Bir panelden iki akü besleme

kandilzade

Üye
Katılım
6 Haz 2016
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
64
Arkadaşlar Merhaba,

Yeni üyeyim ve bu benim bu sitedeki ilk mesajım.

Teknemde 2 akü var, her biri 12V 60Ah. Biri aktif diğeri yedek.
Şu an bir panelim var 40W gücünde ve aktif aküyü şarj kontrolcüsüyle (12V 10A) besliyor.
Yedek akü beslenmiyor ve durdukça biliyorsunuz şarjı azalıyor.
Amacım bu panel ile iki aküyü de beslemek ve canlı tutmak.
Bu mümkün mü yoksa bir panel+şarj konrolcüsü daha mı almam gerek?
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
2 aküyü birbirine paralel baglayım 12 v 120 ah akunuz olur bunuda tek sarj kontrol cıhazına baglarsaız ıstedıgız olur.

40 watt panerden max 3 amper alabılırsınız zaten .
 
Bakın,bu konuda haklısınız,yedek (Boştaki) akünüz hücre başına 1.80 volt yani 10.80 voltun altına düşerse plakaları sülfatlanır ve tam randımanla kullanılmaz hale gelir,bu nedenle şarj dinamosu yerine bir güç kaynağı (Panel-regülatör-akü bağlantısı) ile periyodik olarak şarj edip onu sürekli şarjlı tutmalısınız.Bu doğrudur.

Aküler paralel bağlanabilir.Ama biri çok eski diğeri yeni (Yıl farkı çok fazla olanların) sürekli paralel olarak kalmasında,voltajı düşük olanın yüksek olanın seviyesine gelinceye kadar ona diğerinden farkı oranında elektrik geçişi ve toplam elektrik verimini dolaylı etkilemesi söz konusu olur.Her ikisi de yeni ve boştayken aralarında kutup gerilim farkı yoksa sorunsuz paralel bağlanabilirler.Elimdeki,2 sene aralarında fark olan 2 aküden,örneğin biri 12.82,diğeri 12.93 de (aşırı) bir şarjdan sonra aralarında 0.11 voltluk bir fark oluşuyor.Yani bu kadar fark varsa paralelde sürekli olarak da bağlanabilir,ancak birisi 10.50-11.00 volt diğeri 12.50-12.60 volt ise bu büyük fark nedeniyle bağlanamaz,10.50-11.00 volt olanın yerine yenisini satın alıp o şekilde sürekli paralel bağlarsınız,aksi halde bunlardan ikisi birlikte palalelken tam verim de alamazsınız.

40 watt. panelden gelen max. güçteki yaklaşık 2.28 amperle (Regülatörde de az olsa da bir amper kaybı,schoottky diyottan geçerken,vb. bu regüleler sırasında mutlaka oluşacaktır) 60+60=120 amperi daha uzun sürede (2 katı daha uzun sürede) şarj edecektir,ama 2.28 amperlik başka bir panel ve 10 amperlik başka bir regülatörle, diğer akü ayrı beslendiğinde bu ayrı ayrı kapasiteleri sonuçta yine ayni kalır.Toplamdaki akü şarj tutma kapasitesi öncekinin 2 katı seviyesine çıkar. Bu şarj kapasitesi değerinin büyüklüğünü (Kullanacağınız yüklerin watt değerini,bir gündeki kW güç harcamasını da tam toplayıp hesap ederek) bu kıstası da göz önüne alıp değerlendirebilmelisiniz.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Yanıtlar için çok teşekkürler.

Evet aküler arasında 0,8V'luk fark var. Bu beni düşündürmüştü.
Onun için ayrı bir panel+regü. düşünmüştüm.
Bu aküleri start yanı sıra sintine pompasını çalıştırmak için de kullanıyorum. Yani yağmur yağdığında ya da tekneye su girdiğinde otomatik pompa çalışıyor. Pompa 5A çekiyor.
Akülerin başka görevi yok. Zaten teknem ufak bir şey.
Pompa arızasında her iki akünün de bitme riski olduğu için (o zaman motoru bile çalıştıramam tabii) paralel bağlamak pek istemeyeceğim bir seçenek.
Fikirleriniz için tekrar teşekkürler.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,855
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Geri
Üst