Bitkilerden geri dönüştürülebilir güneş hücresi

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,205
Puanları
3,256
Konum
BURSA
Bilim insanları, doğa dostu yenilenebilir enerji alanında büyük bir başarıya imza attı. ABD’li bilim insanları, ağaçlar da dahil olmak üzere bitkilerden geri dönüştürülebilir güneş hücresi üretmeyi başardı.

lmmgg.jpg


Gelecekte enerji ihtiyacını karşılamak için fosil yakıtlara alternatifler üretmeye çalışan bilim insanları, geri dönüşüm özelliği olan güneş hücreleri üretti. Bitkilerden elde edilen güneş hücreleri, suda çözülme özelliğine sahip olmasıyla, geri dönüştürülerek süresiz kullanım olanağı sunacak.

Georgia Teknoloji Enstitüsü ve Purdue Üniversitesi araştırmacıları, selüloz nano kristal alt maddeler üzerinde etkinliği yüksek bitki bazlı güneş hücreleri üretti.

Gizmag sitesinin haberine göre, suda çözülebilme özelliğine sahip olan hücrelerin, bilim insanlarının beklediğinden çok daha yüksek oranda, yüzde 2.7 dönüşme etkinliği bulunduğu ifade edildi.

Araştırma ekibinde yer alan Georgia Tech Enstitüsü’nden profesör Bernard Kippelen, “Bundan sonraki amacımız, cam ve petrol kökenli alt maddelerle üretilen güneş panellerinin ortaya koyduğu yüzde 10 dönüşme etkinliğine ulaşmak” dedi.

lmmjs.jpg


GERİ DÖNÜŞÜMÜ ÇOK KOLAY

Organik güneş hücreleri genelde cam veya plastik üzerinde üretiliyor. Bu maddeler, üretim süreçleri nedeniyle kolayca geri dönüşüme tabi tutulamıyor. Petrol bazlı alt maddele çevre dostu olmaktan uzakken, kağıt ile üretilen alt maddeler de yüzeylerinin fazla pürüzlü veya gözenekli olması nedeniyle istenilen verimliliği sunmuyor.

Selüloz kökenli nano materyaller ise yüzeylerinde fazla pürüz bulunmadığı gibi doğadan geldikleri için geri dönüştürülebilme özelliğine sahip.

Araştırmacılar, bitki kökenli güneş hücrelerinin geri dönüşümünün çok kolay olduğunu, oda sıcaklığında suya batırılmalarının yeterli olacağını belirtti. Alt maddelerin sadece birkaç dakika içinde çözülmesinin ardından, güneş hücreleri temel bileşiklerine ayrıştırılıyor.

Aynı zamanda Georgia Tech’in Organik Fotonik ve Elektronik Merkezi’nin (COPE) direktörü olan Kippelen, “Organik güneş hücreleri geri dönüştürülebilir olmalı. Aksi takdirde fosil yakıtlara bağımlılığı azaltırken bir diğer sorunu ortaya çıkarmış oluruz. Yani yenilenebilir enerjiden elektrik elde ederken yaşam döngüsü sonunda dönüştürülemeyen kaynak kullanırız” dedi.

Güncelleme: 15:43 TSİ 28 Mart. 2013 Perşembe

Alıntıdır.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst