcılar
449,600
Son üye
psychedelic

Yeni konular

Geri
Üst