Bir iş yeri için kablolama hakkında yardım eder misiniz ?

SaDeCe_SeN

Üye
Katılım
1 Ara 2017
Mesajlar
54
Puanları
1
Saygıdeğer Forumdaşlar, Saygıdeğer ustalarım bir konu hakkında bilginize ve tecrübenize ihtiyacım var;

Yaklaşık 8 katlı bir bina var, zemin katında ki bir işletme 1.kata taşınacak. Daha önce 1.katta Düğün salonu varmış ( 400metrekarelik bir yer) ve oradan çıkmışlar. Zemin kattan 1.kat'a taşınacak olan işletmenin 10 adet bilgisayarı, 5-6 adet yazıcısı var. Binanın kendi konvansiyonel panosu var. Bu konvansiyonel panodan 1.kat'a tek sayaçtan 2 ayrı hat olarak 5x6mm antigron kablo çıkmaktadır. Bu kablolar iş yerinde farklı noktalara çekilmiş. Şimdi taşınan işletme için 8 gişe,1 vezne, 1 müdür odası,1 yönetici odası, yemekhane, mutfak ve arşiv olacak. 8 Gişe, Müdür odası, Yönetici Odası ve Vezne tek bir yerden kontrol edilmek istendiği için bunların bütün beslemeleri aşağıdan gelen 5x6mm'lik (kısım 1 diyelim) panoya topladım, Yemekhane, mutfak ve arşiv içinde enerji beslemelerini de diğer 5x6mm'lık ( kısım 2 diyelim) panoya topladım. Bu iş yerinde toplamda 18 adet klima iç ünite takılacak. Bu iç ünite klimalar için klimacılar 3x1.5mm TTR kablo istedi. 18 iç klimanın 10 tanesini kısım 1'e topladım. Geri kalan 8 tanesini de Kısım 2'ye topladım. Bu iç ünitelerin her biri için ayrı kablo çekilip B10A Monofaze sigorta istendi. Ayrıca Kısım 1'e kiosk, televizyon gibi basit bir iki cihaz daha takılacak. Kısım 2'ye de yemekhane kısmında benmari, elektrikli çay kazanları gibi akım çeken cihazlar takılacak, ayrıca mutfakta da elektrikli çay semaveri, kettle, kahve makinası gibi akım çeken cihazlar takılacak. Kısacası sistem bu şekilde.

Şimdi sormak istediğim sorulara gelince;

1.si Klimalar için 2 adet dış ünite takılacak bana söylenene göre birisi 8kw diğeri 10kw değerinde, bunlar için bana bir kablo kesiti söylenmedi. Bu klima dış ünitelerine eğer bir yolu var ise direk konvansiyonel panodan iş yerine çıkmadan direk olarak dış ünitelere yaklaşık olarak 30m 5x6mm antigron kablo düşündüm. Dışarıda topraklama şeriti göremedim. Ondan dolayı ki konvansiyonel panodan topraklama alıcam. Eğer ki direk olarak konvansiyonel panodan dışarı çıkamaz isem mecbur binada yer alan elektrik şaftından 1.kat'a 5x6mm antigron kablo çekip klima borularının yanından dışarı çıkıcam, Bu da yaklaşık olarak 70m yapıyor.

2.si de İş yerine Havalandırma sistemi kuruluyor. İş yerinin 2 ucuna tavan arasına Havalandırma için Rezistansı olan fanlar takılacak ( Rezistans değerleri söylenmedi ) Benden direk bu rezistanslara 5x6mm antigron kablo çekmemi istediler. Eğer ki bu 5x6mm kabloyu da konvansiyonel panodan çeker isem yaklaşık olarak 100m mesafe tutuyor.

Sormak istediğim sorular şunlar;

1.si dış üniteler için eğer ki konvansiyonel panodan direk olarak dış ünitelere gidebilir isem 5x6mm antigron mu yoksa 5x4mm antigron kablo mu çekmeliyim ?

2.si diyelim direk konvansiyonel panodan dış ünitelere gidemedim mecbur elektrik şaftını kullanıp önce kat'a çıkmam gerekti.
5x6mm antigron mu yoksa 5x4mm antigron kablo mu çekmeliyim ?

3.sü Havalandırma için rezistanslara 5x6mm antigron kablo çekilmesi istendi, bunun yerine konvansiyonel panodan 5x10mm Alvinal NAYY ( Alüminyum yeraltı kablosu) çekip hem 2 adet havalandırma rezistanslarına hem de 2 adet dış ünitelere 5x6mm antigron kablo çeksem olur mu ?

Bu arada konvansiyonel panoda Sayaçtan sonra 1 adet 100A TMŞ mevcut. Ben 100A TMŞ'yi olduğu gibi kısım 1 ve 2 için bırakıp 1 adet daha 100A TMŞ ekleyip bu TMŞ'yi de havalandırma ve klima dış üniteleri için vericem. Şunu da belirtmek istiyorum ki Kabloları katta her kısım için vesaire ayrıca sigortalar ile bölücem, her kısım'ın KAK rölesi ve kesici sigortası ayrı olacak, Ayrıca binanın ana kablosu da baralara zannımca 25'lik kablolar ile bağlanmış, Sayaca da baralardan 16'lık kablo bağlanmış. Bara ile sayaç arası mesafede 2m falandır.

Eksik gördüğünüz, değiştirilmesi gerektiğini düşündüğünüz ya da olması gereken bu dediğiniz yerler var mı? Şimdiden teşekkür ederim.
 
Burada söyleneceklerden ziyade, sizin tesısat projenizin, elektrık aldıgınız müesseden önaylanması önemli..
Elinizde, onaylıproje varmı..
Hocam keşke elimde onaylı bir proje falan olsa idi zaten ona göre kablolama yapıp işi bitirirdim, kablo kesiti hakkında da uğraşmazdım ancak maalesef böyle bir proje yok, ondan dolayı sizlere danışıyorum, firmaya bir elektrik mühendisinin hesaplama yapmasının iyi olacağını söyledim, ancak bir hesaplama yapılana kadar bende kendi bilgi ve tecrübem ile aklıma gelenleri yazdım zaten, ki iş bir yandan da yürüyor, sadece dış üniteler ile havalandırma kablolaması kaldı.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,223
Mesajlar
924,390
Kullanıcılar
451,591
Son üye
karaca001

Yeni konular

Geri
Üst